Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ενισχύεται η διμερής ναυτιλιακή συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 29/11/2016

Κουρουμπλής με πρέσβη

Θέματα αμοιβαίου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος, σε διμερές και διεθνές επίπεδο, συζήτησαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής και η πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Ιrit Ben-Abba, οι οποίοι συναντήθηκαν και αντάλλαξαν θέσεις για την ευρύτερη ναυτιλιακή πολιτική και τη συνεργασία των δύο χωρών.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της κυρίας Μπεν-Αμπά.  Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τη διμερή στρατηγική συνεργασία, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, καθώς και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και ιδίως εντός πλαισίου των οργάνων του ΙΜΟ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρθηκε στην ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της Αθήνας να προωθηθεί η διαδικασία υπογραφής της Συμφωνίας για τις Θαλάσσιες Μεταφορές μεταξύ των δυο χωρών. Είπε ότι η σύναψη αυτής της Συμφωνίας θα παράσχει ένα σταθερό και αξιόπιστο νομικό πλαίσιο για τις θαλάσσιες μεταφορές Ελλάδος-Ισραήλ και θα επιτρέψει την περαιτέρω οικοδόμηση της διμερούς συνεργασίας.

Ο κ. Κουρουμπλής επιβεβαίωσε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για συνεργασία των δύο χωρών σε ναυτιλιακά θέματα, καθώς και σε επιχειρησιακά θέματα, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ. Τέλος, αναφέρθηκε στην προώθηση και στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, στο πλαίσιο περιφερειακών και διεθνών οργανισμών και ιδίως στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ).

kouroublis-pesvis-israel

Η πρέσβης του Ισραήλ αναφέρθηκε στο εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ και στη δυνατότητα περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας. Εξέφρασε την βούληση από πλευράς Ισραήλ να προχωρήσει, σε κατάλληλο χρόνο, η υπογραφή της διμερούς Συμφωνίας για τις Θαλάσσιες Μεταφορές, ώστε να αναβαθμιστούν οι ναυτιλιακές σχέσεις των δύο χωρών.

Η Ιrit Ben-Abba, εξέφρασε τη βούλησή για διεύρυνση της συνεργασίας και σε επιχειρησιακό επίπεδο αρμοδιότητας Α/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη συνεργασία των δύο χωρών, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, με την αναβάθμιση των σχέσεων του ισραηλινούυ υπουργείου Μεταφορών και Ναυτιλίας με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Κυρίως ανέφερε τον τομέα της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος και της έρευνας και διάσωσης. Η Ισραηλινή πρέσβης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην παροχή επιχειρησιακής βοήθειας από την Ελλάδα στην κατάσβεση των πρόσφατων πυρκαγιών στο Ισραήλ, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους για ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας και να υπογραμμίζουν την κοινή προσέγγιση των προτεραιοτήτων της ναυτιλιακής τους πολιτικής, η οποία συνιστά εφαλτήριο συνεχούς και εποικοδομητικής συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές επίπεδο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: