Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η Βουλή και η 98η επέτειος της Γενοκτονίας στη Μ. Ασία

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 14/09/2020

Εκδήλωση μνήμης με ενός λεπτού σιγή – Ο Νικήτας Κακλαμάνης θύμισε το λεχθέν από τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ «Μην ξεχνάτε τους Έλληνες!»…

|> Ειδική αναφορά στην Ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος έκανε κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας ο Προεδρεύων Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Η εκδήλωση μνήμης έγινε ύστερα από απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

«Ενενήντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από την ημέρα που γράφτηκε η ματωμένη αυτή σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας μας. Οι διηγήσεις των Ελλήνων που έζησαν την καταστροφή είναι συγκλονιστικές. Αμέτρητες αυθεντικές μαρτυρίες που σώζονται χάρη στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, παραμένουν ζωντανές για να μας υπενθυμίζουν το θλιβερό ορόσημο του Σεπτεμβρίου του 1922»,επεσήμανε στην αναφορά του ο κ. Κακλαμάνης.

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε ακόμη πως πρόκειται «για την  μεγαλύτερη εθνική συμφορά στην ιστορία του νεότερου ελληνισμού και συνάμα η τελευταία πράξη του δράματος και του οράματος της Μεγάλης Ιδέας. Ήταν η πρώτη φορά που ο ελληνικός κόσμος περιορίστηκε στο νότο της βαλκανικής χερσονήσου και στην Κύπρο».

Συμπλήρωσε ότι η καταστροφή δεν επήλθε ξαφνικά, αλλά βασίστηκε σε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο των Νεότουρκων, που είχε μελετηθεί από πολύ νωρίς και μεταξύ άλλων «προωθούσε την οθωμανοποίηση διά της βίας όλων των κατοίκων, ήταν η πρώτη προτεραιότητα και το μέσο επιβολής της οι οπλισμένοι μουσουλμάνοι. Το δικαίωμα οργάνωσης και αυτονομίας θα καταργείτο για τις υπόλοιπες εθνικότητες. Έτσι αργά και μεθοδικά με εφαλτήριο τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και με τη συμπαράσταση των Γερμανών ξεκίνησαν οι πρώτοι διωγμοί από την ανατολική Θράκη και κορυφώθηκαν με τη γενοκτονία στο μικρασιατικό Πόντο».

Στη συνέχεια, όπως είπε ο κ. Κακλαμάνης, οι κεμαλιστές κατηύθυναν όλες τις δυνάμεις τους στην επιχείρηση ολοκληρωτικού αφελληνισμού της Μικράς Ασίας, φιλοδοξώντας να μετατρέψουν το εναπομείναν μουσουλμανικό στοιχείο σε εθνικά Τούρκους υπηκόους, κάτι που εξακολουθεί να ονειρεύεται η Τουρκία μέχρι και σήμερα.

«Ο νομπελίστας Έρνεστ Χέμινγουεϊ τιτλοφορεί μια από τις τελευταίες ανταποκρίσεις του από τη Σμύρνη ‘‘Μην ξεχνάτε τους Έλληνες’’. Αυτή η φράση έμελλε να παραμείνει ανεξίτηλη στο χρόνο, μια φράση με πολλαπλές αναγνώσεις, μια προτροπή για αναζωογόνηση της δικής μας ιστορικής μνήμης, ένα κάλεσμα για αντίσταση σε όσα μας αφανίζουν ως έθνος, μια υπόσχεση αδιάκοπου αγώνα για τη δικαίωση των αλησμόνητων πατρίδων και των ανθρώπων τους. Αυτό λοιπόν, το ‘‘Μη ξεχνάτε τους Έλληνες’’ ας γίνει το διαχρονικό μήνυμά μας προς την οικουμένη και εμείς οι ίδιοι ας κάνουμε το χρέος μας» κατέληξε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Μετά την ομιλία του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής, οι παριστάμενοι βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: