Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

ΕΒΕΠ: Νομοθετικές ρυθμίσεις-εξπρές για διευκόλυνση επιχειρήσεων

Χωρίς κατηγορία στις 21/07/2015

Έπειτα από τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργίας και περιορισμού στη διακίνηση των κεφαλαίων, όπου ανετράπη η εύρυθμη λειτουργία των συνήθων επιχειρηματικών συναλλαγών, καθώς «πάγωσε»  κάθε οικονομική δραστηριότητα, με την έναρξη λειτουργίας όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), με επείγουσες επιστολές του προέδρου του,  Β. Κορκίδη, καθώς και οι παραγωγικοί φορείς της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, ζήτησαν από τα αρμόδια υπουργεία και φορείς, να υπάρξει νομοθετική μέριμνα, προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων, ώστε να αποκατασταθεί γρηγορότερα η ομαλότητα, με πέντε, άμεσες ρυθμίσεις:

1. ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙΡΕΣΙΑ

Λόγω της παρατεταμένης τραπεζικής αργίας, ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιταγών, εμπορικών συναλλαγών αξίας, που ίσως ξεπερνούν σε τζίρο τα 6 δις ευρώ, οι οποίες έχουν εκδοθεί και οπισθογραφηθεί από πολλές επιχειρήσεις, έχουν λήξει από 30/6 έως 20/7. Με το υπάρχον καθεστώς, οι επιταγές αυτές, θα πρέπει να εξοφληθούν, εντός 8 ημερών, από το άνοιγμα των τραπεζών. Με δεδομένη, ωστόσο, τη μαζική συσσώρευση των υποχρεώσεων, που έχουν οι επιχειρήσεις και την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην αγορά, αυτό είναι αδύνατον πρακτικά και κατά συνέπεια είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί και άλλος χρόνος, τουλάχιστον μέχρι τέλος του μήνα, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ισορροπήσει η αγορά. Ως εκ τούτου, πρέπει να διευθετηθεί άμεσα το πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις, με το να βρεθούν στη «μαύρη» λίστα του Τειρεσία, χωρίς να ευθύνονται, λόγω «λήξης» των επιταγών, που έχουν εκδώσει.

2. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΜΒΑΣΜΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Κρίνεται ιδιαίτερα σκόπιμο, επειδή ξεκίνησαν, από 20/07/15 να πιστώνονται εμβάσματα από το εξωτερικό σε λογαριασμούς ελληνικών επιχειρήσεων και επίσης δόθηκε η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να καταθέτουν μετρητά, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα αυτά τα επιπλέον ποσά και για εμβάσματα πληρωμής των προμηθευτών στο εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο και με τη δημιουργία ενός εξω-λογιστικού λογαριασμού, θα αυξηθεί η ρευστότητα των τραπεζών, ενώ παράλληλα, θα υπάρξει διευθέτηση για τα χιλιάδες φορτία, που παραμένουν στα λιμάνια της Χώρας, χωρίς δυνατότητα παραλαβής.

3. ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΘΥΡΙΔΕΣ

Αν και από τη Δευτέρα, 20/07/15, η πρόσβαση στις τραπεζικές θυρίδες είναι ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς, είναι αναγκαίο, λόγω  της μεγάλης έλλειψης ρευστότητας, να επιτραπεί, κατά προτεραιότητα, στις επιχειρήσεις να πάρουν από τις θυρίδες τους, τις επιταγές πελατών τους, που έχουν εναποθέσει πριν το κλείσιμο των τραπεζών.

4. ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΟΡΙΟ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ

Επιβάλλεται, όπως για τα φυσικά, αντίστοιχα και για τα νομικά πρόσωπα, η πρόβλεψη ορίου ανάληψης μετρητών από εταιρικούς λογαριασμούς όψεως για την εξυπηρέτηση των  καθημερινών αναγκών των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, για τους δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο δεν διαθέτει, ούτε web-banking, ούτε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, προτείνεται ένα μέρος των προθεσμιακών λογαριασμών, να μετατραπούν σε λογαριασμούς Ταμιευτηρίων ή να μπορούν να μεταφερθούν σε υπάρχοντες λογαριασμούς άλλων τραπεζών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αναλήψεων, αλλά και πληρωμής των υποχρεώσεων.

5. ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΜΒΑΣΜΑΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΣΤΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Το Ε.Β.Ε.Π. ζητά τη δημιουργία υποεπιτροπών ελέγχου σε κάθε συστημική Τράπεζα για τα εμβάσματα εξωτερικού και τη δυνατότητα κάθε υποκατάστημα να δέχεται το φυσικό φάκελο εισαγωγής με τα δικαιολογητικά όπως τιμολόγια, διασαφήσεις, φορτωτικές κ.ά. Ως γνωστό, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 65/28.6.2015 καθορίστηκε η σύσταση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η οποία, μετά την μεταφορά της, στη Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, είναι η μοναδική που εξετάζει τα χιλιάδες αιτήματα από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: