Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Στις ετοιμασίες το Ακτοπλοϊκό Συνέδριο (Ίδρυμα Ευγενίδου)

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 09/01/2020

Διενεργείται 20 Φεβρουαρίου με θέμα: “H ελληνική ακτοπλοΐα αρτηρία ζωής για τα νησιά”

|> Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της θερινής σεζόν και ενώ οι σχεδιασμοί των ακτοπλοϊκών εταιρειών είναι σε πλήρη εξέλιξη και το υπουργείο Ναυτιλίας εξετάζει μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων για τον κλάδο, το ναυτιλιακό ειδησεογραφικό site Theseanation.gr διοργανώνει το 1ο Ακτοπλοϊκό Συνέδριο με τίτλο «H ελληνική ακτοπλοΐα αρτηρία ζωής για τα νησιά» την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Σκοπός του συνεδρίου είναι να αναλυθούν τα σύγχρονα προβλήματα που απασχολούν τον ακτοπλοϊκό κλάδο και να αναζητηθούν βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις μέσα από ένα ζωντανό διάλογο μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των πλοιοκτητριών εταιρειών των ναυτικών και των επιβατών.

Τα νέα ακριβότερα καύσιμα και οι επιπτώσεις στις ακτοπλοϊκές μεταφορές και στους ναύλους επιβατών και φορτίων, η πολιτική του υπουργείου Ναυτιλίας για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και της βελτίωσης του ακτοπλοϊκού δικτύου μέσω και της σημαντικής αύξησης των μισθωμάτων για τις γραμμές δημόσιας υπηρεσίας, η ανάγκη ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου είναι μερικά από τα θέματα αιχμής που θα συζητηθούν.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών, καθηγητές πανεπιστημίου που έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα θέματα που απασχολούν τον ακτοπλοϊκό κλάδο και το ακτοπλοϊκό δίκτυο, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των χρηστών των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, όπως στελέχη μεταφορικών εταιρειών, εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων κ.λ.π.

Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (Σ.Ε.Ε.Ν.).

Επισημαίνεται ότι η ελληνική ακτοπλοΐα, είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Μεταφέρει κάθε χρόνο πάνω από 35 εκατ. Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες σε ετήσια βάση (περιλαμβανομένων των πορθμειακών γραμμών), ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, πάνω από το 7% του παγκόσμιου στόλου της επιβατηγού ναυτιλίας αποτελείται από πλοία που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Συνδέει τα περίπου 120 κατοικημένα νησιά με την ηπειρωτική χώρα σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Ταυτόχρονα, εξυπηρετεί τη μεταφορά αγαθών από και προς την υπόλοιπη Ελλάδα, διευκολύνοντας τον αγροτικό τομέα, τη μεταποίηση και το εμπόριο. Συνεπώς η ομαλή λειτουργία της έχει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις για τη χώρα.

Η εγχώρια ακτοπλοΐα έχει σημαντική συμβολή όχι μόνο την οικονομία των νησιών αλλά συνολικά στην ανάπτυξη όλης τη χώρας καθώς σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ αποτελεί το 6,5% του συνολικού ΑΕΠ και δημιουργεί άμεσα και έμμεσα 260.000 θέσεις εργασίας.

Το 1ο Ακτοπλοϊκό συνέδριο στοχεύει να αναδείξει αυτόν τον σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό ρόλο της ελληνικής ακτοπλοΐας. 

>>> Για δήλωση συμμετοχής ΕΔΩ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: