Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εποικοδομητικές διαπιστώσεις στο World Shipping LawForum

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 11/02/2020

Επίκεντρο οι περιβαλλοντικές και ρυθμιστικές προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας

|>Τα επίκαιρα νομικά θέματα, οι χρηματοδοτήσεις καθώς και η βιωσιμότητα στην ναυτιλία, είναι μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στο 2nd World Shipping Law Forum (WSLF), το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από την Palladian Conferences, υπό την αιγίδα του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και της  Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας.

Κατά την πρώτη ενότητα του συνεδρίου, την οποία συντόνισε ο Δημήτρης Εξάρχου, partner της Holman Fenwick Willan LLP, συζητήθηκαν τα επίκαιρα νομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Τραμπάκλος, insurance and claims manager της Avin International Ltd ανέλυσε κατά την παρουσίαση του τις ελλείψεις και τα πιθανά κενά που προκύπτουν από την απλήρωτη μίσθωση.

Στη συνέχεια, ο Μιχάλης Αλεξίου, νομικός διευθυντής της Danaos Shipping αναφέρθηκε στα αυτόνομα πλοία και στις νομικές ευκαιρίες και προκλήσεις που δημιουργούνται. Ο Μενέλαος Κουζούπης, partner της Stephenson Harwood LLP, κατά την  παρουσίασή του με τίτλο «Η εποχή της αβεβαιότητας» σημείωσε την πολιτική αβεβαιότητα, την κλιματική αλλαγή, τις τεχνολογικές προκλήσεις καθώς και τις αλλαγές στη νομοθεσία, τα οποία επηρεάζουν την τρέχουσα κατάσταση στη ναυτιλία. 

Ακολούθησε ομιλία από τον Martin Baxendale, managing director του MTI Network, με τίτλο “Crisis Communication challenges for a new generation of high-profile shipping incidents” και στη συνέχεια ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, δημοσιογράφος και δικηγόρος συντόνισε την δεύτερη ενότητα, με τίτλο “Funds and Shipping finance”. Σε αυτή την ενότητα, παρουσιάστηκε από τον Αντώνη Πανταζή, legal counsel της Golden Union Shipping Company S.A. το ζήτημα των ship leasing transactions.

Ακολούθως, ο Αλέξης Κυριακούλης, partner της Holman Fenwick Willan LLP, πραγματοποίησε την παρουσίασ;h του με τίτλο «Χρηματοδοτώντας αυτό που θέλει η κοινωνία». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η ναυτιλία επηρεάζει το περιβάλλον καθώς και στις πηγές χρηματοδότησης της ναυτιλίας. Στην ίδια ενότητα, ο Γιώργος Ξηραδάκης, senior maritime & investment banker, founder της XRTC Business Consultants Ltd, ανέπτυξε τα ζητήματα της ναυτιλιακής χρηματοδότησης. Κατά την παρουσίαση του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες. 

Οι περιβαλλοντικές και ρυθμιστικές προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας, αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα συζήτησης της τελευταίας ενότητας του συνεδρίου. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γιώργος Πλευράκης, director of global sustainability της εταιρείας American Bureau of Shipping (ABS) παρουσίασε το «Ταξίδι προς τη μείωση των εκπομπών άνθρακα». Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση του Γιάννη Τριφύλλη, executive committee του Hellenic Chamber of Shipping και του Helio Vicente, senior adviser του international chamber of shipping, ο οποίος αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική πτυχή της βιώσιμης ναυτιλίας. 

Ακολούθως, o Γιάννης Πλατσιδάκης, managing director, Anangel Maritime Services INC, η Manuela Bottiglieri, manager της Giuseppe Bottiglieri Shipping Company S.p.A., o John Su, group president & CEO – της Erasmus Shipinvest Group και o Γιώργος Α. Τσαβλίρης, principal, Tsavliris Salvage Group, Non-Executive Chairman, SSL Endeavour Limited, Greece & Cyprus συζήτησαν για την βιωσιμότητα στη ναυτιλία καθώς τις αλλαγές που θα συναντήσει η ναυτιλιακή βιομηχανία την επόμενη δεκαετία.

Τον συντονισμό της τελευταίας ενότητας είχαν o Αντώνης Παπαγιαννίδης, δικηγόρος και δημοσιογράφος και Δημήτρης Εξάρχου, partner της Holman Fenwick Willan LLP.

Μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε Crisis Management Masterclass με τίτλο “From cyber terrorism to geopolitics-related detentions and piracy: Best practice media response for the latest generation of incidents”, το οποίο παρουσιάστηκε από τον Martin Baxendale, μanaging δirector του MTI Network και τον Δημήτρη Ρούλια, MTI Network Partners Greece.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: