Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Είμαι κατά των καπνίσματος και όχι κατά των καπνιστών!

Χωρίς κατηγορία στις 01/12/2019

Πολύ γρήγορα θα εκπνεύσουν τα κάπως “φονταμελιστικά” μέτρα, όπως συμβαίνει συνήθως…

Π. Π. Ξανθίδης |> Σαν καπνιστής του άλλοτε –και μάλιστα θεριακλής– που σημαίνει ότι γνωρίζω πολύ καλά το τι σημαίνει «τσιγάρο» και κατά πόσο βλάπτει στην υγεία, νομίζω ότι έχω το δικαίωμα να κρίνω τον αντικαπνιστικό νόμο.

Κατ’ αρχάς δηλώνω ότι είμαι κατά των καπνίσματος και όχι κατά των καπνιστών! Αυτός ο διαχωρισμός πρέπει να δηλώνεται από τον κάθε κρίνοντα.

Ναι, είμαι κατά του καπνίσματος και προσπαθώ να πείσω –χωρίς να γίνομαι κουραστικός– τους καπνιστές φίλους μου, πόσο ωραιότερη είναι η ζωή χωρίς τσιγάρο! Όμως, μόνον εάν σου τύχει κάτι σοβαρό, τότε μπορεί να το κόψεις. Δεν μπορείς να το ξεχάσεις εύκολα. Το θεωρείς… προδοσία να το παρατήσεις! Σου έχει συμπαρασταθεί τόσο στις «καλές» και στις «άσχημες» που δεν σου πάει η καρδιά να το αφήσεις. Δεν είναι εύκολο. Είναι μία εξάρτηση δυνατή! Όχι όμως σαν το αλκοόλ* ή άλλη πιο επώδυνη. Ναι, βλάπτει την υγεία, όπως την βλάπτουν και άλλες ουσίες που εμπεριέχονται σε προϊόντα τα οποία απευθύνονται ακόμη και σε παιδιά! Αυτό είναι μία άλλη «λάϊτ» ιστορία…

Περί τσιγάρου ο λόγος και επειδή –όπως προανέφερα– είμαι κατά του καπνίσματος και όχι κατά των καπνιστών, θεωρώ ότι η σχετική απαγόρευση είναι κάπως φονταμελιστική. Είναι «άγρια» και τόσο σκληρή που βλέπω ότι θα εκπνεύσει πολύ γρήγορα, όπως συμβαίνει με όλα τα μέτρα! Ενεργοποιούμε τον νόμο, δημιουργούμε ένα κλίμα τρομοκρατίας και μετά ρεμβάζουμε… ανάβοντας τσιγαράκι!

Και τι να κάνουμε; Να αφήσουμε να συνεχίζεται αυτή η τριτοκοσμική κατάσταση με το να καπνίζουμε σε χώρους εστίασης κλπ; Όχι, να μη συνεχιστεί αυτό το αίσχος, με κάποια «γαϊδούρια» να καπνίζουν όπου τους γουστάρει. Όχι, είναι ντροπή να κατέχει υπερδικαιώματα ο κάθε «γάϊδαρος».

Ο νόμος μπορούσε να λειτουργήσει, χωρίς να προκαλεί και να αντιμετωπίζει τους καπνιστές σαν… χανσενικούς! Για κάθε επιχείρηση, θα μπορούσε να προβλεφθεί ένας χώρος για καπνιστές, όπως ήταν κάποτε, αλλά δυστυχώς το μέτρο ξεφούσκωσε!

Όπως είναι λάθος να διαβιεί η Ελλάδα σαν τριτοκοσμική χώρα, άλλο τόσο λάθος είναι να λειτουργεί σαν ευρωπαϊκή! Ας μην γελιόμαστε, μπορεί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να έχουμε κοινή αγορά, κοινό νόμισμα, κοινούς νόμους, αλλά κάπως διαφέρουμε στις συνήθειες και την νοοτροπία. Και όσο να ‘ναι, κάθε «εντολή» ή πρόταση ή προσπάθεια για αλλαγή συμπεριφοράς, ξενίζει τον Έλληνα. Θέλει… χρυσωμένο το χάπι!

Άρα, εάν η πολιτεία θέλει πράγματι να εναρμονιστεί με το αντικαπνιστικό καθεστώς της υπόλοιπης Ευρώπης, θα πρέπει να βρει τρόπους ώστε το συγκεκριμένο μέτρο να «περάσει» στη νοοτροπία μας, χωρίς να προκαλεί και να προσβάλει προσωπικότητες και νοημοσύνες. Πώς; Μα, γι’ αυτό υπάρχουν οι υπουργοί, οι ιθύνοντες και οι αρμόδιοι! Για να βρίσκουν λύσεις, να επιλύουν και να μην δημιουργούν προβλήματα.

(*) Δεν ξέρω εάν πρέπει να απορώ, γιατί δεν ενοχλεί τις πολιτείες η χρήση/κατάχρηση του αλκοόλ, το οποίο δεν είναι επικίνδυνο μόνον για τον χρήστη! Ίσως οι «αλκοολούχες» βιομηχανίες να διαθέτουν περισσότερα κεφάλαια από τις καπνοβιομηχανίες…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: