Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δεν τις “σηκώνουμε” πια τις κόντρες για την επιδημία!

FLASH στις 13/01/2021

Είμαστε όλοι καταδικασμένοι με αλληλοσυγκρουόμενους ιατρούς, νοσηλευτές και πολιτικούς

Δημήτρης Κωνσταντάρας |> Φαντάζομαι ότι κι εσείς –όπως κι εγώ- πιστεύετε ότι το μόνο που ΔΕΝ χρειαζόμαστε αυτή την συνεχιζόμενη πιεστική περίοδο, είναι μια κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας, τους λοιμωξιολόγους, την Ε.Ι.Ν.Α.Π. (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς), τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τους Συλλόγους Νοσηλευτών…

Φαντάζομαι ότι κι εσείς –όπως κι εγώ- θέλετε να πιστεύετε ότι Κυβέρνηση, Υπουργείο, Ενώσεις, Σύλλογοι, γιατροί του ΕΣΥ και γιατροί του Ιδιωτικού Τομέα αποτελούν μια ομάδα, ενωμένοι σαν μια γροθιά της χώρας απέναντι στη δολοφονική απειλή της πανδημίας.

Φαντάζομαι ότι κι εσείς –όπως κι εγώ- θέλετε να πιστεύετε ότι τα ονόματα δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σημασία και ΚΑΜΙΑ διαφορά μεταξύ τους είτε πρόκειται για κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθηγητές ιατρικής, «απλούς» γιατρούς, γιατρούς Μ.Ε.Θ. ή «απλούς» νοσηλευτές και νοσηλευτές Μ.Ε.Θ. που αγωνίζονται νυχθημερόν για την αναχαίτιση του ιού, την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, τη διάγνωση και σωστή επέμβαση και θεραπεία των χιλιάδων ασθενών έστω κι αν υπάρχουν προβλήματα και ζητήματα που τους χωρίζουν.

Αλλά δυστυχώς, λάθος πιστεύετε και πιστεύουμε. Γιατί όλοι αυτοί οι απόλυτα ειδικοί άνθρωποι κάθε βαθμίδας και ειδικότητας εμφανίζονται εδώ και λίγο καιρό διασπασμένοι. Και με διασπασμένο και αλληλοσυγκρουόμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και πολιτικό προσωπικό, είμαστε όλοι καταδικασμένοι.

Γιατί; Μετρήστε:

  1. Εξώδικο στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, για τις καταγγελίες του τελευταίου, ότι ιδιώτες γιατροί που εντάχθηκαν σε νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας, δέχθηκαν bulling από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, έστειλε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.
  2. «Ατυχή» χαρακτήρισε τη δήλωση του Υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, σχετικά με τις ευθύνες στους γιατρούς για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. Και ότι αρνείται και η ίδια να πιστέψει ότι ο κ. Κοντοζαμάνης έριξε ευθύνες στους γιατρούς για τους θανάτους των ασθενών.
  3. «Σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσουμε για αυτό το ζήτημα. Σε περίπτωση που ανέφερε κάτι τέτοιο, ελπίζουμε να ανακαλέσει. Είναι μία ατυχής δήλωση. Πιστεύω, ότι αλλιώς ειπώθηκαν και αλλιώς τα διατύπωσε ο δημοσιογράφος. Πιστεύω είναι δημοσιογραφικό λάθος» είπε η κ. Παγώνη, «βάζοντας στο παιχνίδι» και τους δημοσιογράφους.
  4. Σε ανάρτηση που έκανε ο Κώστας Κιλτίδης, υφυπουργός επί κυβερνήσεων ΝΔ, στις 7 Δεκεμβρίου, όταν ο ιός έκανε θραύση στη βόρεια Ελλάδα έλεγε ότι « Τι συμβαίνει εκεί στο υπουργείο Υγείας (αν υπάρχει υπουργός); Οι κάτοικοι της βόρειας Ελλάδος δεν είναι για τους τάφους. Ανοίξτε τις ΜΕΘ πανελλαδικά για περίθαλψη. Τι περιμένετε, έλεος; Έλεος».
  5. Σε ανακοίνωσή της η Ένωση των γιατρών του ΕΣΥ της Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) κατηγορεί τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ότι «δεν δίστασε να κατηγορήσει τους γιατρούς ότι ευθύνονται για το γεγονός ότι το 80% των θανάτων συνέβη εκτός ΜΕΘ». Στο πλαίσιο αυτό η ΕΝΙΘ κάνει λόγο για απόπειρα συγκάλυψης και αποποίησης των «εγκληματικών ευθυνών» της κυβέρνησης που «άφησε ανοχύρωτο το ΕΣΥ» και σημειώνει ότι οι υγειονομικοί στοχοποιούνται από την κυβέρνηση. Η ευθύνη για τις εκατόμβες νεκρών από την πανδημία βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της κυβέρνησης όπως και όλων των προηγούμενων, που άφησαν το ΕΣΥ ανοχύρωτο με τη συνεχή κρατική υποχρηματοδότηση και την τεράστια υποστελέχωση» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΝΙΘ.
  6. Αναμένεται (χθες αυτό) η απάντηση της ΕΙΝΑΠ, η οποία χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη δήλωση του κ. Κοντοζαμάνη ο οποίος την Παρασκευή είχε κληθεί να σχολιάσει το γεγονός ότι το 80% των θανάτων ήταν εκτός ΜΕΘ. Προαναγγέλλεται ομόφωνη απάντηση από τους συνδικαλιστές γιατρούς και αφήνεται να εννοηθεί ότι θα κινηθούν νομικά.
  7. Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς την επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας (08/01), για ενδεχόμενη αδυναμία των ΜΕΘ να νοσηλεύσουν το σύνολο των ασθενών που έχουν πραγματική ανάγκη, το λόγο πήρε ο κ. Κοντοζαμάνης, απαντώντας: «Από την αρχή της πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας, που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν έμεινε εκτός μονάδος. Για να μπει κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια και είναι ο γιατρός, ο θεράπων ιατρός, οι ειδικοί γιατροί οι οποίοι αποφασίζουν εάν κάποιος θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι. Κριτήριο δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Όλοι οι θάνατοι από κορωνοϊό δεν ήταν μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπήρξαν και θάνατοι εκτός μονάδων».

Έχουμε εδώ και καιρό επισημάνει σημαντικές διαφορές απόψεων Κυβέρνησης, Υπουργείου Υγείας, καθηγητών της λεγόμενης «Ομάδος Ειδικών», λοιμωξιολόγων, ΕΙΝΑΠ και άλλων γιατρών ή φορέων για την εξάπλωση και τη διείσδυση του ιού, για τις Μ.Ε.Θ., για την υποστελέχωση των νοσοκομείων, για το lock down, για τη λειτουργία των σχολείων, για το άνοιγμα επιχειρήσεων και για άλλες αποφάσεις ή ενέργειες της κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή δεν με ενδιαφέρει –προσωπικά βέβαια- κανένα «πρόσωπο». Με ενδιαφέρει η χώρα μου, ο τόπος μου, οι άνθρωποί μας, η οικονομία μας, η ζωή μας. Παραμερίστε ΟΛΟΙ τις διαφορές σας και κάντε το καλύτερο. ΑΜΕΣΩΣ.

Ουδέποτε αναφέρθηκα σε ευθύνες γιατρών” σημειώνει ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και μιλά για παραποίηση των δηλώσεών του. O αν. Υπουργός Υγείας, υποστήριξε ότι “Πρόκειται για παραποίηση και ψεύδη και είναι ανυπόστατα και λυπάμαι που κάποιοι το αναπαράγουν“.

Χαίρομαι αν είναι έτσι. Αλλά εάν μια δήλωση είναι σαφής, ΔΕΝ μπορεί να παραποιηθεί. Οπότε, περιμένουμε αντιδράσεις από αυτούς που κατηγορούνται για παραποίηση.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: