Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δραματοποιημένη συνέντευξη του Αλέκου Λιδωρίκη με την Μαρίκα Κοτοπούλη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 28/01/2017

Σήμερα (7:30 μμ) στο Τρίτο

Η δραματοποιημένη συνέντευξη του Αλέκου Λιδωρίκη με την Μαρίκα Κοτοπούλη, θα μεταδοθεί σήμερα Σάββατο 28/1 στις 7:30 μμ, από τη συχνότητα του Τρίτου, στο πλαίσιο της σειράς των εκπομπών με τις συνεντεύξεις του μεγάλου δημοσιογράφου, υπό τον γενικό τίτλο “Μιλώντας με τις μορφές του αιώνα”.

«Έξω χιονίζει… Στου Υμηττού, τις ράχες αρχίζουν να φυτρώνουν οι πρώτες άσπρες παγωμένες τούφες και μια χλαμύδα μελαγχολική σκεπάζει τον αττικό ουρανό. Μα μέσα στη βίλλα της Μαρίκας, πάνω στου Ζωγράφου, η θαλπωρή είναι γλυκιά και η συντροφιά της γυναίκας που γνώρισε όσο καμιά άλλη ίσως στο θέατρό μας τα μυστικά της Τέχνης, ξέρει να αιχμαλωτίζει με τη δροσιά και τη φινέτσα της και μπορεί, ακούσια, ακόμα να μετενσαρκώνει τον συνομιλητή και να τον φέρνει όπου θέλει η γεμάτη παλμό φωνή της…
Τι θείο δαιμόνιο κρύβεται μέσα σ΄αυτή τη μαγική γυναίκα… Δεν έχει ίχνος κακίας μέσα της κι όμως ξέρει να αγριεύει, όπως κανένας άλλος, στις πρέπουσες στιγμές. Δεν είναι όμορφη, κι όμως η γοητεία που ασκεί είναι απέραντη… Και το ανεπανάληπτο, το δηκτικό, το ανεξάντλητο σε ευρήματα χιούμορ της αστράφτει και βροντά…».

Και ο νεαρός δημοσιογράφος Αλέκος Λιδωρίκης, το «Αλεκάκι», όπως τον έλεγε η Μαρίκα (τον ήξερε από πέντε χρονών παιδάκι), μιλάει μαζί της για όλα… Για τη ζωή της, τα μελλοντικά σχέδιά της, για το πρόσφατο ταξίδι της στην Αμερική και τις παραστάσεις που έδωσε στο Μπρόντγουεϊ, για το αμερικανικό θαύμα, για τους συγγραφείς που προτιμάει, για την ελληνική πραγματικότητα και την κρατική μας μηχανή, για τον έρωτα.

Μερικές φράσεις της Μαρίκας Κοτοπούλη:

  • «Όλες οι Ευρωπαϊκές προσπάθειες για την αναγέννηση του θεάτρου, ωχριούν μπροστά στην καλλιτεχνική ζύμωση που γίνεται στην Αμερική. Η πιο φανταχτερή πρωτοποριακή διάθεση εκδηλώνεται με τους πιο εκπληκτικούς τρόπους».
  • «Ο Ευγένιος Ο΄Νηλ. Για μένα είναι η μεγαλύτερη θεατρική δόξα της Αμερικής. Ξεχωρίζω από τα έργα του “Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα”. Αυτό θα ήθελα να έδινα στο Αθηναϊκό κοινό».
  • «Το ελληνικό κράτος είναι ατυχώς καταπιεστικό για την Τέχνη… Στο θέμα της φορολογίας δεν βοηθάει καθόλου το ελληνικό Θέατρο…».

Στο ρόλο της Μαρίκας Κοτοπούλη η Κάτια Δανδουλάκη και ο Χρήστος Πάρλας, υποδύεται τον Αλέκο Λιδωρίκη. Η μουσική επιμέλεια είναι του Πλάτωνα Ανδριτσάκη, η ραδιοσκηνοθεσία του Αλέξη Μίγκα, η παραγωγή του Δημήτρη Φραγκουδάκη και η επιμέλεια εκπομπής της Μάρας Καλούδη.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: