Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ντόρα Μπακογιάννη: Πλέον, το “ευήκοον ους” του Μαξίμου…

Χωρίς κατηγορία στις 12/12/2021

Είναι μια μάλλον έξυπνη ενέργεια του Κυριάκου ο οποίος δεν θα πρέπει να είναι και πολύ ευχαριστημένος με τη λειτουργία της ΚΟ της ΝΔ…

Δημ. Κωνσταντάρας |> Όσο κι αν ο νέος ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη ως συνδέσμου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας με το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει «λίγος» για μια πολιτικό της εμπειρίας, του εύρους, της ιστορίας αλλά και της πολιτικής αξίας της κυρίας Μπακογιάννη, η κίνηση του πρωθυπουργού να της «αναθέσει» – το γράφω σε εισαγωγικά γιατί η Ντόρα δεν είναι άνθρωπος στον οποίο ακόμα και ο πρωθυπουργός απλώς «αναθέτει» καθήκοντα- καθήκοντα συνδέσμου δεν είναι μόνο μια στρατηγική κίνηση με στόχο μια πιο εύρυθμη λειτουργία.

Είναι και μια μάλλον έξυπνη ενέργεια του Κυριάκου ο οποίος δεν θα πρέπει να είναι και πολύ ευχαριστημένος με τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής του ομάδας σε σχέση με το τι θα ήθελε ή θα περίμενε. Χωρίς να αναφερθώ σε ονόματα, πρέπει να πω ότι εδώ και δυόμισυ χρόνια στην εξουσία, τα περιστατικά αρρυθμίας που έφεραν σε δύσκολη θέση το Μαξίμου από ενέργειες, πρωτοβουλίες ή και δηλώσεις βουλευτών ήταν αρκετά. Είμαι σίγουρος- γνωρίζοντας τη Ντόρα Μπακογιάννη- ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί αισθητά. Θα αποφευχθούν, κατά το δυνατόν, ακραίες ενέργειες, θα περιοριστούν σίγουρα οι προσωπικές πρωτοβουλίες που φέρνουν το Μέγαρο Μαξίμου κοντά στην ανάγκη να «δικαιολογηθούν» συμπεριφορές που –έστω σε σχετικά μικρό εύρος- περίπου εκθέτουν τον πρωθυπουργό ή υπουργούς και θα αποβεί χρήσιμη στο να προωθηθούν καλές σκέψεις, ιδέες και προτάσεις που διαφορετικά θα εξαφανίζονταν.

Για να είμαστε ειλικρινείς, η Ντόρα Μπακογιάννη δεν είναι το «καλό παιδάκι» που θα επέτρεπε παρασπονδίες, αυθορμητισμούς και επικίνδυνες προσωπικές πρωτοβουλίες και – το κυριότερο- είμαι βέβαιος ότι θα λάβει τα μέτρα της ώστε αυτές οι ενέργειες να μην μετουσιωθούν σε πράξη για ένα και μόνο λόγο: Διότι θα παρακολουθεί στενά συμπεριφορές και θα εξετάζει ουσιαστικά προτάσεις και ιδέες που ή δεν θα έπρεπε να γίνουν ή θα ήταν κακό να μη γίνουν. Είναι ίσως η πιο κατάλληλη γι’ αυτό το ρόλο.

Βεβαίως, το να περιορίσεις μια Ντόρα σε ρόλο «χωροφύλακα» ή απουσιολόγου ή ακόμη και καθοδηγητή επαναστατικών «ψυχών» είναι κάτι σαν να κόψεις τα κέρατα από ένα ταύρο. Υπάρχει φυσικά και το ζήτημα της υγείας της κας Μπακογιάννη που στο εξής θα πρέπει κάπως να μειώσει –ίσως- τις δραστηριότητές της. Αλλά επειδή η Ντόρα είναι «η Ντόρα» που το 2009 δεν εξελέγη πρόεδρος του κόμματος για μερικές χιλιάδες ψήφους μελών της Ν.Δ. , ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι κάποια που ένας άνθρωπος, έστω κι αν είναι ο πρωθυπουργός- και παρεμπιπτόντως- αδελφός της θα ήθελε – ή θα έπρεπε- να κάνει.

Ορθώς λοιπόν η Ντόρα θα βρίσκεται πλέον στο νέο της στρατηγείο, το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή, ως σύνδεσμος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ με το Μέγαρο Μαξίμου. Κι όπως ειπώθηκε από σοβαρούς ανθρώπους, στόχος είναι «να επιλύονται άμεσα προβλήματα και να διορθώνονται τυχόν παραφωνίες».

Η κα Μπακογιάννη «θα συζητά με τους βουλευτές για θέματα της περιοχής τους, προτάσεις και ιδέες τους, αλλά και για ευρύτερα πολιτικά θέματα. Στόχος είναι η καλύτερη λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας, μιας και η εμπειρία της Ντόρας Μπακογιάννη και οι στενές της σχέσεις με τους βουλευτές, θα φέρουν αποτέλεσμα». Ο χρόνος θα δείξει πόσο θα βελτιωθεί η ατμόσφαιρα και η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας βουλευτών-Μαξίμου διότι όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, δεν φταίνε πάντα και μόνο οι βουλευτές . Φταίει και το «ους» το οποίο δεν ήταν και πάντα «ευήκοον».

Διπλός ο ρόλος της κας Μπακογιάννη. Και να χαλιναγωγήσει απείθαρχους ή βιαστικούς ή πιεσμένους ή ευεπίφορους σε υπερβολικά εξωστρεφείς συμπεριφορές βουλευτές που ενδεχομένως αισθάνονται ανίσχυροι αλλά και να πιέσει –ή να πείσει- τον πρωθυπουργό να αφουγκραστεί αποτελεσματικότερα την ατμόσφαιρα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: