Ειδικότερα τη λήψη μέτρων, που θα συμβάλουν στη δημιουργία «πόλεων ελεύθερων καρκίνου» και την ανάγκη για συνεργασία και συντονισμό όλων των φορέων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη επιδημιολογική απειλή, επεσήμανε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), ογκολόγος-παθολόγος Γιάννης Μπουκοβίνας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο «Επιλέγουμε την υγεία, κερδίζουμε ζωή».

Η εκδήλωση, που ήταν ανοικτή στο κοινό, έγινε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το κοινό είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε μια ελεύθερη διαδραστική συζήτηση με τους ειδικούς, σε θέματα πρόληψης του καρκίνου.

«Η υγεία είναι επιλογή μας, ωστόσο χρειάζεται την υποστήριξη των αρχών», ανέφερε ο κ. Μπουκοβίνας και συμπλήρωσε:

«Η τοξικότητα της καθημερινής ζωής στην Αθήνα και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα θα φέρει σε λίγα χρόνια τον καρκίνο στην πρώτη θέση ως αιτία θανάτου, θέση που μέχρι τώρα έχουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Κι αυτό γιατί η ατμοσφαιρική ρύπανση, η έλλειψη χώρων πρασίνου, η άναρχη επέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον, οι συνθήκες καθημερινής εργασίας, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, η χρήση εθιστικών ουσιών και το στρες δημιουργούν ένα τοξικό περιβάλλον, που με ποικιλία μηχανισμών μετατρέπει το σώμα σε ένα καρκινογόνο περιβάλλον».

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην εκδήλωση αναφέρθηκαν στον ρόλο της διατροφής χαρακτηρίζοντας «ωρολογιακή βόμβα της υγείας» την παχυσαρκία.

Όπως τόνισαν, δεν ευθύνεται μόνο η ποσότητα τροφής, αλλά και η ποιότητα, όπως και το ωράριο των γευμάτων μας, ενώ έκαναν λόγο για τουλάχιστον 140 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα, διευκρινίζοντας ότι ο χρόνος άσκησης δεν αρκεί για την πρόληψη των σοβαρών νόσων εάν συνοδεύεται από καθιστική ζωή και όχι από άλλη σωματική δραστηριότητα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις για την φροντίδα του ψυχικού κόσμου μας και των συναισθημάτων μας, με τους ομιλητές να υπογραμμίζουν ότι «πέντε λεπτά συγκεκαλυμμένης οργής επηρεάζουν αρνητικά το ανοσολογικό σύστημα για 6 ώρες».

Στην εκδήλωση ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία της Μυρτούς Λεγάκη για το mindfulness (ενσυνειδητότητα) και πώς μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με καρκίνο, αλλά και άτομα που στην καθημερινή τους ζωή υποφέρουν από άγχος ή από άλλα νοσήματα.

Όπως εξήγησε, το mindfulness είναι ένας μηχανισμός προστασίας της γαλήνης και της ψυχικής μας ισορροπίας από τις τοξικές επιδράσεις του στρες και του ανθυγιεινού ωραρίου εργασίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Γιαννά, με τίτλο «Επιλέγοντας την Υγεία». Μέσα από τον φακό της αποτυπώνεται το τοξικό αστικό περιβάλλον, αλλά και οι βλαπτικές και υγιεινές συνήθειες της καθημερινής ζωής, που συνδέονται με τον καρκίνο…