Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Apodixi Please” για να σας… αρέσει η Ελλάδα miss!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 16/08/2019

Εκστρατεία ενημέρωσης από την ΑΑΔΕ, για να ζητούν αποδείξεις οι ξένοι επισκέπτες στη χώρα μας

|> Δημοφιλία… αποκτά το νέο μήνυμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων “Apodixi Please” που χαρακτηρίζει την καμπάνια της ΑΑΔΕ, η οποία απευθύνεται στους τουρίστες από το εξωτερικό, οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα, με στόχο να τους ενημερώνει για τα δικαιώματά τους ως καταναλωτές και να τους προτρέπει να ζητούν απόδειξη σε κάθε συναλλαγή τους, σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση αρνείται να το κάνει.

Το μήνυμα της ΑΑΔΕ υπάρχει στις διαφημιστικές θέσεις στις αίθουσες αφίξεων και δίπλα στους ιμάντες παραλαβής αποσκευών όλων των μεγάλων αεροδρομίων της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Μύκονος, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Ρόδος κ.ά.), αλλά και σε μεγάλα sites του εξωτερικού, μέσω της Google.

Με μια φωτογραφία από χαρακτηριστικό ελληνικό τοπίο και μια απόδειξη ταμειακής μηχανής δίπλα σε αυτό, αναφέρονται τα εξής στα αγγλικά:

«Μια φωτογραφία είναι απόδειξη μιας ανάμνησης. Ζητείστε απόδειξη για τις πληρωμές σας, Καλωσορίσατε στην Ελλάδα! Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα δικαιώματά σας ως καταναλωτές. Όλα τα ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα είναι υποχρεωμένα να δέχονται χρεωστικές/πιστωτικές κάρτες Δεν είστε υποχρεωμένοι να πληρώσετε, εάν δεν πάρετε απόδειξη. Συνεπώς, ζητείστε να πληρώσετε με κάρτα. Ζητείστε την απόδειξή σας. Απλά πείτε #Apodixi_Please».

Μάλιστα, τα banner στο Internet οδηγούν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/apodixi), όπου εκεί παρέχονται αναλυτικές σχετικές οδηγίες προς τους τουρίστες.

Ειδικότερα στην ιστοσελίδα αναγράφονται (στα αγγλικά) τα εξής:

«Αυτό το μήνυμα στοχεύει να σας ενημερώσει για τα δικαιώματα των καταναλωτών στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, όλα τα ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και γενικά σχεδόν όλοι οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών (με λίγες εξαιρέσεις, όπως οι οδηγοί ταξί και περίπτερα) υποχρεούνται να δέχονται χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες. Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να πληρώσετε σε μετρητά. Μπορείτε να ζητήσετε να πληρώσετε με κάρτα. Επιπλέον, όλοι οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις στους πελάτες τους. Ο καταναλωτής δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώνει, σε μετρητά ή με κάρτα, εάν δεν του παρασχεθεί έγκυρη απόδειξη πληρωμής («apodixi»). Εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, καταστήματα, μίνι μάρκετ και γενικά σχεδόν όλοι οι προμηθευτές αγαθών υποχρεούνται να διαθέτουν ηλεκτρονικά ταμειακές μηχανές και δεν επιτρέπεται να εκδίδουν παραστατικά που είναι χειρόγραφα ή τυπωμένα σε τακτικό χαρτί. Για εκείνους που απαλλάσσονται από την υποχρέωση να διαθέτουν ηλεκτρονικό ταμειακό κατάλογο (συγκεκριμένα, ορισμένοι προμηθευτές υπηρεσιών όπως ξενοδοχεία, κλινικές, γιατροί, δικηγόροι κ.λπ.), οι αποδείξεις που τυπώνονται στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να περιέχουν το όνομα, τη διεύθυνση και τον φόρο 9digit (ΑΦΜ) του προμηθευτή. Έτσι σε όλες τις περιπτώσεις, προτού να πληρώσετε, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε μια απόδειξη και δεν είστε υποχρεωμένοι να πληρώσετε εάν δεν έχετε κάποια απόδειξη. Είναι τόσο απλό να λέτε στα ελληνικά: «Apodixi please»! Ακόμη ένα πράγμα. Χρησιμοποιώντας την κάρτα σας για τις πληρωμές σας και ζητώντας μια απόδειξη, βοηθάτε την Ελληνική Φορολογική Διοίκηση να εισπράττει φόρους που περιλαμβάνονται ήδη στην τιμή που πληρώνετε. Πρακτικά συμβάλλετε στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και μας προσφέρετε την ευκαιρία να σας προσφέρουμε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες την επόμενη φορά που θα έρθετε στη χώρα μας. Απολαύσετε τη διαμονή σας!».

Τέλος, στη συγκεκριμένη διεύθυνση υπάρχουν και οι φωτογραφίες δύο αποδείξεων, μιας έγκυρης και μιας άκυρης (δελτίου παραγγελίας)

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: