Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Επιμορφωτική ημερίδα «Καθηγητών-πρέσβεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (2/2)

ΕU,ΕΠΙΣΤΗΜΗ στις 31/01/2018

Οργάνωση από γραφείο ΕΚ-Ελλάδα

|> Περίπου 100 καθηγητές Λυκείου από 33 σχολεία της Αττικής, της Πελοποννήσου και των νησιών θα συμμετάσχουν στην επιμορφωτική ημερίδα την οποία διοργανώνει το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» – EPAS, με την υποστήριξη και συνεργασία του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (EUROPE DIRECT) του Δήμου Αθηναίων. Η εκδήλωση θα γίνει στην Αθήνα, την Παρασκευή 2/2, στο «Σεράφειο» συγκρότημα (Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη), από τις 9.30 έως τις 18.00.

Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ θα παραστεί και θα απευθύνει εισαγωγική ομιλία ο ευρωβουλευτής Μιλτιάδης Κύρκος.

Στους καθηγητές θα μιλήσουν επίσης οι: Λεωνίδας Αντωνακόπουλος – επικεφαλής του γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, δρ. Φωτεινή Ασδεράκη, επίκουρη καθηγήτρια, έδρα Jean Monnet – τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, δρ. Χάρης Κούντουρος – υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, δρ. Σοφία Παπαδημητρίου – προϊσταμένη Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ελευθερία Μαρκοζάνη – υπ. διδάκτωρ, τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, γρ. Εύη Χατζηανδρέου – επιστημονική συνεργάτης, Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ θα γίνει παρουσίαση καλών πρακτικών από τα σχολεία του δικτύου ΕPAS και εργαστήρια.

Το πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αποσκοπεί στην αναβάθμιση της γνώσης των νέων αναφορικά με τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό, τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, τη λειτουργία της αντιπροσωπευτικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, καθώς και τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εκλέγεται από τους Ευρωπαίους πολίτες και τους εκπροσωπεί στο θεσμικό στερέωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και μαθητές των λυκείων και στοχεύει να ενθαρρύνει τους νέους, ιδιαίτερα μαθητές δευτεροβάθμιας και τεχνικής εκπαίδευσης, να κατανοήσουν τα δικαιώματα τους ως ευρωπαίοι πολίτες, να γνωρίσουν το έργο και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Μελών του και να αντιληφθούν πως μπορούν να συμμετέχουν καλύτερα στη διαμόρφωση του δημοσίου βίου και στην εμπέδωση της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα υλοποιείται εθελοντικά από σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ελλάδα το εν λόγω πρόγραμμα εφαρμόζεται με την έγκριση και υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων και αριθμεί σήμερα 105 λύκεια από όλη τη χώρα.

Η επιμορφωτική ημερίδα θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω του Facebook του Γραφείου: https://www.facebook.com/EPHellas/, καθώς επίσης και στον σύνδεσμο: http://liontis.eu/epas.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: