Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Γιατί, κύριε Βούτση, δεν αποσύρεται (-ε) αυτή η διάταξη-ντροπή, που τόσο σάλο έχει προκαλέσει;

Χωρίς κατηγορία στις 09/03/2017

Συνεισφορά… αλληλεγγύης!

|> Στέλιος Κοπανίδης

|> Η απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει διάταξη, μέσω της οποίας έχουν οικονομικό όφελος περίπου 2.000 ευρώ, υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι και κρατικά στελέχη, έχει προκαλέσει έκδηλη αμηχανία στο Κοινοβούλιο και νέο κύμα απαξιωτικών σχολίων για το πολιτικό προσωπικό.

Η σκανδαλώδης, όπως χαρακτηρίζεται, απόφαση αφορά τον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα με τη διάταξη στο άρθρο 43Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, το οποίο περιλαμβάνεται στον νόμο 4387/2016, καταργήθηκε το ιδιαίτερο καθεστώς ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα πολιτικά πρόσωπα που είχε ψηφιστεί το 2014 και προέβλεπε την επιβολή της εισφοράς με αυξημένο συντελεστή 8% στο άθροισμα των εισοδημάτων των πολιτικών προσώπων απ’ όλες τις πηγές. Με την κατάργηση του άρθρου αυτού οι επιπλέον επιβαρύνσεις για το πολιτικό προσωπικό καταργήθηκαν. Το θέμα αυτό αποκαλύφθηκε όταν διαπιστώθηκε πως κατά την κατάρτιση του νέου εντύπου Ε1 για τις φορολογικές δηλώσεις απουσιάζουν οι ειδικοί κωδικοί, που ενεργοποιούνταν μόνο από τα “πολιτικά πρόσωπα” για την εισφορά αλληλεγγύης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, η κατάργηση της επιπλέον επιβάρυνσης για τα πρόσωπα που κατέχουν πολιτική θέση ήρθε τον περασμένο Μάιο, μαζί με την ψήφιση της κατάργησης του ΕΚΑΣ, της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού που επέφερε επιπλέον μειώσεις στις συντάξεις, την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης και την αύξηση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Εάν ισχύουν όσα αναφέρει το δημοσίευμα, και προφανώς δεν υπάρχει λόγος αμφιβολίας για την εγκυρότητά του, τίθεται αυτομάτως ζήτημα, τουλάχιστον ηθικής τάξεως. Ήδη, χθες, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας διαχώρισε πλήρως τη θέση της και μέσω του προέδρου της κ. Πατούλη ζήτησε η διάταξη αυτή να μην αφορά τους αιρετούς Α’ βαθμού αυτοδιοίκησης.

Ούτε η Βουλή, ούτε οι βουλευτές και το πολιτικό προσωπικό ζήτησαν τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης” επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, δείχνοντας προς το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι η ανωτέρω διάταξη “είναι το πλαίσιο γενικότερης ισορροπίας μέσα στα δημόσια οικονομικά“!

Μάλιστα, αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Βουλής, “πλαίσιο γενικότερης ισορροπίας“, σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός υποφέρει από την ανεργία και τη λιτότητα, οι μισθοί, όσων έχουν ακόμη το “προνόμιο” να εργάζονται, συνεχώς μειώνονται, οι συντάξεις περικόπτονται και η ανέχεια χτυπά την πόρτα όλο και περισσοτέρων οικογενειών.

Ο κ. Βούτσης έσπευσε να συμπληρώσει ότι “πάντως δεν πρόκειται περί μιας σκανδαλώδους, όπως έχει παρουσιαστεί, ρύθμισης που απαιτήθηκε από το πολιτικό προσωπικό“. Αφού, λοιπόν, δεν απαιτήθηκε από το πολιτικό προσωπικό τότε γιατί δεν αποσύρεται αυτή η διάταξη, που τόσο σάλο έχει προκαλέσει;

Συγγνώμη, για την αφέλειά μου, απλώς μια σκέψη διατύπωσα …

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: