Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τα απορρίμματα «πνίγουν» τον Αργοσαρωνικό

Ερώτηση στη Βουλή Μπουτσικάκη – Μαρκόπουλου, σε Θεοδωρικάκο, Χατζηδάκη και Πλακιωτάκη

|> Ερώτηση προς τους υπουργούς: Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, Περιβάλλοντος – Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και Ναυτιλίας – Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, κατέθεσε ο βουλευτής Α’ Πειραιά Χριστόφορος Μπουτσικάκης, την οποία συνυπογράφει και ο βουλευτής Β’ Πειραιά Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Θέμα της ερώτησης είναι η “ανεξέλεγκτη συσσώρευση απορριμμάτων στα νησιά του Αργοσαρωνικού” και το κείμενο αναφέρει:

Κατά τους θερινούς μήνες αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των διαμενόντων και επισκεπτών στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Αυτό συνεπάγεται αντίστοιχη αύξηση των απορριμμάτων, πλην όμως η αδυναμία έγκαιρης και αποτελεσματικής αποκομιδής τους δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, ιδίως στην Αίγινα και τη Σαλαμίνα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια είναι ότι, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, εθελοντές δύτες της περιβαλλοντικής οργάνωσης «We Dive We Clean» ανέσυραν 1,5 τόνο απορριμμάτων από το βυθό της θάλασσας σε Αγκίστρι, Αίγινα και Μέθανα.

Η ανεξέλεγκτη συσσώρευση απορριμμάτων: α) πλήττει την εικόνα των νησιών, με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στον τουρισμό, στην προοπτική επενδύσεων και γενικότερα στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, β) υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, και γ) αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Η κατάσταση αυτή αποδίδεται ιδίως σε:

  1. έλλειψη ικανού αριθμού απορριμματοφόρων για την έγκαιρη αποκομιδή των απορριμμάτων,
  2. ανεπάρκεια σχεδιασμού για την αποτελεσματική μεταφορά των απορριμμάτων μέσω πλοίων,
  3. αδυναμία συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων φορέων, και
  4. απουσία ελεγκτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης ρίψης απορριμμάτων.

Οι κύριοι υπουργοί παρακαλούνται να απαντήσουν στo ακόλουθο ερώτημα:

– Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης συσσώρευσης απορριμμάτων στα νησιά του Αργοσαρωνικού;

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: