Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Επίθεση στον καρκίνο με την τεχνητή νοημοσύνη

ΕU,ΥΓΕΙΑ στις 14/07/2019

Η ΕΕ επενδύει 35 εκατ. ευρώ στην ανάπτυξη λύσεων για πρόληψη και πάταξη της επάρατου

|> H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής προτάσεων στηρίζοντας με 35 εκατ. ευρώ την ανάπτυξη της ανάλυσης ιατρικών εικόνων για τη διάγνωση του καρκίνου βάσει της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και άλλων εργαλείων και αναλύσεων που εστιάζονται στην πρόληψη, στην πρόβλεψη και στη θεραπεία των συνηθέστερων μορφών καρκίνου.

Η πρόσκληση αποτελεί μέρος του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», μέσω του οποίου η Επιτροπή επενδύει συνολικά 177 εκατ. ευρώ στον «ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της υγείας και της περίθαλψης» και σε «αξιόπιστες ψηφιακές λύσεις και κυβερνοασφάλεια στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης».

Ο επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Βιτένις Αντρουκάιτις, δήλωσε: «Η πέρα από στεγανά συνεργασία θα ενισχύσει την ικανότητά μας να βοηθήσουμε τους ασθενείς με την ανταλλαγή και την ερμηνεία της τεχνολογικής προόδου σε ό,τι αφορά την πρόληψη του καρκίνου, τη διάγνωση και την πρόβλεψη θεραπείας σε ολόκληρη την ΕΕ.»

Η επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Μαρίγια Γκαμπριέλ προσέθεσε τα εξής: «Η σημερινή επένδυση επιβεβαιώνει την ισχυρή μας στήριξη σε προηγμένες τεχνολογίες που θα διαμορφώσουν το μέλλον του τομέα της υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μαζί με τα κράτη μέλη, πρέπει να θεσπίσουμε ένα πλαίσιο που θα εξισορροπεί τα ατομικά προβλήματα και τους περιορισμούς των συστημάτων υγείας, ενώ παράλληλα θα απελευθερώνει την καινοτομία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης προς όφελος όλων των Ευρωπαίων».

Επιπλέον, η επίτροπος θα συγκαλέσει αύριο τη δεύτερη στρογγυλή τράπεζα υψηλού επιπέδου, η οποία θα συγκεντρώσει εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της φαρμακευτικής βιομηχανίας, της βιοτεχνολογίας και της ιατρικής τεχνολογίας, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα συζητήσει τον χάρτη πορείας που καθορίζεται στην ανακοίνωση σχετικά με τη διευκόλυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του τομέα της υγείας και της περίθαλψης [η ανακοίνωση στα ελληνικά], η οποία εγκρίθηκε τον Απρίλιο 2018, καθώς και άλλα βασικά θέματα, όπως τα επόμενα βήματα για την πρόσφατα εγκριθείσα σύσταση σχετικά με τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων ηλεκτρονικών μητρώων υγείας, για την τεχνητή νοημοσύνη και για την πληροφορική υψηλών επιδόσεων. Επίσης, θα τονίσει τη σημασία που έχει η προώθηση της ανταλλαγής δεδομένων υγείας σε διασυνοριακό επίπεδο και η αντιμετώπιση των σχετικών πτυχών της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της προστασίας των δεδομένων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: