Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δηλώσεις Μώραλη “έξω από τα δόντια” για την διαβίωση των προσφύγων στο λιμάνι

Χωρίς κατηγορία στις 28/03/2016

Κρούει κώδωνα κινδύνου!

Δηλώσεις-γροθιά στο θέμα του προσφυγικού έκανε σε συνέντευξή του στον ρ/σ “Παραπολιτικά” και στον Νίκο Ευαγγελάτο, ο δήμαρχος Πειραιά. Μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μώραλης, αναφερόμενος στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο λιμάνι, τις χαρακτήρισε άθλιες. Είπε:

«Δεν έχω διάθεση να κάνω πολιτική κριτική σε δηλώσεις υπουργών ή σε παραλείψεις και καθυστερήσεις οι οποίες προφανώς έχουν υπάρξει τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας σε σχέση με το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Πρώτο μέλημά μου είναι να δούμε τι θα γίνει με το λιμάνι του Πειραιά και όχι διότι ξεκινάει η τουριστική περίοδος, η κρουαζιέρα, η ακτοπλοΐα και αυτό αφορά τόσο την εθνική οικονομία όσο και τον Πειραιά, με ενδιαφέρουν οι ζωές των ανθρώπων που παραμένουν στο λιμάνι εδώ και περίπου 2 μήνες. Το σχέδιο που συζητάμε με τους αρμόδιους Υπουργούς είναι ότι θα πρέπει να αρχίσει να εκκενώνεται το λιμάνι γιατί οι συνθήκες που επικρατούν είναι επιεικώς απαράδεκτες έως άθλιες γι΄ αυτούς τους ανθρώπους. Οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι κατάλληλες, η ιατρική περίθαλψη δεν είναι αυτή που πρέπει, οι πρόσφυγες μένουν έξω γιατί οι εγκαταστάσεις που έχει παραχωρήσει ο ΟΛΠ μπορούν να στεγάσουν 3.000 ανθρώπους. Μένουν σε σκηνές στον δρόμο, στη βροχή. Διατρέχουν καθημερινά κινδύνους. Παιδάκια τρέχουν στο λιμάνι, εκεί υπάρχουν εγκαταστάσεις του ΟΛΠ. Υπάρχει μια δυσκολία στη διαχείριση. Όπως ξέρετε, η χερσαία λιμενική ζώνη δεν ανήκει στον Δήμο ή στην Περιφέρεια, ανήκει στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, ο οποίος έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και αρμοδιότητες».

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, λέγοντας:

«Το τριήμερο δεν είχαμε αυξημένες ροές προς τα νησιά μας και προς τον Πειραιά. Παρόλα αυτά ο αριθμός στον Πειραιά δεν μειώθηκε που σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν προωθούνται στα Κέντρα Φιλοξενίας. Επικοινώνησα σήμερα με τον Υπουργό, με ενημέρωσε ότι προτεραιότητα είναι η Ειδομένη και λογικό είναι ως ένα βαθμό. Οι εικόνες εκεί είναι πολύ χειρότερες από τον Πειραιά. Ωστόσο, δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε, πρέπει να κινηθούμε παράλληλα και στην Ειδομένη και στον Πειραιά ή όπου αλλού χρειάζεται. Πρέπει να υπάρξει συντονισμός. Δεν μπορούμε να λέμε ότι θα περιμένουμε την Ειδομένη, μπορεί να περάσει ένας μήνας για να διευθετηθεί η κατάσταση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό στον Πειραιά. Επαναλαμβάνω: η πρώτη παράμετρος δεν είναι ο τουρισμός, η κρουαζιέρα, αν και πρόκειται για τομείς που αφορούν στην εθνική οικονομία. Πρώτη παράμετρος είναι οι ζωές αυτών των ανθρώπων που ζουν σε  άσχημες συνθήκες στο λιμάνι».

Σχετικά με τον προσφυγικό καταυλισμό στο λιμάνι ό δήμαρχος Πειραιά, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας:

«Δεν υπάρχει κατάλληλος συντονισμός όλο αυτό το διάστημα. Η κατάσταση είναι εκρηκτική και επικίνδυνη. Θα πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα και όχι να φτάσουμε να έχουμε χειρότερα περιστατικά ή και θύματα και να κυνηγάμε το πρόβλημα. Οφείλω να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου, το κάνω τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες. Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι προτεραιότητα ίσως έχει η Ειδομένη, λόγω της πολύ πιο άθλιας κατάστασης που επικρατεί εκεί, απαράδεκτες εικόνες για τη χώρα μας και την Ευρώπη. Θα πρέπει και ο Πειραιάς όμως να μπει κάποια στιγμή στον σχεδιασμό ώστε σιγά – σιγά να απεμπλακεί ο κόσμος από το λιμάνι και να οδηγηθεί σε δομές που να έχουν τις προϋποθέσεις, που δεν έχει το λιμάνι. Δηλαδή, σωστή σίτιση, κατάλληλες συνθήκες υγιεινής, ιατρική περίθαλψη, ασφάλεια. Έχω τακτική επικοινωνία με τον υπουργό κ. Δρίτσα και λόγω εντοπιότητας και με τον πρόεδρο του ΟΛΠ κ. Κούβαρη.  Είναι κοινή αντίληψη ότι το λιμάνι πρέπει να αποσυμφορηθεί. Στην πράξη βέβαια αυτό δεν φαίνεται να λειτουργεί ή να συμβαίνει. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που υπάρχουν στο θέμα του προσφυγικού. Είναι δύσκολο θέμα. Το πρόβλημα μας ξεπέρασε, το κυνηγάμε και συνεχώς αυξάνεται η απόσταση του προβλήματος από τη λύση. Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή η κυβέρνηση να οργανώσει ένα σχέδιο, πως θα μπορέσει και η Ειδομένη και ο Πειραιάς να αποσυμφορηθούν. Αυτή την εβδομάδα δεν υπάρχει στα πλάνα της κυβέρνησης όπως ξέρω, μια αποσυμφόρηση του λιμανιού».

Τέλος, ο Γιάννης Μώραλης, ούτε λίγο – ούτε πολύ, δηλώνει πως «είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε πιο δυσάρεστα περιστατικά», επισημαίνοντας:

«Οφείλω να τονίζω ότι ως Δήμος δεν έχουμε την αρμοδιότητα, ούτε η Περιφέρεια,  μιλώντας εκ μέρους του αντιπεριφερειάρχη κ. Γαβρίλη. Είναι κοινή διαπίστωση ότι λειτουργούμε πλέον όχι οριακά, αλλά εκτός ορίων και πιστεύω πως επαφιόμαστε στην τύχη να μην έχουμε πιο δυσάρεστα περιστατικά από αυτά που έχουμε μέχρι τώρα. Υποχρέωση μου είναι να μην σπείρουμε την καταστροφή, τον τρόμο, την κινδυνολογία. Ειλικρινά, όποιος έχει περάσει από το λιμάνι του Πειραιά τις τελευταίες 2 εβδομάδες, όταν είχαμε την πολύ μεγάλη αύξηση του πληθυσμού εκεί, θα έβλεπε τη πραγματική εικόνα. Όπως ξέρετε στο λιμάνι είχε δημιουργηθεί Κέντρο Ανάσχεσης για 1.000 άτομα και για λίγες μόνο ώρες. Σήμερα έχουμε 5.300 άτομα και αυτό δεν είναι διαχειρίσιμο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πολλές ημέρες στο λιμάνι και υπάρχουν πολλά περιστατικά. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αψιμαχίες διαφόρων εθνικοτήτων, ορισμένοι αρνούνται να πάνε με λεωφορεία σε Κέντρα και έχουν τη φοβία αν τα Κέντρα θα είναι πλήρως οργανωμένα, αν θα είναι κλειστά, αν υπάρχει ενημέρωση. Τα βλέπουμε καθημερινά, δεν υπάρχουν μεταφραστές, δεν υπάρχει κατάλληλη ενημέρωση τι γίνεται με τα σύνορα, που θα πάνε, πως θα  ζήσουν, ποιά θα είναι η προοπτική τους. Υπάρχει ένα γενικότερο αλαλούμ και αυτή είναι η ανησυχία μου.  Δεν βλέπω να βελτιώνεται, αντιθέτως  χειροτερεύει η κατάσταση».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: