Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σύμφωνο συνεργασίας για τον Τουρισμό Υγείας

ΑΤΤΙΚΗ,ΥΓΕΙΑ στις 29/01/2021

“Η Αττική με κυρίαρχο ρόλο και η Ελλάδα σημείο αναφοράς”, λέει ο περιφερειάρχης

|> Την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών με στόχο να προωθηθεί η Ελλάδα ως ελκυστικός προορισμός για τον Τουρισμό Υγείας, μέσα από σχετικές συνέργειες και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προβλέπει το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας-ΕLITOUR Γ. Πατούλης με την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου EnterpriseGreece.

Την EnterpriseGreece εκπροσώπησε ο διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Φιλιόπουλος, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος της EnterpriseGreece και γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής.

Μέσω της συγκεκριμένης σύμπραξης ενισχύεται ακόμη περισσότερο ο τουρισμός υγείας, με στόχο την περαιτέρω δικτύωση των αρμόδιων φορέων Ελλάδας και εξωτερικού.

«Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως στην εποχή μετά την πανδημία, ο Τουρισμός Υγείας, μπορεί να αποτελέσει ένα από τους βασικότερους πυλώνες επανεκκίνησης της οικονομίας» τόνισε ο κ. Πατούλης και υπογράμμισε πως δίνεται μία εξαιρετική ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να αναδείξουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη.

Σ΄αυτό το πλαίσιο οι Περιφέρειες σε συνεργασία με τους Δήμους πρέπει και μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην ενίσχυση του Τουρισμού Υγείας στη χώρα, συντονίζοντας όλους τους Δήμους σε κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις που θα συμβάλλουν στην προβολή των δυνατοτήτων και προοπτικών των τοπικών κοινωνιών, συνέχισε και πρόσθεσε πως σ΄αυτή την προσπάθεια η Αττική θα πρωταγωνιστήσει.

«H Ελλάδα, πρέπει να ανήκει στις πρώτες χώρες που οι διεθνείς τουρίστες υγείας θα επιλέξουν για τις θεραπείες τους μόλις παρέλθει η κρίση της πανδημίας. Ξεκινάμε λοιπόν να προσφέρουμε σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα, νέες προοπτικές, μέσα από τη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών, την επαφή με πρωτοπόρες πρακτικές και τη δικτύωση ελληνικών και ξένων φορέων, στοχεύοντας στα μέγιστα οφέλη που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς σε συστράτευση για να ενισχύσουμε όλοι μαζί τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού υγείας» επισήμανε και πρόσθεσε: «Σήμερα υπογράψαμε ένα μεγάλο στοίχημα. Ένα στοίχημα που θα κερδίσουμε».

Σε συνέχεια της τελετής υπογραφής του Συμφώνου Συνεργασίας, διοργανώθηκε συνέντευξη Τύπου, στην οποία οι συμμετέχοντες Γιάννης Σμυρλής, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της EnterpriseGreece, ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕLITOUR Γιώργος Πατούλης και ο Γιώργος Φιλιόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της EnterpriseGreece, απάντησαν σε πληθώρα ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος της EnterpriseGreece και γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, δήλωσε: «Χαίρομαι που η EnterpriseGreece, πρωτοστατεί σε μια τέτοια πρωτοβουλία, έχοντας ως συνεργάτη και συνοδοιπόρο, την Elitour και τον πρόεδρό της και περιφερειάρχη Αττικής τον Γιώργο Πατούλη, ο οποίος είναι γνωστός για τη δράση και το έργο του, τόσο στον ιατρικό χώρο, όσο και στο χώρο της αυτοδιοίκησης, τους οποίους υπηρέτησε και υπηρετεί με επιτυχία. Η σημερινή υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τον τουρισμό υγείας στην Ελλάδα. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η διοργάνωση από κοινού δράσεων, οι οποίες θα προωθήσουν την Ελλάδα ως ελκυστικό προορισμό στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, τόσο σε επίπεδο τουριστικό όσο και σε επίπεδο παροχών υγείας, ώστε να υπάρξει άμεσα θετικός αντίκτυπος στην οικονομία. Επιπλέον, νέες επενδύσεις στον χώρο αναμένεται ότι θα συμβάλουν σημαντικά και στη διατήρηση ενός ανώτερου επιπέδου υπηρεσιών υγείας τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επισκέπτες. Παράλληλα, ευελπιστούμε πως με τον τρόπο αυτό, θα μπει φρένο στο braindrain των Ελλήνων επιστημόνων υγείας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της EnterpriseGreece, Γιώργος Φιλιόπουλος, επεσήμανε στην ομιλία του πως ο τουρισμός υγείας μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων για την ελληνική οικονομία, καθώς, μόνο στην ΕΕ, ο τζίρος του τουρισμού υγείας υπολογίζεται  σε περίπου 47 δισ. ευρώ. «Η γήρανση του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες, η μεγάλη πρόοδος στον χώρο της ιατρικής και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, συμβάλλουν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και κατ’ επέκταση στην ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου. Η Ελλάδα προσφέρεται για προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στον χώρο της υγείας, καθώς αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μπορεί να στοχεύσει στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά και σε αυτές της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, επαρκείς υποδομές, αλλά και μεγάλο αριθμό ιατρών σε χώρες του εξωτερικού. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων θα συμβάλει και στη συγκράτηση της μετανάστευσης αξιόλογων γιατρών, νοσηλευτών και θεραπευτών εκτός Ελλάδος», τόνισε ο κ. Φιλιόπουλος.

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο γενικός γραμματέας της ΕLITOUR, Πέτρος Μαμαλάκης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: