Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Παρουσίαση από Δούρου και Γαβρίλη των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην ΠΕ Πειραιά

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 05/07/2018

Με ταχύτητα εκτέλεσης

|> Ο σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά παρουσιάστηκε, σήμερα, Πέμπτη 5/7, από την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και τον περιφερειακό σύμβουλο, αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, Αθ. Αναγνωστόπουλο.

Ο Γ. Γαβρίλης υπογράμμισε ότι η περιοχή, που έχει βιώσει, εδώ και πολλές δεκαετίες, καταστροφικές πλημμύρες ακόμα και με ανθρώπινες απώλειες, αθροίζει όλες τις συνηθισμένες αιτίες του προβλήματος, όπως ραγδαία και χωρίς σχεδιασμό αστικοποίηση, αυθαίρετη δόμηση, έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, αποψίλωση των ορεινών όγκων, κάλυψη των φυσικών ρεμάτων κ.α. Ακόμα, σημείωσε ότι η κατάσταση δυσχεραίνεται από το δυσλειτουργικό θεσμικό πλαίσιο, με τις αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες φορέων  και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ένας πρόσφατος νόμος επιτάχυνε τις διαδικασίες μειώνοντας το χρόνο για την ανάδειξη μελετητή από 24 μήνες (κατά μέσο όρο) σε περίπου 8-9 μήνες. Ωστόσο, παρά τη μείωση αυτή, ο χρόνος που απαιτείται για ένα έργο από τη δημοπράτηση της μελέτης μέχρι την ολοκλήρωσή του είναι πάνω από 6 -7 χρόνια! Και όπως τόνισε η περιφερειακή αρχή από το 2014 μέχρι σήμερα κατάφερε να σχεδιάσει, να μελετήσει και να παρέμβει για:

  • Τα 7 ρέματα, που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.
  • Τα αντιπλημμυρικά έργα
  • Τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, με τακτικές συνεδριάσεις του αρμόδιου οργάνου

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα έργα:

  • Έχουν ολοκληρωθεί 4 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκ. ευρώ.
  • Είναι σε εξέλιξη 3 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 12,2 εκ. ευρώ.
  • Είναι υπό μελέτη 5 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 2,1 εκ. ευρώ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: