Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Οι “Ενεργοί Μπαμπάδες” για τα δικαιώματα του Παιδιού

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 25/08/2020

Διαδικτυακή ομάδα στο Facebook έτοιμη να δράσει προς χάριν των παιδιών των χωρισμένων γονέων

|> Κάποια μέρα του Απριλίου, δημιουργήθηκε μία διαδικτυακή ομάδα στο Facebook για να φέρει την άνοιξη στα παιδιά των χωρισμένων γονιών και να απομακρύνει μία και καλή την «ψύχρα» που δημιουργείται στην καρδιά τους εξαιτίας της γονεϊκής αποξένωσης και της διεκδίκησης της επιμέλειας. Όπως επίσης και για να στηρίξει όλους τους γονείς που είναι αντιμέτωποι με αυτό το φαινόμενο το οποίο είναι συχνό στην ελληνική κοινωνία.

Πρόκειται γα την ομάδα “Ενεργοί Μπαμπάδες – Για τα Δικαιώματα του Παιδιού” που μέσα σε λίγους μήνες από την ίδρυση της είναι πλέον πολύ κοντά στο να γίνει οργάνωση καθώς σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμο το καταστατικό της αλλά εκτός αυτού έχει συγκεντρώσει και πολλά μέλη που καθημερινά όλο και αυξάνονται.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Δημιουργήθηκε με σκοπό να εκφραστούν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της γονεϊκής αποξένωσης καθώς και για να ακουστεί περισσότερο το φαινόμενο αυτό. «Να δυναμώσει η φωνή και να ασκηθούν οι απαραίτητες πιέσεις προκειμένου να αλλάξει ο νόμος που ισχύει στην Ελλάδα σχετικά με την αποκλειστική επιμέλεια και να θεσπιστεί επιτέλους η συνεπιμέλεια», τονίζει στο GRTimes.gr ο Κώστας Καρακώστας, δικηγόρος και μέλος της συντονιστής επιτροπής της ομάδας.

Οι δράσεις της ομάδας είναι πάρα πολλές. Κατ’ αρχάς, όπως αναφέρει ο κ. Καρακώστας, η ομάδα προσπαθεί να επικοινωνήσει με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. «Γι’αυτό άλλωστε, δημοσιεύουμε Δελτία Τύπου που έχουν να κάνουν είτε με έρευνες οι οποίες έχουν διενεργηθεί σε χώρες που έχουν λύσει το πρόβλημα της συνεπιμέλειας είτε με μελέτες που έχουν γίνει στην Ελλάδα, είτε πραγματικές ιστορίες με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά για ευνόητους λόγους. Μας ενδιαφέρει να δείξουμε τον πυρήνα του προβλήματος».

Το θέμα της επιμέλειας και τα ελληνικά δικαστήρια

Το θέμα της επιμέλειας τίθεται όταν ένα ζευγάρι που έχει παιδί χωρίζει ενώ σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα τα ελληνικά δικαστήρια επειδή συνήθως δεν έχουν το περιθώριο από τον νόμο δίνουν την αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού στον ένα από τους δύο γονείς. «Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα και έχει ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις ο ένας από τους δύο γονείς και συνηθέστερα ο πατέρας να είναι αποκλεισμένος από την καθημερινότητα και τη ζωή του παιδιού του. Αυτό λοιπόν που στηρίζουμε εμείς είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει αυτό και να θεσπιστεί η συνεπιμέλεια. Δηλαδή ο νόμος να λέει ότι σε περίπτωση διαζυγίου – διάστασης και οι δύο γονείς θα έχουν την ευθύνη του παιδιού τους. Το παιδί θα έχει ίσο χρόνο και με τους δύο γονείς και θα εναλλάσσεται και στα δύο σπίτια των γονέων του».

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο βρίσκεται πολύ πίσω σε αυτό το κομμάτι σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και την Αμερική στις οποίες είναι πλέον κανόνας η συνεπιμέλεια. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί στο εξωτερικό, δρα πολύ θετικά στη ψυχολογία του παιδιού, στην πρόοδο και στην ανάπτυξη του, το να ζει και με τους δύο γονείς.

Ένα βήμα πιο κοντά η αλλαγή της νομοθεσίας

Η ομάδα “Ενεργοί Μπαμπάδες για τα Δικαιώματα του Παιδιού” παρόλο που είναι φρέσκια έχει συμβάλει δραστικά για να αλλάξουν οι διατάξεις του Οικογενειακού Δικαίου και ο κανόνας της επιμέλειας, κάτι που όπως τονίζει ο κ. Καρακώστας έχει ήδη δρομολογηθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα. «Ο κ. Τσιάρας σε πολλές δημόσιες τοποθετήσεις του έχει εκφραστεί υπέρ της αλλαγής του νόμου. Όπως ο ίδιος λέει, από τον Απρίλιο έχει αναθέσει σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή στη Βουλή να επεξεργαστεί τις τροποποιήσεις του οικογενειακού δικαίου. Εκτός αυτού όμως, είναι πολλές οι φωνές και των βουλευτών που έχουν ταχθεί υπέρ της συνεπιμέλειας», συμπληρώνει ο κ. Καρακώστας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: