Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Καινοτόμο και επίσημα είναι το “Blue Lab” του Πειραιά

Χωρίς κατηγορία στις 19/09/2020

Εντάχθηκε από το ΥΠΕΞ στο Αποθετήριο Καινοτομιών – Συμμετοχή στον ΟΟΣΑ

|> Στο Αποθετήριο Καινοτομιών του υπουργείου Εσωτερικών εντάχθηκε το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη του Δήμου Πειραιά “Blue Lab” και πρόκειται για μια σημαντική αναγνώριση των καινοτόμων δράσεων του Κέντρου, στον τομέα της δημόσιας διοίκησης.

Σημειώνεται, ότι το υπουργείο Εσωτερικών, συμμετέχοντας ενεργά στο Δίκτυο των Μονάδων Καινοτομίας του ΟΟΣΑ έχει δημιουργήσει το Παρατηρητήριο Καινοτομίας με στόχο την ανάδειξη καινοτομιών, οι οποίες αποτελούν πηγή έμπνευσης σε εθνικό επίπεδο.

Η καινοτομία του “Blue Lab” εντοπίζεται σε δύο βασικά χαρακτηριστικά:

  • Πρώτον, επικεντρώνεται  στη Γαλάζια Οικονομία, βασικό μοχλό της ευρωπαϊκής οικονομίας, με μεγάλες δυνατότητες για καινοτομία και ανάπτυξη.
  • Δεύτερον, συνδυάζει τη διάθεση προηγμένης τεχνολογίας με υπηρεσίες επιτάχυνσης επιχειρήσεων. Ο συνδυασμός αυτός επιτρέπει στο Κέντρο να προσφέρει στους συμμετέχοντες  την απαραίτητη γνώση και βοήθεια για την οικοδόμηση της επιχείρησής τους, αλλά και όλο τον εξοπλισμό, το υλικό και την καθοδήγηση που απαιτείται για την ανάπτυξη δοκιμαστικών προϊόντων.

Ο συνδυασμός αυτός, που επιτρέπει στους συμμετέχοντες να κάνουν ακόμα ένα σημαντικό βήμα για την είσοδο τους στην αγορά, δεν υπάρχει σε ανάλογα κέντρα καινοτομίας.

Επιπλέον, αναγνωρίστηκε η καινοτόμα δράση που ανέλαβε το Κέντρο “Blue Lab” στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, καθώς με την αξιοποίηση του σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού του κατασκεύασε 2.000 ασπίδες προστασίας και προμήθευσε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, γηροκομεία, καθαρίστριες σχολικών συγκροτημάτων, προσωπικό του Δήμου που εργάζεται σε υπηρεσίες αιχμής, όπως ΚΕΠ κλπ, ενώ έχει ήδη δρομολογήσει την κατασκευή άλλων 2.000 ασπίδων, οι οποίες θα διανεμηθούν σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί εν δυνάμει επιχειρηματική πρόταση που εξυπηρετεί κοινωνικές ανάγκες.

 Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε ότι είναι  ιδιαίτερα χαρούμενος που το “Blue Lab” εντάχθηκε στο Αποθετήριο Καινοτομιών του Υπουργείου Εσωτερικών και αναδεικνύεται πλέον σε καινοτομία της δημόσιας διοίκησης. Ο κ. Μώραλης επεσήμανε πως το “Blue Lab” είναι μια  πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά που ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν ένα χρόνο και έχει ήδη διακριθεί στο πεδίο της γαλάζιας επιχειρηματικότητας. Ο κ. Μώραλης, αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία του Δήμου να δημιουργήσει ασπίδες προστασίας προσώπου στο “Blue Lab” κατά την περίοδο της πανδημίας, για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, λέγοντας ότι είναι υπερήφανος που ο Δήμος Πειραιά συνέβαλε στο δύσκολο έργο όλων όσοι βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή, για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κλείνοντας, ο κ. Μώραλης σημείωσε: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νέους ανθρώπους, και όλους όσοι θέλουν να  κάνουν πράξη τις επιχειρηματικές τους ιδέες στο πεδίο της γαλάζιας επιχειρηματικότητας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που το «Blue Lab» εξελίσσεται, διακρίνεται και αναγνωρίζονται οι καινοτόμες υπηρεσίες του».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: