Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Στη Βουλή η αύξηση των ναύλων στα φέριμποτ Πέραμα-Παλούκια

Ερώτηση κατέθεσε η Μπακαδήμα (ΜέΡΑ 25) επειδή μετά την αύξηση λόγω τιμών πετρελαίου, από 1η Ιανουαρίου αυξήθηκαν πάλι!

|> Οι καταγγελίες μονίμων κατοίκων της Σαλαμίνας για τις εν νέου αυξήσεις στα ναύλα των φέριμποτ της διαδρομής Παλούκια-Πέραμα, έφεραν την υπόθεση στη Βουλή, με σχετική ερώτηση της βουλευτή Φωτεινής Μπακαδήμα προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Εσωτερικών.

Η βουλευτής Β’ Πειραιά και γραμματέας της ΚΟ του “ΜέΡΑ25” στην ερώτησή της αναφέρει:

Καθημερινές είναι οι καταγγελίες των μόνιμων κατοίκων της Σαλαμίνας για νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων των φέριμποτ Σαλαμίνας-Περάματος από την Πρωτοχρονιά, αυξήσεις που «έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες αυξήσεις που ήδη έχουν γίνει, μετά και την αύξηση στην τιμή των καυσίμων», όπως αναφέρουν.

Χαρακτηριστικό είναι πως, όπως καταγγέλλεται, ενώ στις 31 Δεκεμβρίου το κόστος μετακίνησης ενός αυτοκινήτου έως 4,25μ και του οδηγού ήταν 5,50€ από 1 Ιανουαρίου αυτό αυξήθηκε κατά 0,20€ και έφτασε τα 5,70€, το εισιτήριο επιβάτη από 1€ αυξήθηκε κατά 10% και πλέον κοστίζει 1,10€ και η τιμή για μηχανή έως 50cc από 1,45€ έφτασε τα 1,60€.

Να θυμίσουμε πως με το υπ’ αριθ. πρωτ. 1500.1/27179/2021/81-95 έγγραφό του στις 15 Απριλίου 2021 το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.) ενημέρωνε πως «έχει προβεί στη σύνταξη σχεδίου προεδρικού διατάγματος, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής, για τη ρύθμιση του θέματος της έκδοσης εισιτηρίων επιβατών και αποδείξεων μεταφοράς οχημάτων μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων για κάθε Ε/Γ, Ε/Γ-Ο/Γ και Ο/Γ πλοίο που εκτελεί δρομολόγια σε δρομολογιακές γραμμές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών της Σαλαμίνας.» ώστε οι δικαιούχοι πολίτες και οι ωφελούμενες επιχειρήσεις του Δήμου Σαλαμίνας εν προκειμένω να μπορούν να κάνουν χρήση του ευεργετικού μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου, που απαιτεί την χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Κράτησης Θέσεων και Έκδοσης Εισιτηρίων Επιβατών και Αποδείξεων Μεταφοράς Οχημάτων (Η.Σ.Κ.Θ.Ε.Ε.Α).

Στις 31 Μαίου 2021 με το υπ’ αριθ. πρωτ. 1500.1/38143/2021/160 έγγραφό του το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επανέλαβε πως «το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος για τη ρύθμιση του θέματος της έκδοσης εισιτηρίων επιβατών και αποδείξεων μεταφοράς οχημάτων μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων για κάθε Ε/Γ, Ε/Γ-Ο/Γ και Ο/Γ πλοίο που εκτελεί δρομολόγια σε δρομολογιακές γραμμές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών της Σαλαμίνας, βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής.»

Στο σημείο αυτό να επισημανθεί πως, παρόλο που, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ 120/97 (Α’ 110) και την περ. ζ παρ. 2 του άρθρου 1 του ΠΔ 12/2015 ΦΕΚ 9/Α/19-1-2015, το Η.Σ.Κ.Θ.Ε.Ε.Α οφείλει να αναγνωρίζει τα χειρόγραφα εισιτήρια και να ικανοποιεί απαιτήσεις ως προς την έκδοση- εκτύπωση, ώστε οι δικαιούχοι να κάνουν αποτελεσματική χρήση του μέτρου του Μ.Ι., επιδεικνύοντας τα χειρόγραφα εισιτήριά τους ως απόδειξη του κόστους της θαλάσσιας μεταφοράς, αυτό δε συνέβαινε στην περίπτωση των μόνιμων κατοίκων Σαλαμίνας που είχαν χειρόγραφα εισιτήρια.

Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένο πως η πορθμειακή γραμμή Σαλαμίνας-Περάματος χρησιμοποιείται καθημερινά από τους μόνιμους κατοίκους του νησιού ως συγκοινωνία για να πάνε στην εργασία τους,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Είναι ενήμεροι για τη νέα αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων των φέριμποτ Σαλαμίνας-Περάματος;
  2. Αν ναι, τι τάξεως είναι αυτή η νέα αύξηση και για ποιο λόγο εφαρμόστηκε;
  3. Ποιες άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις θα γίνουν ώστε να οι κοινοπραξίες να διαμορφώσουν ειδική εκπτωτική τιμολογιακή πολιτική για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού της Σαλαμίνας που χρησιμοποιούν τα φέριμποτ καθημερινά ως ΜΜΜ;
  4. Ποια η πρόβλεψη για την ένταξη της Σαλαμίνας στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου;
  5. Πότε θα υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα για την έκδοση εισιτηρίων επιβατών και αποδείξεων μεταφοράς οχημάτων μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων για κάθε Ε/Γ, Ε/Γ-Ο/Γ και Ο/Γ πλοίο που εκτελεί δρομολόγια σε δρομολογιακές γραμμές της χώρας;
  6. Ο Δήμος Σαλαμίνας σε ποιες άμεσες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να υπάρξει κάποια έκπτωση στα εισιτήρια των φέριμποτ για τους μόνιμους κατοίκους της Σαλαμίνας που χρησιμοποιούν το φέριμποτ καθημερινά για να μεταβούν στην εργασία τους, όπως είχε γίνει για τους κατοίκους των Δήμων Πόρου και Τροιζηνίας-Μεθάνων το 2017;

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: