Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Paratoxic Paradoxes”: Μία σύγχρονη εικαστική κραυγή για το περιβάλλον στο Μουσείο Μπενάκη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 23/03/2017

Εγκαινιάστηκε χθες

|> Άνοιξε τις πύλες της χθες το βράδυ, η οικολογική έκθεση “Paratoxic Paradoxes” (“Παρατοξικά Παράδοξα”) που συνδιοργανώνουν η Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI*) και το Μουσείο Μπενάκη και φιλοξενείται σε αίθουσες του Μουσείου της οδού Πειραιώς.

Λίγες ώρες πριν οι διοργανωτές έδωσαν συνέντευξη Τύπου άνοιξε με την ομιλία του το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη Γιώργης Μαγγίνης ο οποίος εξήρε την πρωτοβουλία της Polyeco Group για την διενέργεια της έκθεσης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι τιμή μας να φιλοξενούμε μια τόσο μεγάλη έκθεση με τόσο σημαντικούς καλλιτέχνες».

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Polyeco Group και εμπνευστής της πρωτοβουλίας, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε «την σημαντική συμβολή που μπορεί να έχει η τέχνη στο διάλογο που αφορά τη σωστή διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων».

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Polyeco Contemporary Art Initiative  Λωραίνη Αλιμαντίρη, τόνισε το γεγονός πως η δράση της πρωτοβουλίας αυτής «συνιστά μια προσπάθεια να έρθουν κοντά οι καλλιτέχνες με την επιστημονική κοινότητα» ενώ ανέφερε πως «όλα τα έργα δημιουργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια με απευθείας ανάθεση στους καλλιτέχνες».

Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε με την ομιλία της η επιμελήτρια της έκθεσης Νάντια Αργυροπούλου. Αφού πρώτα σύστησε τους καλλιτέχνες που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, μιλώντας ξεχωριστά για το έργο τους, τόνισε πως με αφορμή την έκθεση “Paratoxic Paradoxes” «επανατοποθετείται η συζήτηση περί οικολογίας» επισημαίνοντας πως «πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικό».

Στη συνέχεια η Νάντια Αργυροπούλου, προχώρησε σε ξενάγηση στην έκθεση, ενώ οι καλλιτέχνες μίλησαν για τα έργα τους δίνοντας το στίγμα της έρευνάς τους και της σχέσης τους με τη θεματική της έκθεσης “Παρατοξικά Παράδοξα”.

 

Η έκθεση παρουσιάζει 11 νέα έργα κινούμενης εικόνας (moving image) τα οποία ερευνούν τη σχέση μας με το περιβάλλον μέσα από μια διαφορετική, σύγχρονη οπτική πολιτικής οικολογίας και οικοκριτικής, όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα στο σημείο τομής τέχνης, πολιτικής, κοινωνικοοικονομικών αιτημάτων, παιδαγωγικής και ακτιβισμού, υπερβαίνοντας απλοϊκές ταξινομήσεις, μονοσήμαντες αναγνώσεις και παρωχημένες στρατηγικές.

Αποτελείται από μια πρωτότυπη «κάψουλα» έργων έντεκα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, όπως αυτή συγκροτήθηκε έπειτα από αναθέσεις της πολιτιστικής, μη κερδοσκοπικής πλατφόρμας τέχνης Polyeco Contemporary Art  Initiative.

Η έρευνα που άρχισε πριν από δύο χρόνια και παρουσιάζεται με τα έργα της έκθεσης εντάσσεται, στο μέτρο που της αναλογεί, στην παγκόσμια κινητοποίηση καλλιτεχνών, θεωρητικών, επιστημόνων, ακτιβιστών, εκπροσώπων δημιουργικών πρωτοβουλιών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης έναντι των περιβαλλοντικών κρίσεων όπως αυτές συνδέονται με κάθε έκφανση της σύγχρονης ζωής.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Λουκία Αλαβάνου, Sophia Al Maria, Korakrit Arunanondchai, Βασίλης Π. Καρούκ (μέρος έργου του στη φωτό), Anja Kirschner, Eva Kotatkova, Saskia Olde Wolbers, Εύα Παπαμαργαρίτη, Agnieszka Polska, Mika Rottenberg, Wu Tsang.

Δημιούργησαν τα έργα τους τα δύο τελευταία χρόνια, σε διαφορετικά σημεία στον γνωστό κόσμο (Εκουαδόρ, Ελλάδα, ΗΠΑ, Κίνα, Κολομβία, Τσεχία, Ταϊλάνδη) και με αναφορά σε πολλούς άλλους ακόμη.

Η έκθεση, την οποία σχεδίασε η αρχιτέκτονας και καλλιτέχνιδα Μαλβίνα Παναγιωτίδη, πλαισιώνεται από ομιλίες ειδικών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πολιτικής οικολογίας (το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα), εκπαιδευτικές δράσεις και έντυπο υλικό.

Η διοργάνωση Paratoxic Paradoxes συμπληρώνεται από μια ψηφιακή χωματερή, σε σχεδιασμό της Εύας Παπαμαργαρίτη και της Βασιλικής Μαρίας Πλαβού, ως ένα διαδικτυακό παρασιτικό σώμα το οποίο επιβιώνει μέσα στο σάιτ του PCAI (www.pcai.gr). Οι επισκέπτες καλούνται να το αναγνώσουν όπως τον «Περιττωματικό Άτλα» (“Stercorian Atlas”) του Michel Serres, όπου «η αυξανόμενη οικειοποίηση έχει σωρεύσει εκατοντάδες δικτύων από σημάδια, λεκέδες και σημάνσεις».

(*) Η πρωτοβουλία για τη σύγχρονη Τέχνη Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού μέσα από ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αφορμή το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης αποβλήτων. Η έκθεση θα λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή (11 πμ – 9 μμ), κάθε Πέμπτη (11 πμ – 11 μμ) εκτός Δευτέρας. Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: € 8 — Τιμή μειωμένου εισιτηρίου: €4 Τιμή ενιαίου εισιτηρίου: Έκπτωση 20% επί του συνολικού κόστους των εισιτηρίων όλων των εκθέσεων κατά την ημέρα επίσκεψης. http://www.benaki.gr/admission.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: