Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εάν η Ελλάδα είχε εγείρει θέμα για μειονότητα στα Σκόπια, ίσως να ήταν διαφορετική η κατάσταση…

Χωρίς κατηγορία στις 02/04/2018

Η ελληνική αδράνεια στο Σκοπιανό

|> Νίκος Σίμος

|> Η εμπλοκή στο ζήτημα των σχέσεών μας με τα Σκόπια δεν έχει σχέση μόνο με την αλυτρωτική στάση των Σκοπιανών έναντι της Ελλάδας αλλά και με μία ασύγγνωστη, διαχρονικά, αδράνεια της ελληνικής τακτικής που επιβεβαιώνουν διπλωματικοί κύκλοι και έχει αποκαλύψει και σύμβουλος της τότε υφυπουργού Εξωτερικών Βιργινίας Τσουδερού.

Ειδικότερα ενώ το θέμα που ήγειραν κάποτε οι τότε Γιουγκοσλάβοι ήταν κυρίως η ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα και ασκούσαν πιέσεις να της αναγνωρίσουμε δικαιώματα η χώρα μας δεν είχε εγείρει ανάλογο αίτημα για την ελληνική μειονότητα στο γειτονικό κράτος, παρά το γεγονός ότι είχε ξεκινήσει επίσημα από ελληνικής πλευράς έρευνα για να καταγραφεί η ελληνική αυτή μειονότητα! Με άλλα λόγια θα μπορούσαμε – και θα έπρεπε- να κάνουμε όμως κι εμείς το ίδιο σε βάρος τους, εγείροντας ανάλογες αξιώσεις, οπότε ενδεχομένως και το συγκεκριμένο πρόβλημα να έπαιρνε άλλη τροπή.

Πράγματι πριν λίγα χρόνια ο Κύπριος βουλευτής του ΔΗ.ΣΥ Τάσος Μητσόπουλος είχε αποκαλύψει τα εξής:

«Την περίοδο 1989-1993, όταν υπηρετούσα ως ειδικός σύμβουλος στο ελληνικό ΥΠΕΞ είχα λάβει ρητές οδηγίες από την προϊσταμένη μου, υφυπουργό Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού, να ασχοληθώ με το θέμα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ μειονότητας στα Σκόπια…Ήλθα σε επαφή, λαμβάνοντας πάντοτε τις σχετικές προφυλάξεις, με δεκάδες Έλληνες των Σκοπίων οι οποίοι, με δάκρυα στα μάτια και πόνο ψυχής, μου εξιστορούσαν τις διώξεις που υπέστησαν, την αφόρητη πνευματική τρομοκρατία που γνώρισαν προκειμένου να απαρνηθούν τις ρίζες, την ταυτότητα, την πίστη τους και να γίνουν δηλωσίες. Να αποδεχθούν δηλαδή ότι δεν υπήρξαν ποτέ Έλληνες αλλά σλαβομακεδόνες. Συγκέντρωσα υλικό που κατέγραφε με ακρίβεια τη συστηματική προσπάθεια αλλοίωσης των φυλετικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών των Ελλήνων μειονοτικών. Το υλικό αυτό παραδόθηκε στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για την ΠΓΔΜ, εκπροσώπους της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Σημειωτέον ότι ο Κίρο Γκλιγκόρωφ μετά την απόσχιση των Σκοπίων από την Γιουγκοσλαβία είχε αναγνωρίσει σε συνεντεύξεις του την ύπαρξη τουλάχιστον 100.000 Ελλήνων εντός της ΠΓΔΜ! Εμείς όμως δεν εγείραμε ανάλογες πιεστικές αξιώσεις ούτε φροντίσαμε να δούμε ποιο ήταν το αποτέλεσμα της σχετικής ενημέρωσης προς τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Οι Τούρκοι καραδοκούν

Από την άλλη πλευρά, κάτι που δεν πρέπει να παραγνωρίζεται, είναι ότι η τουρκική πολιτική εκμεταλλεύεται επίκαιρες εξελίξεις προκειμένου να προωθήσει τους στόχους της. Έτσι, όπως η δραστηριοποίηση στη Θράκη συνέπεσε με την αναγνώριση εθνικής οντότητας στο Κόσοβο, πρέπει η ελληνική πλευρά να αναμένει εκμετάλλευση από την Άγκυρα – για να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα- του προβλήματος που έχει ανακύψει με την ονομασία των Σκοπίων. Κι αυτό διότι η Άγκυρα στο «μακεδονικό πρόβλημα» έχει παίξει εξαιρετικά ανθελληνικό ρόλο. Μερικά παραδείγματα:

  • Στον νέο Κανονισμό του 1989 του Πανεπιστημίου Κωνσταντινουπόλεως προβλέπεται η λειτουργία έδρας «μακεδονικής γλώσσας και Λογοτεχνίας»
  • Στον μονίμως και επί σειράν ετών εκτυπούμενο χάρτη του περιοδικού Yeni Bati Trakya Dergisi που δείχνει την περιοχή της ελληνικής Θράκης και των πέριξ χωρών, έχει προστεθεί από το 1985 και μετά και η λέξη «Μακεδονία» για την περιοχή των Σκοπίων.
  • Να σημειώσουμε την παλαιότερη δήλωση του Ντεμιρέλ ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ύπαρξη «μακεδονικού» λαού καθώς επίσης την ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα…
  • Σε περιοδικά που χρηματοδοτούνται από την τουρκική κυβέρνηση δημοσιεύονται άρθρα με τίτλους όπως: «Μετά τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης ετοιμάζονται να επαναστατήσουν εναντίον της ελληνικής καταπίεσης και οι Μακεδόνες»!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: