Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δεν ευθύνεται μόνο η Ελλάδα για την πτώση του ευρώ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 07/01/2015

«Το ευρώ δεν είναι αδύναμο μόνο λόγω της Ελλάδας», αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) η οποία σε ανάλυσή της εκτιμά ότι η τάση υποχώρησης του κοινού νομίσματος έναντι του δολαρίου οφείλεται στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, αλλά και στο ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της γερμανικής εφημερίδας ο φόβος για το τέλος της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ασκούν πίεση στο ευρώ.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι ακόμη ένας λόγος για την υποχώρηση της αξίας του ευρώ είναι η ισχυρή ανάπτυξη στην Αμερική.

«Επειδή η οικονομία στις ΗΠΑ πηγαίνει καλύτερα, η FED βγαίνει σιγά-σιγά από τη χαλαρή νομισματική της πολιτική. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η FED θα προχωρήσει την άνοιξη στην πρώτη αύξηση επιτοκίων εδώ και χρόνια», σχολιάζει η ίδια πηγή.

Πίεση στο κοινό νόμισμα ασκείται, όμως, σύμφωνα με την FAZ, και από τις εικασίες για μια επικείμενη αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ενώ πρόσφατες δηλώσεις τού Μάριο Ντράγκι ερμηνεύθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση. Ειδικοί από την Φρανκφούρτη προβλέπουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί ήδη εντός του Ιανουαρίου.

«Έτσι διοχετεύει η ΕΚΤ ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα στην οικονομία, με την ελπίδα να την οδηγήσει και πάλι στην ανάπτυξη» αναφέρει η FAZ και σχολιάζει πως όσο περισσότερο χρήμα κυκλοφορεί τόσο το ευρώ θα χάνει την αξία του.

Η FAZ καταλήγει λέγοντας πως το ευρώ μπορεί να συνεχίσει να υποχωρεί, φθάνοντας στα 1,15 δολάρια, καθώς σημειώνονται εκροές κεφαλαίων από την Ευρώπη προς την Αμερική, ενώ η Bundesbank έχει προβλέψει ότι το 2017 τα δύο νομίσματα θα φθάσουν στο απόλυτο ένα προς ένα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: