Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελευσίνα: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023

ΑΤΤΙΚΗ,ΕU,ΕΛΛΑΔΑ στις 22/02/2023

Πατούλης: ‘’Η ευρωπαϊκή πορεία της Ελευσίνας, θα αφήσει το ανεξίτηλο αποτύπωμά του στα πολιτιστικά δρώμενα όλης της χώρας και της Ευρώπης’’

|> Ολοκληρώθηκε σήμερα η επίσκεψη της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (CULT) στην Ελευσίνα και Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023, όπου έγιναν συζητήσεις με στελέχη του φορέα διοργάνωσης και εκπροσώπους της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, οι ευρωβουλευτές περιηγήθηκαν στους χώρους της διοργάνωσης, ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα και είχαν συζητήσεις σχετικά με την παρακαταθήκη που θα κληροδοτήσει η διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στην Ελευσίνα.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης, συναντήθηκαν επίσης με τον υφυπουργό Πολιτισμού Νίκο Γιατρομανωλάκη, τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, τον δήμαρχο Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου, τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ‘’Ελευσίνας Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023’’ Μιχάλη Μαρμαρινό, καθώς και τοπικές πολιτιστικές ομάδες νέων.

Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας και επικεφαλής της αντιπροσωπείας Andrey Slabakov παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε εδώ γιατί η οργανωτική επιτροπή της “2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα” και η ελληνική κυβέρνηση έκαναν μια πολύ καλή δουλειά. Ως επικεφαλής της αποστολής, πιστεύω ότι μεταφέρω τα συναισθήματα όλων των συναδέλφων μου λέγοντας ότι για τρίτη μέρα δεν νιώθουμε καλεσμένοι, αλλά συμμέτοχοι», και κατέληξε με τη διαβεβαίωση ότι «ως επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, όπως κάνουμε εδώ και τριάμισι χρόνια, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία όχι μόνο σε σχέση με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αλλά και για οτιδήποτε σχετίζεται με έργα στο χώρο της δημιουργίας».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές δίνοντας με τη σειρά τους συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την αρτιότητα και την καλλιτεχνική αξία των δράσεων που έχουν οργανώσει ως τώρα και καλώντας τους πολίτες να αγκαλιάσουν την Πολιτιστική Πρωτεύουσα και τους δημοσιογράφους να συνεχίσουν να προβάλλουν τη διοργάνωση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η αντιπροσωπεία της επιτροπής του ΕΚ απαρτιζόταν από τους ευρωβουλευτές:

  • Andrey Slabakov(αντιπρόεδρος επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, επικεφαλής της αποστολής / Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Βουλγαρία)
  • Tomasz Frankowski(Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Πολωνία)
  • Monica Semedo(Renew, Λουξεμβούργο)
  • Maria Walsη(Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ιρλανδία)
  • Emmanuel Maurel(Αριστερά, Γαλλία)
  • João Albuquerque(Σοσιαλιστές, Πορτογαλία)

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΤΟΥΛΗ

Εξ άλλου, με την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία συναντήθηκε και συζήτησε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ο οποίος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

  • «Στη Δυτική Αττική η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει 90 έργα με προϋπολογισμό 410,7 εκ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και αυτά που αφορούν στην Ελευσίνα, όπως έργα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, η ανάπλαση της παραλίας και η αναβάθμιση του τμήματος της Παλαιάς Εθνικής Οδού μέχρι τα Μέγαρα».
  • «Η Περιφέρεια διέθεσε μέσα από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 61 εκ. ευρώ για 24 έργα ενίσχυσης και ανάδειξης υποδομών πολιτισμού μητροπολιτικής εμβέλειας, καθώς και 13,7 εκ. ευρώ για 13 δράσεις σύγχρονου πολιτισμού. Στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 ενισχύουμε περαιτέρω τη χρηματοδότηση για παρεμβάσεις στο τομέα του Πολιτισμού, με ανάλογες χρηματοδοτήσεις και δράσεις. Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ένα απαραίτητο συστατικό του ευ ζην».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: