Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ιατρικό επίτευγμα στο Τζάνειο, για την αύξηση της επιβίωσης σηπτικών ασθενών

ΥΓΕΙΑ στις 04/09/2018

Διεθνής αναγνώριση

|> Για πρώτη φορά παγκοσμίως, το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Πειραιά “Τζάνειο” σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Καρδιοαναπνευστικής  Αναζωογόνησης τόλμησαν αυτό που δεν τολμούσε κανείς έως τώρα.

Έβαλαν στο χειρουργείο ασθενείς με σηπτικό σοκ και πολύ σοβαρό ARDS και χορήγησαν αναισθησία χρησιμοποιώντας ένα πρωτοποριακό θεραπευτικό πρωτόκολλο αναπνευστικής και αιμοδυναμικής διαχείρισης. Η επιβίωση ανήλθε στο 100% στους 3 μήνες.

Αυτή η μελέτη έδειξε ότι η διεγχειρητική εφαρμογή του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου μπορεί να αυξήσει την επιβίωση των ασθενών με σοβαρό ARDS εάν ξεκινήσει πριν από την εισαγωγή στην ΜΕΘ και ανοίγει δρόμο για νέες θεραπευτικές στρατηγικές.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Αυτή η προοπτική μελέτη παρατήρησης περιελάμβανε διαδοχικούς σηπτικούς ασθενείς με σοβαρό ARDS που υποβλήθηκαν σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά πριν από την εισαγωγή στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Ο πρωτεύων στόχος ήταν η επιβίωση έως την έξοδο από το Νοσοκομείο και στις 90 ημέρες. Δευτερεύοντες στόχοι ήταν οι διεγχειρητικές ανεπιθύμητες ενέργειες και η διάρκεια παραμονής στη ΜΕΘ.

Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) παραμένει μια σοβαρή επιπλοκή που χαρακτηρίζεται από διάχυτη πνευμονική βλάβη και μεγάλη θνητότητα και νοσηρότητα. Ο γενικός κανόνας παγκοσμίως είναι ότι οι ασθενείς με ARDS εισάγονται άμεσα στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) για υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών, ακόμη και αν η αιτία του ARDS απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Ο κύριος λόγος που αποτρέπει τους ιατρούς να προχωρήσουν σε χειρουργική επέμβαση είναι ότι αυτοί οι ασθενείς είναι βαρέως πάσχοντες και δύσκολα θα αντέξουν στο χειρουργείο.

Επειδή πίσω από κάθε ιατρικό επίτευγμα υπάρχουν και κάποιοι γιατροί, έτσι και στη περίπτωση αυτή που για αγνώστους λόγους δεν έχει λάβει την ανάλογη δημοσιότητα, υπάρχουν οι γιατροί Θεόδωρος Ξάνθος, Φώτης Παυλόπουλος και Αθανάσιος Χαλκιάς.

>>> Σχετικό άρθρο: https://www.heartandlung.org/ article/S0147-9563(18)30117-1/ fulltext

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: