Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών έφυγε από την Ομοσπονδία

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 04/11/2021

Η απόφαση ελήφθη από την Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΚ, όπου εξελέγη νέο διοικητικό συμβούλιο – Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου και σε τι κατηγορείται η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών

Τ/Π |> Διάσπαση στον χώρο των Κωνσταντινουπολιτών, μετά την απόφαση για αποχώρηση από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙΟΜΚΩ) του πρεσβυγενή ιστορικού Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών (ΣΚ), με τα περισσότερα μέλη και τις σημαντικές δραστηριότητες. Η αποχώρηση του ΣΚ από την ΟΙΟΜΚΩ, αποφασίστηκε κατά τη γενική συνέλευση που διεξήχθη στις 20 Οκτωβρίου, στην έδρα του Συλλόγου (Δημοσθένους 117, Καλλιθέα).

Όπως ανακοινώθηκε, αφορμή για την αποχώρηση του ΣΚ από την ΟΙΟΜΚΩ είναι ότι η Ομοσπονδία “λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τα σωματεία-μέλη της“, “εφαρμόζει διχαστική και ανθενωτική πολιτική” και “περιφρονεί νόμιμα δικαιώματα των σωματείων-μελών της“.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, αναφέρει τα εξής:

Κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, η οποία διεξήχθη στις 20 Οκτωβρίου 2021, στην έδρα του επί της οδού Δημοσθένους 117, Καλλιθέα, επί του ογδόου θέματος της Ημερήσιας Διάταξης, αναφορικά με τις σχέσεις του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών με την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.) και λήψη αποφάσεως επ’ αυτού, ο πρόεδρος του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Λεύκαρος ανέγνωσε εκ μέρους του απερχόμενου Δ.Σ. Εισήγηση – Δήλωση, το σκεπτικό της οποίας συνοψίζεται ως εξής:

H ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ…

  • μετατράπηκε σε πρωτοβάθμιο υπερσωματείο που λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τα σωματεία-μέλη της, κατά παράβαση του άρθρου 1 και του άρθρου 3, παρ. 5 και 8 του Καταστατικού της
  • με επίκληση ανυπόστατων δικαιολογιών, εφαρμόζει διχαστική και ανθενωτική πολιτική, παραβαίνοντας την αρχή της ισότιμης εκπροσώπησης των σωματείων-μελών
  • αγνοεί προτάσεις και περιφρονεί νόμιμα δικαιώματα των σωματείων-μελών της που διατυπώνονται θεσμικά

Αποκορύφωμα των αντιδεοντολογικών ενεργειών και αυθαίρετων πράξεων υπήρξε η παρελκυστική και πέραν από κάθε νομιμότητα τακτική ως προς την τροποποίηση του καταστατικού της, κατά την αμφισβητούμενη λόγω ελλείψεως απαρτίας Γενική Συνέλευση τον Ιανουάριο του 2021, η οποία μάλιστα διεξήχθη διαδικτυακά εν μέσω lockdown.

Στη συνέχεια σημειώνεται ότι από το δ.σ. του ΣΚ προτάθηκαν στη γενική συνέλευση δύο εναλλακτικές, όπως:

  1. Την αποχώρηση του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών από την ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. και την προς τούτο εξουσιοδότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου προς υλοποίηση.
  2. Την εξουσιοδότηση από την Γενική Συνέλευση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου όπως κρίνει αυτό την περαιτέρω παραμονή του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών στην ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.

Και

Αφού έγινε διαλογική συζήτηση και σχετική ψηφοφορία, προκρίθηκε η υπ’ αριθμόν “1” πρόταση και αποφασίστηκε η αποχώρηση του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών από την ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. και η εξουσιοδότηση του νέου Διοικητικού του Συμβουλίου προς υλοποίηση αυτής της απόφασης.

Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, σεβόμενος την 93χρονη ιστορία του, συνεχίζει την πορεία του και στηρίζει κάθε προσπάθεια ώστε να επικρατήσει ενωτικό πνεύμα σε πλαίσια δημοκρατικών αρχών.

 ΤΟ ΝΕΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Από την Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών προς ανάδειξη των μελών των καταστατικών του οργάνων για την διετία 20/10/2021 – 20/10/2023, αναδείχθηκαν τα τακτικά και τα αναπληρωματικά. Κάι το νεοεκλεγέν δ.σ. συγκροτήθηκε σε σώμα ως ακολούθως:

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ: Αντώνης Λαμπίδης (πρόεδρος), Μαργαρίτα Γεωργοπούλου (αντιπρόεδρος), Ελένη Μωυσάκη – Βάλληνδα (γεν. γραμματέας), Κλεάνθη Περηφάνου (ειδ. Γραμματέας), Θωμάς Κούντερ (ταμίας), Ιωάννης Κιουρούκογλου (έφορος), Αντώνης Βαρελόπουλος (σύμβουλος),  Αλέξανδρος Καρατζάς (σύμβουλος), Θεμιστοκλής Παχόπουλος (σύμβουλος). ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ: Πηνελόπη Φούγιαξη, Ελένη Τζαμκιράνη. ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Θεόδωρος Γεωργόπουλος, Κωνσταντίνος Καμινάρης, Αλέξανδρος Φιστέδης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: