Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εικαστικό αφιέρωμα της Φωκά για την 28η Οκτωβρίου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 17/10/2018

Επιλεγμένα έργα στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης (26-28/10)

|> Από τις 26 ως τις 28 Οκτωβρίου  διαρκεί το αφιέρωμα στα χρόνια του ‘40 με επιλεγμένα έργα της βραβευμένης εικαστικού Μαριλένας Φωκά (φωτό) που πραγματοποιείται με την αιγίδα του δήμου Ηλιούπολης και της Ένωσης Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης (Σ. Βενιζέλου & Μ. Αντύπα, πλατεία Εθν. Αντίστασης).

Ο ιστορικός Τέχνης Λεόντιος  Πετμεζάς που θα προλογίσει το πολιτιστικό δρώμενο αναφέρει:

«O θεατής μέσα από τις περίτεχνες συλλήψεις και τις εμβληματικές αποτυπώσεις της εικαστικού Μαριλένας Φωκά που παρακολουθεί αντιλαμβάνεται την κατανυκτική τοποθέτηση της στην ουσία των πραγμάτων, στην υπαρξιακή αγωνία των ανθρώπων της εποχής ,στην γεφύρωση του ανθρώπινου ατομικού με το ιδανικό συλλογικό στοιχείο, στην δοξαστική εξιδανίκευση της αντίστασης και στην εκλογικευμένη αισιοδοξία όσων συμμετείχαν στο πανανθρώπινο συγκλονιστικό συμβάν.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στην έμπνευση της η ανάδειξη του αληθινού και του υπαρκτού με αυτοπεποίθηση και οξυδέρκεια , θεώρηση, παρατήρηση και άποψη, δεν εφησυχάζετε, ούτε επαναπαύεται αλλά εμβαθύνει στην ροή των γεγονότων, των μορφών και των επιγραφικών συνθημάτων χωρίς στασιάσεις.

Η πλαστικότητα των συγκεκριμένων έργων πραγματεύεται και δένει μαρτυρίες απέριττα προσδιορισμένες και ανεξάντλητα ενταγμένες σε μια αφηγηματική διάσταση και απόδοση. Φορτίζει το ιδεατό , το φυσικό και το μεταφυσικό υλικό ενώ με συμβολικό τρόπο διατυπώνει μια μνημονική διεργασία που η θέαση της στοιχειοθετεί μια σημειογραφική στερεογραφία για την περίοδο της ιστορίας με ενημερωτικές διατυπώσεις και παράθεση πιστοποιήσεων».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: