Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Οι μάσκες από την αρχέγονη εποχή, έως τον κορωνοϊό…

FLASH στις 22/08/2020

Επί των ημερών μας, η μάσκα, χειρουργική, πάνινη, πλαστική ή ό,τι άλλο, έχει την ωφέλειά της…

Ντίνος Κουμπάτης |>Για την Ιστορία της Ανθρωπότητας, μία μάσκα, δεν είναι κάτι το περίεργο και το ανιστόρητο, όπως σήμερα αναφέρεται για τις χειρουργικές ή άλλες αυτοσχέδιες μάσκες, τις οποίες οι περιστάσεις μάς επιβάλλουν να χρησιμοποιούμε ανά πάσα στιγμή του βίου μας. Μία μάσκα υπήρξε ο κόσμος μας από καταβολής μέχρι σήμερα.

Όπως θέλει ο ερευνητής Πωλ Λαφράγκ, στο απώτερο παρελθόν μας, οι πρωτόγονοι «μασκοποιούσαν» το πρόσωπό τους με αυτοσχέδιες φυτικές μπογιές, φοβούμενοι τον θάνατο, ο οποίος θα μπορούσε να τους βρει κατά την ώρα του ύπνου που, όπως πίστευαν, οι ψυχές εγκαταλείπουν το σαρκίον και περιπλανώνται εδώ και εκεί, και έπρεπε να αποτυπώνονται τα επίπλαστα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, μην τύχει και επανερχόμενες εισχωρήσουν σε άλλο σώμα και ουαί και αλίμονο!

Τον θάνατο, ως φοβέρα, επικαλούμαστε και την σήμερον ημέραν, με αυτόν τον μπελά του κορωνοϊού που μας έχει βρει, με την διαφορά ότι οι μάσκες που φοράμε τώρα, είναι για να μην μας αναγνωρίσει αυτός και αποδημήσουμε σε τόπους χλοερούς. Ενδιαμέσως, είχαμε άλλες μάσκες να κουλαντρίζουμε, μάσκες χαράς, κεφιού και αισιοδοξίας, ακόμη και ερωτικής ματαιοδοξίας.

Ας αναδράμουμε εν τάχει: Μάσκες των Μάγων και Σαμάνων, για να αντικαταστήσουν τις υπερκόσμιες δυνάμεις του σύμπαντος ξεγελώντας τους αδαείς και αφελείς πιστούς, των οποίων την ευπιστία εκμεταλλεύονταν. Έπειτα, ήρθαν οι μάσκες του Θεάτρου, για να μπορούν επίσης οι ερμηνευτές των έργων να αναπαριστούν τις παρεμβάσεις των Θεών του Ολύμπου και να αντικαθιστούν τους γυναικείους ρόλους, τους οποίους ερμήνευαν οι άντρες.

Μάσκες τραγικές ή κωμικές, εκ των οποίων οι δεύτερες θριάμβευσαν και σκόρπισαν άπλετο και πλούσιο γέλιο κατά την περίοδο της «Κομέντια ντελλ’ Άρτε» και στα καρναβάλια, για να περάσουν πιο εκλεπτυσμένες στα σαλόνια της Βενετίας και τις βασιλικές αυλές της Ευρώπης, και πίσω από τις οποίες εκτοξεύονταν λάγνες ματιές και επωάζονταν μύχιοι πόθοι. Μία μικρή αναφορά και στις μάσκες του ιαπωνικού Θεάτρου Νο, ή αυτό του Μπαλί, ώσπου φτάσαμε σε ένα άλλο είδος μάσκας, αυτής του προσώπου, για να «σβήσουμε» ακμές και ρυτίδες, προγούλια και πλισέδες.

Η μάσκα, σαν ιατρικό εργαλείο, μπήκε και στην υπηρεσία της Επιστήμης, και ευρέως και σωστά την φέρουν χειρουργοί και άλλοι του υγειονομικού συστήματος κάθε χώρας προς αποφυγήν μολύνσεων ένθεν και κείσαι, επόμενο λοιπό ήταν να γίνει στις εσχατιές των καιρών και αναγκαίο αξεσουάρ παγκόσμιας εμβέλειας και χρήσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό, και μάλιστα υποχρεωτικά και για κάθε ηλικία, από νήπια έως πνέοντες τα λοίσθια, πριν αυτοί ενδυθούν της νεκρικής μάσκας, ως άλλοι Αγαμέμνονες.

Θα πρέπει φυσικά να υποσημειώσουμε πως από ό,τι φαίνεται, σε προηγούμενες πανδημίες, όπως σε αυτές της χολέρας, της πανούκλας, της ισπανικής γρίπης, της λέπρας, και άλλων, η μάσκα δεν χρησιμοποιήθηκε και ίσως γι’  αυτό υπήρξαν  εκατομμύρια θύματα! Επί των ημερών μας, η μάσκα, χειρουργική, πάνινη, πλαστική ή ό,τι άλλο, έχει την χρεία και την ωφέλειά της, ακόμη και για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν πρόστιμο!

Στην αναγκαιότητα άλλωστε, συμφωνούν, ύστερα από αρκετές διαφωνίες περί αυτού και μεταξύ τους, άπαντες οι επιστήμονες ανά τον κόσμο, καθώς μάλιστα και με μάσκα ακόμη, πολλοί νοσηλευτές παρουσιάζονται θετικοί. Κι άλλωστε, το διασκεδάζουμε κιόλας: κυκλοφορούν πολλά μοντέλα μάσκες, με λουλουδάκια, κερασάκια, αρκουδάκια, και άλλα…  Τι να κάνεις; Συνηθίζουμε.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: