Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αίτημα ΠΟΜΙΔΑγια παράταση δηλώσεων βραχείας διαμονής

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 29/11/2018

Ζητείται από την ΑΑΔΕ να μην λήξει αύριο η προθεσμία υποβολής – Να παραταθεί έως 31/12

|> Την παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων βραχυχρόνιας διαμονής, που λήγει την ερχόμενη Παρασκευή, 30.11.2018,  μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018 ζητά η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή προς τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργο Πιτσιλή. Tο κείμενο της επιστολής που υπογράφει ο πρόεδρος του δ.σ. της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Ι. Παραδιάς, αναφέρει:

Λήγει την ερχόμενη Παρασκευή, 30.11.2018, η προθεσμία δήλωσης τόσο των κατοικιών που έχουν δηλωθεί ως προσφερόμενες για βραχυχρόνιες μισθώσεις του άρθρου 111 του Ν. 4446/2016, όσο και των από την αρχή του έτους πραγματοποιηθεισών μισθώσεων. Όμως υπάρχουν σοβαρές και ανεπίλυτες απορίες και προβλήματα για όσους προχωρούν στις δηλώσεις αυτές, που ανεδείχθησαν και από τα πρόσφατα ενημερωτικά σεμινάρια όπως:

  1. Υπάρχουν ακόμη ιδιοκτήτες κατοικιών οι οποίοι δήλωσαν τα μισθώματα που έχουν εισπράξει στην ιστοσελίδα δήλωσης των κανονικών μισθωμάτων της ΑΑΔΕ, αλλά αγνοούν ότι πρέπει να τα δηλώσουν και στην νέα εφαρμογή των βραχυχρόνιων μισθώσεων, χωρίς να διπλοφορολογηθούν γι΄αυτό.
  2. Υπάρχουν ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους σε ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρονίων μισθώσεων έχοντας έλθει σε προφορική συνεννόηση με διαχειριστές, αλλά δεν έχουν ακόμη συνάψει και αναρτήσει μισθωτήρια με αυτούς, με δυνατότητα υπομίσθωσης σε βραχυχρόνιες μισθώσεις.
  3. Δεν έχει διευκρινιστεί ποιός αριθμός ακινήτου (ΑΜΑ) θα δηλωθεί στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ στις πολυάριθμες περιπτώσεις που η ανάρτηση της κατοικίας σε ψηφιακή πλατφόρμα γίνεται από τουριστικό γραφείο το οποίο δεν είναι διαχειριστής αλλά έχει εξουσιοδοτηθεί να την εκμισθώνει σε βραχυχρόνιες μισθώσεις.
  4. Δεν έχει διευκρινιστεί τεχνικώς υπό ποιές προϋποθέσεις θα προβούν στις αντίστοιχες δηλώσεις οι έχοντες ήδη σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ, οι οποίοι δεν υποχρεούνται σε λήψη ΑΜΑ.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε την μηνιαία παράταση της ως άνω προθεσμίας μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018, ώστε να έχουν επαρκή χρόνο όλοι οι ενδιαφερόμενοι και οι φοροτεχνικοί τους να ολοκληρώσουν όλες τις δηλώσεις τους με τον ορθό τρόπο και χωρίς λάθη ή παραλείψεις.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: