Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τεχνολογία των drones και η χρήση από τη δημοσιογραφία

FLASH στις 07/06/2019

Ημερίδα στο κτίριο της ΕΡΤ από το Ευρ. Ινστιτούτο Επικοινωνίας και το ΕΚ, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ

|> Ημερίδα με Θέμα «Drone Technology is Transforming Journalism» διοργανώνεται σήμερα Παρασκευή 7 Ιουνίου, από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (European Communication Institute – http://www.qjnt.gr/), με συνδιοργανωτές το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Studio Ε της ΕΡΤ, στις 9.30 π.μ.. και απευθύνεται σε δημοσιογράφους, επαγγελματίες επικοινωνίας αλλά και σε όσους θέλουν να ενημερωθούν για τις δυνατότητες, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρέχει η αξιοποίηση των Drones στην ενημέρωση, αλλά και τους τρόπους που αλλάζει η καθημερινότητά μας από τις σχετικές τεχνολογίες.

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα ανακοινωθεί και η λειτουργία του νεοσύστατου Drone Journalism Lab (DJL), ως μέρος των συνεχιζόμενων πρωτοβουλιών του ΕCI. Το DJL παρακολουθεί και μελετά τις εξελίξεις στην τεχνολογία των Drones και την πληθώρα των εφαρμογών, προκλήσεων αλλά και ευκαιριών που ανοίγονται στην σύγχρονη Δημοσιογραφία και την Επικοινωνία.

Η ενσωμάτωση των Drones στην σύγχρονη δημοσιογραφία, δημιουργεί νέα δεδομένα / δυνατότητες, αλλά και προκλήσεις που απαιτούν εγρήγορση και αντιμετώπιση. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την χρήση τους, τα θέματα δεοντολογίας, τις ανησυχίες περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής αλλά και τους κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε κατοικημένες περιοχές. Λόγω της ραγδαίας εξέλιξης των πολλαπλών τεχνολογιών που συνδυάζουν, είναι απαραίτητη η ενημέρωση του κοινού και η απόκτηση γνώσης από τους ενδιαφερόμενους για τις υπάρχουσες, αλλά και τις μελλοντικές λειτουργίες τους.

Τα τελευταία χρόνια ο όρος «Drone» χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ή συστήματα (Unmanned Aerial Vehicles or Systems – UAV / UAS). Στην ελληνική γλώσσα χρησιμοποιείται ο όρος Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) για να περιγράψει τα πτητικά μέσα που ελέγχονται από απόσταση, μέσω χειριστή ή λογισμικού. Τα ΣμηΕΑ, όπως και άλλες τεχνολογίες, αποτελούν απότοκο στρατιωτικών εφαρμογών και έρευνας.

Σε αντιστοιχία με άλλα «ιπτάμενα μέσα», τα Drones κατηγοριοποιούνται σε σχέση με την Άντωση (την δυναμική άνωση ενός σώματος που κινείται μέσα σε ένα ρευστό, δύναμη που το διατηρεί στον αέρα). Έτσι διακρίνονται σε αεροσκάφη σταθερών πτερύγων (fixed-wing) και αεροσκάφη ‘περιστροφής’ (single-rotor ή multi-rotor). Ανάλογα με την χρήση τους κατατάσσονται σε προσωπικά/αναψυχής και σε επαγγελματικά/εμπορικά ενώ με βάση τον τρόπο κατασκευής τους διακρίνονται στα «έτοιμα» συστήματα και τις ιδιοκατασκευές.

Η χρήση των Drones για μη-στρατιωτικές εφαρμογές αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία δεκαετία ειδικά σε εφαρμογές όπως στην γεωργία ακριβείας, στην έρευνα και διάσωση, σε εφαρμογές ελέγχου και επιτήρησης, στην αντιμετώπιση καταστροφών, στην προστασία περιουσιακών στοιχείων, αλλά και στην δημοσιογραφική έρευνα και κάλυψη μεγάλων γεγονότων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: