Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Θεία Κοινωνία και Αγιασμός: Και όμως κάποιους ενοχλούν

Χωρίς κατηγορία στις 16/04/2020

Επί 2.000 χρόνια στις εκκλησιές παίζεται το ίδιο “μιούζικαλ” και ακόμη κόβονται εισιτήρια!

Π. Π. Ξανθίδης |> Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και σε ξυπνάνε εικόνες από την παιδική μας ηλικία, που μας έβαζαν τα “καλά” μας, για να πάμε να “βάλουμε χρυσό δοντάκι”… Μεγάλη μέρα η σημερινή… Όταν μεγαλώσαμε λίγο βάζαμε πάλι τα “καλά” μας και πηγαίναμε να μεταλάβουμε. Μεγάλη στιγμή!

Ήταν καθιερωμένος τότε, στα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια -δεκαετία ’50-, ο εκκλησιασμός. Τα περισσότερα παιδιά πήγαιναν Κατηχητικό και άλλα ντύνονταν “παπαδάκια”! Με δυό λόγια ζούσαμε κοντά στην Εκκλησία και τις παραδόσεις. Και εάν τότε δεν κυριαρχούσε μία έως και αντιχριστιανική “παπαδίστικη” νοοτροπία, με ολίγο στείρο αντικομμουνισμό, ίσως σήμερα να μην υπήρχαν πολέμιοι της Εκκλησίας και αντιρρησίες της Πίστης. Άλλες εποχές, άλλα ήθη…

Τα χρόνια πέρασαν και ποιός το περίμενε ότι η άλλοτε κραταιά Εκκλησία της Ελλάδος που έβγαζε κυβερνήσεις, θα βρισκόταν υπό διωγμό, όχι των… κομμουνιστών, αλλά των ίδιων των “σπλάχνων” της. Που με αιτία μία πανδημία με ένα θανατηφόρο ιό θα έκλειναν πασχαλιάτικα οι εκκλησιές και για παρηγοριά να έχουμε τις τηλεοπτικές ή διαδικτυακές λειτουργίες, ίσως και τον Παπαδιαμάντη!

Αυτή η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, να δεχθεί αδιαμαρτύρητα τα μέτρα, κάπως ενόχλησε, αλλά μέρα τη μέρα αυτή η δυσαρέσκεια των πιστών μειώνεται, διότι κάπου διαφαίνεται ότι οι διαδικτυακά συνεδριάσαντες Μητροπολίτες να μην λάθεψαν.

Μπορεί φαινομενικά αυτή η απόφαση να μην τιμά καθόλου τους ιεράρχες, αλλά βλέποντας την επιμονή και την… αγωνία κάποιων εκπροσώπων των ΜΜΕ, να προσπαθούν της υποβάθμιση της Ορθοδοξίας και την γελοιοποίηση των πιστών, επικροτώ την απόφασή τους, που αποδέχθηκαν τα μέτρα!

Σε κάθε παρατηρητή γίνεται αντιληπτό ότι η καθεστηκυία τάξη, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την… υγεία των θρησκευόμενων και γενικά των συμμετασχόντων σε χριστιανικές εκδηλώσεις, ενώ δεν επιδεικνύεται το ίδιο ενδιαφέρον σε άλλους χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Με αυτό το δεδομένο, αλλά και με ένα άλλο φαινόμενο, που δεν τιμά καθόλου έναν καλοήθη και ενημερωμένο δημοσιογράφο (ή… εκπρόσωπο των ΜΜΕ!), ενισχύουν το σκεπτικό της Ιεράς Συνόδου. Και ποιο είναι το “άλλο φαινόμενο”; Η Θεία Μετάληψη, που -για τους μη ενημερωμένους- είναι η πλέον ιερή πράξη και αντιπροσωπεύει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού!

Για όσους δεν δέχονται αυτό το δεδομένο, άμεσα αρνούνται τον Ιησού Χριστό. Και δεν είναι… αμαρτία να μην είναι κάποιος Χριστιανός Ορθόδοξος! Αμαρτία είναι να προσβάλει τον εαυτό του όταν προσπαθεί να πείσει ότι από τη Μεταλαβιά μεταδίδονται ιώσεις κ.ά. Διότι θα πρέπει να γνωρίζει ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μαρτυρία ότι μολύνθηκε κάποιος που Κοινώνησε!

Ναι, συμβαίνει Θαύμα, άσχετα εάν περνάει απαρατήρητο, όπως απαρατήρητο περνάει και το Θαύμα με τον Αγιασμό! Του νερού που δεν αποκτά δυσοσμία όσα χρόνια και αν μείνει ακίνητο και το οποίο αποκτά αυτή την δύναμη, όταν αγιαστεί ΜΟΝΟΝ από Ορθόδοξο ιερέα! Δεν πρόκειται περί θρησκοληπτικής ρήσης, αλλά για μία περίεργη και θαυμαστή πραγματικότητα, που δεν μπορεί να συμβεί όταν αγιαστεί το νερό από χριστιανό ιερέα άλλου δόγματος.

Επί του προκειμένου, η Ιερά Σύνοδος αντιλαμβανόμενη τι μπορεί να συμβεί από διάφορους κακοήθεις, συμφώνησε με το “απαγορευτικό” του κράτους, για να λειτουργήσουν οι εκκλησίες άδειες. Κι αυτό, μην τυχόν δοθεί η ευκαιρία σε διάφορα κυκλώματα να κατηγορήσουν την Εκκλησία. Δηλαδή, εάν μολυνθεί κάποιος από κορωνοϊό, η περίπτωσή του “φορτωθεί” στον εκκλησιασμό του ή στη Μεταλαβιά του!

Για την δεύτερη περίπτωση, η Ιερά Σύνοδος, ίσως έπρεπε να απαγορεύσει ΚΑΙ την Θεία Κοινωνία, ακόμη και στο παρασκήνιο, αφού είναι πλέον φανερό ότι δίνεται λυσσαλέος αγώνας από “μοντέρνους” και “φιλοσοφούντες” εκπροσώπους των ΜΜΕ και άλλους… διανοούμενους, προκειμένου να μειωθεί η σημασία του Πάσχα – των Παθών και της Ανάστασης.

Αλλά, ας υπενθυμίσουμε κάτι που είχε πει κάποτε ένας άνθρωπος του Θεάτρου. Ότι: “επί 2.000 χρόνια στις εκκλησιές παίζεται το ίδιο “μιούζικαλ” και ακόμη κόβονται εισιτήρια!“. Πώς… είπατε;

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: