Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Διεθνές βραβείο από το Μεξικό στη Χριστίνα Τσαρδίκου (Νόστος)

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 30/12/2021

Επειδή η ομογενής ιατρός από την Αργεντινή  ταξιδεύει επί δεκαετίες τον ελληνικό πολιτισμό στις τέσσερις γωνιές του Πλανήτη

ΑΠΕ-ΜΠΕ Σοφία Παπαδοπούλου |> Ονειρεύεται και προσεύχεται, όπως λέει, στα ελληνικά κι όταν μιλάει για την πατρίδα της καρδιάς της, την Ελλάδα, η συγκίνηση διαπερνά κάθε κύτταρο του σώματός της. Η ομογενής γιατρός Χριστίνα Τσαρδίκου μπορεί να γεννήθηκε και να μεγάλωσε στην Αργεντινή αλλά ποτέ δεν ξεχνά τις ελληνικές της ρίζες και όλη η ζωή της, πέραν της επαγγελματικής ενασχόλησής της ως γενική χειρουργός, περιστρέφεται γύρω από την οικογένειά της και τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. Μάλιστα, η δράση της ξεπερνά κατά πολύ τα γεωγραφικά σύνορα της Αργεντινής, γεγονός που αποτυπώνεται και στην πρόσφατη βράβευσή της με ένα διεθνές βραβείο από το Μεξικό.

«Για τις υψηλότερες επιδόσεις στον τομέα της προώθησης του πολιτισμού και για την επαγγελματική της σταδιοδρομία», όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της βράβευσης, στη Χριστίνα Τσαρδίκου απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Ελευθερίας του οργανισμού World Knowledge Summit, με έδρα το Μεξικό. «Όταν μού είπαν ότι είμαι υποψήφια δεν πίστευα ότι αυτό το βραβείο μπορεί να φτάσει στα χέρια μου. Είμαι πολύ χαρούμενη και ταυτόχρονα πολύ συγκινημένη. Αυτό το βραβείο είναι για όλους τους Έλληνες που ζούμε στο εξωτερικό και προσπαθούμε να κρατήσουμε τις ρίζες μας, όπου κι αν βρισκόμαστε», λέει συγκινημένη η Χριστίνα Τσαρδίκου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Ο πολιτισμός», τονίζει η κ. Τσαρδίκου, «είναι το μόνο “όπλο” που έχουμε για να φέρουμε και πάλι την ειρήνη σε αυτό τον κόσμο. Ο πολιτισμός είναι αυτός που θα κάνει τον άνθρωπο να καταλάβει για ακόμη μια φορά ποιες είναι οι αξίες που έχει χάσει. Και πιστεύω ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι αυτός που θα δώσει και πάλι τα φώτα στην ανθρωπότητα».

Μάλιστα, η διάκριση με το βραβείο της ελευθερίας σε μια χρονιά που η Ελλάδα γιορτάζει τον αγώνα για τη λευτεριά, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. «Η Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Τσαρδίκου, «είναι παράδειγμα και το κίνημα για την ελευθερία».

«Η Ελλάδα και ο πολιτισμός της είναι φάρος για όλο τον κόσμο»

Η Χριστίνα Τσαρδίκου γεννήθηκε στην Αργεντινή από Έλληνες γονείς με καταγωγή από την Αρκαδία. Σπούδασε ιατρική, με ειδικότητα στη χειρουργική και παράλληλα με το μεγάλωμα των τεσσάρων παιδιών της ανέπτυξε σημαντική δράση για τη διάδοση των ελληνικών Γραμμάτων και του ελληνικού πολιτισμού.

Η ίδια έμαθε τα ελληνικά αρχικά στο σπίτι, από τους γονείς της, και στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα στο ελληνικό σχολείο, ενώ αργότερα έδωσε και εξετάσεις πιστοποίησης στο κέντρο εκμάθησης ελληνικών, στη Θεσσαλονίκη.

Την αγάπη της αυτή για τη γλώσσα την υπηρέτησε πιστά τόσο μέσα από τις ραδιοφωνικές της εκπομπές όσο και με τη δημιουργία της μη κερδοσκοπικής πολιτιστικής οργάνωσης «ΝΟΣΤΟΣ» πριν από μια δεκαπενταετία.

«Έχασα τους γονείς μου και βρέθηκα ξένη σε “ξένο” τόπο. Κληρονόμησα τόσα πολλά από την αγάπη και τη νοσταλγία τους για την πατρίδα τους, που είναι και δική μου πατρίδα, που θεώρησα ότι ήταν χρέος μου να μεταλαμπαδεύσω αυτά που είχα μάθει από τους γονείς μου και να τα προσφέρω στα παιδιά μου και στα παιδιά όλου του κόσμου και να προσπαθήσω να κάνω την Ελλάδα ακόμη πιο γνωστή στο εξωτερικό. Έχω αφιερώσει πολλά χρόνια της ζωής μου σ’ αυτό, αλλά το κάνω με πολλή αγάπη και μεγάλο πάθος», υπογραμμίζει η κ. Τσαρδίκου, εξηγώντας πώς μια γιατρός και μητέρα τεσσάρων παιδιών κατάφερε να «χωρέσει» στο πρόγραμμά της ένα τόσο ευρύ πεδίο δράσεων.

Ενδεικτικό είναι ότι από τη δημιουργία του, στις 22 Σεπτεμβρίου του 2006 έως σήμερα, ο «ΝΟΣΤΟΣ» έχει διοργανώσει εκατοντάδες παρουσιάσεις σχετικές με τον ελληνικό πολιτισμό σε χώρους με ιδιαίτερο συμβολισμό, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη του Μπουένος Άιρες, το Κογκρέσο της Αργεντινής και πανεπιστήμια της Αργεντινής, τα οποία, μάλιστα, έχουν παραχωρήσει αίθουσες διδασκαλίας όχι μόνο για τη διοργάνωση εκδηλώσεων αλλά και για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

«Ο “ΝΟΣΤΟΣ” είναι ο πραγματικός μας νόστος, αντιπροσωπεύει αυτό το ταξίδι της επιστροφής μας. Γεννήθηκε ύστερα από μια πρώτη προσπάθεια που έκανα στο ραδιόφωνο, μέσα από μια εκπομπή που είχα επί δέκα χρόνια, την “Αντάμωση”. Μέσα απ’ αυτή την εκπομπή άρχισα να καταλαβαίνω ποιες είναι οι ανάγκες του ελληνισμού της περιοχής, που ταυτίζονταν με τις δικές μου προσωπικές ανάγκες: να μάθουμε δηλαδή περισσότερα πράγματα», εξηγεί η κ. Τσαρδίκου, επισημαίνοντας πως σιγά σιγά ο «ΝΟΣΤΟΣ», που ξεκίνησε, όπως λέει, «σαν ένα όνειρο, σήμερα είναι μια πραγματικότητα». Άλλωστε, για τη Χριστίνα Τσαρδίκου, «η Ελλάδα και ο ελληνικός πολιτισμός είναι φάρος για όλο τον κόσμο κι όλοι πηγαίνουν προς αυτό το φως του ελληνικού πολιτισμού».

Από τις πλέον εμβληματικές δράσεις του ΝΟΣΤΟΥ είναι ο διεθνής λογοτεχνικός διαγωνισμός που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια, με τη φετινή 4η διοργάνωση να έχει συγκεντρώσει συμμετοχές από κάθε γωνιά του πλανήτη, όχι μόνο από ομογενείς αλλά και από φιλέλληνες.

«Είναι πολύ εντυπωσιακό, κάθε φορά που κάνουμε ένα κάλεσμα για έναν λογοτεχνικό διαγωνισμό μένουμε έκπληκτοι με την ποιότητα των έργων που λαμβάνουμε καθώς και τον αριθμό ατόμων που γράφουν και μας στέλνουν εξαιρετικά κείμενα. Με τι σεβασμό και με τι γνώση μας γράφουν αυτά που στέλνουν! Φέτος είχαμε έναν καταπληκτικό διαγωνισμό σε πέντε γλώσσες, με επιτροπές πολύ σπουδαίες σε όλο τον κόσμο (πχ, η Ένωση Λογοτεχνών Αργεντινής, Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών), είχαμε την πολύτιμη υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού αλλά και της κυβέρνησης της Αργεντινής που αναγνώρισε αυτό τον διαγωνισμό ότι έχει σημαντική εθνική αξία επειδή μιλάμε για τον αγώνα για τη λευτεριά. Αλλά και τη στήριξη ιδρυμάτων, πανεπιστημίων, κοινοτήτων από όλο τον κόσμο και ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων», επισημαίνει η ιδρύτρια και πρόεδρος του ΝΟΣΤΟΥ. Παραδέχεται, μάλιστα, πως η επιλογή για τους διακριθέντες ήταν μια πολύ δύσκολη υπόθεση, με τους νικητές να προέρχονται από διάφορες χώρες.

Εκτός του λογοτεχνικού διαγωνισμού, ιδιαίτερη μνεία κάνει η κ. Τσαρδίκου, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM», και στα συνολικά 15 πολιτιστικά ταξίδια που έχει διοργανώσει ο «ΝΟΣΤΟΣ» στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή πάνω από 500 ατόμων.

Μια «Ανθολογία Λευτεριάς»… ελεύθερη στο διαδίκτυο

Αεικίνητη και πολυπράγμων, η Χριστίνα Τσαρδίκου έχει και την ιδιότητα της προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων (ΕΕΛΣΠΗ), που πρόσφατα διοργάνωσε μια διαδικτυακή εκδήλωση, μέσα από την οποία «γεννήθηκε» μια διαδικτυακή «Ανθολογία Λευτεριάς» (https://issuu.com/eelspi/docs/magazine_6bf8444c303b45).

«Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, στην Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων κάναμε μια υπέροχη διαδικτυακή εκδήλωση, στις 16 Οκτωβρίου, και πάλι με την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, στην οποία συμμετείχαν λογοτέχνες από όλο τον κόσμο που γράφουν ελληνικά. Αυτά τα άτομα και άλλοι καλεσμένοι έδωσαν το δικό τους ποιητικό/λογοτεχνικό μήνυμα για τη λευτεριά. Είχαμε και την υποστήριξη της ομάδας “Playback Ψ”, που έκαναν θέατρο με τις αφηγήσεις του κάθε συμμετέχοντα. Όλα αυτά τα έργα βρίσκονται σε αυτή την ψηφιακή ανθολογία με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο», εξηγεί η κ. Τσαρδίκου.

«Η ιδέα μας», καταλήγει, «ήταν ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε περισσότερα άτομα και να φτάσει η ελληνική λογοτεχνία παντού. Η πανδημία αυτό μας έμαθε: ότι δεν υπάρχουν σύνορα και ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο για να είμαστε σε επαφή και να περνάμε το μήνυμα για την αξία της ελευθερίας».

> Με την Χριστίνα Τσαρδίκος βρεθήκαμε μαζί πριν περίπου είκοσι χρόνια στην “παγκόσμια γειτονιά” που την λέγαμε ΕΕΛΣΠΗ και αποτελούσε μία ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς ήταν ένα “κινητό” ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού. Και συνεχίζει να αποτελεί μία ξεχωριστή παρουσία στην Ομογένεια με μία αφάνταστη προσφορά στα Γράμματα και τον Πολιτισμό.
Η βράβευσή της με το Διεθνές Βραβείο Ελευθερίας, τιμάει και όλους τους Έλληνες της Διασποράς.
Ο Στράτος Δουκάκης και εγώ, που υπήρξαμε συνιδρυτικά μέλη της ΕΕΛΣΠΗ, εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας στη Χριστίνα Τσαρδίκου και σύντομα θα τα πούμε διαδικτυακά.
Παντελής Ξανθίδης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: