Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η ελληνική παροικία στο Παρίσι, γιόρτασε την Εθνική Επέτειο του 1821

ΕΛΛΑΔΑ στις 25/03/2015

Παρίσι, 25. Την Κυριακή 22 Μαρτίου γιορτάστηκε από την ελληνική παροικία του Παρισιού με επισημότητα η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Στις 11.30, μεγάλος αριθμός Ελλήνων παρακολούθησε τη δοξολογία στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Στεφάνου καθώς και το λόγο του Πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλία κ. Θεόδωρου Πασσά. Στη συνέχεια, η Ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Μητροπολίτη Γαλλίας κ. κ. Εμμανουήλ, τον Πρέσβη κ. Θεόδωρο Πασσά, την Πρέσβη της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην ΟΥΝΕΣΚΟ, κα Δασκαλάκη, τον Πρέσβη της Ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ, κ. Πρεβελάκη, τον ΑΚΑΜ, κ. Παρασκευά, τους προέδρους της Ελληνικής και Κυπριακής Κοινότητας, κα Σέτα Θεοδωρίδη και κ. Ευαγόρα Μαυρομμάτη, μαθητές των ελληνικών σχολείων και αντιπροσωπεία του Λυκείου Ελληνίδων Παρισιού, κατέθεσαν τιμητικό στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Αψίδα του Θριάμβου.
Στις 15.30 η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και περιχώρων, η Κυπριακή Κοινότητα Γαλλίας, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των Ελληνικών σχολείων υποδέχτηκαν το κοινό στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου του 5ου διαμερίσματος του Παρισιού.
Η συμμετοχή ήταν τεράστια και η αίθουσα κατάμεστη από τους επισήμους, τους γονείς, τα μέλη και τους φίλους των δύο κοινοτήτων.

Την ελληνική παροικία υποδέχτηκε αυτοπροσώπως η Δήμαρχος του 5ου διαμερίσματος, κα Florence Berthoud. Την τελετή άνοιξε η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων, Σέτα Θεοδωρίδου, η οποία τόνισε στο λόγο της το μήνυμα της Ελληνικής επανάστασης για ελευθερία και ενότητα.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας κ. Ευαγόρας Μαυρομμάτης ο οποίος υπενθύμισε τον αγώνα του Κυπριακού λαού εναντίον της Αγγλικής Κυριαρχίας, αγώνα του οποίου η επέτειος γιορτάζεται την 1η Απριλίου. Ο κ. Μαυρομμάτης έκλεισε το λόγο του με την ανάγνωση αποσπάσματος της επιστολής, που ο 22χρονος μάρτυρας για την ελευθερία, Ανδρέας Παναγίδης έγραψε στην οικογένεια του, λίγες ώρες πριν από την εκτέλεση του στην αγχόνη. Κατόπιν, οι πρόεδροι των δύο κοινοτήτων τίμησαν τον Πρέσβη της Ελλάδας, ο οποίος μετατίθεται, και του προσέφεραν έναν κονδυλοφόρο και ένα αναμνηστικό ομοίωμα του καραβιού της Κερύνειας. Ο Πρέσβης, ιδιαίτερα συγκινημένος, απηύθηνε αποχαιρετιστήριο λόγο στην Ελληνική παροικία του Παρισιού .
Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον εκπαιδευτικό, φιλόλογο κ. Δημήτρη Νικολάου, ο οποίος ανέλυσε με ίδιαίτερη ευστοχία και ακρίβεια τις ιστορικές διαστάσεις της κήρυξης του Αγώνα της ανεξαρτησίας των Ελλήνων το 1821.
Την έναρξη της σχολικής γιορτής έκανε η Μαρία Διοίλη. Συνέβαλαν με τις τάξεις τους οι : Κωνσταντίνα Γαζή, Μαρία Πουρνάρα, Ασπασία Δημητριάδη, Αριάδνη Αντωνιάδη, Φέρυ Γαλιατσάτου, Άρτεμη Καμπά, Δημήτρης Νικολάου, Μπάμπης Ποθουλάκης, Χρήστος Κιούσης, Κώστας Μιμιλήδης, Γιώργος Ευθυβουλίδης.
Οι μαθητές των ελληνικών σχολείων του Παρισιού, με τις απαγγελίες ποιημάτων, με την εκτέλεση ελληνικών τραγουδιών και δημοτικών χορών, απέδειξαν την μεγάλη αγάπη τους για την Ελλάδα. Η Ελληνική παροικία σύσσωμη χαιρέτησε και εκτίμησε την εργασία και τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών, οι οποίοι εκτελούν το έργο της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στη Γαλλία κάτω από τις δύσκολες σημερινές συνθήκες. Η αγάπη των παιδιών για την Ελλάδα καθώς και η αδιάκοπη προσπάθεια για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας εκ μέρους των Ελλήνων εκπαιδευτικών είναι ο ουσιαστικός φόρος τιμής στη μνήμη της επανάστασης του 1821.
Ο εορτασμός της ημέρας έκλεισε με τη δεξιώση που δόθηκε προς τιμή των γονέων, των καθηγητών και των μαθητών και ιδιαίτερα ως αποχαιρετιστήρια προς τιμήν του Πρέσβη.
Ευχαριστούμε θερμά την Δήμαρχο του 5ου Διαμερίσματος Παρισιού, η οποία μας παραχώρησε δωρεάν την αίθουσα τελετών του Δήμου.
Ευχαριστούμε τους παρόντες στη γιορτή Ελληνες επιχειρηματίες
που παραχώρησαν δωρεάν ενα μεγάλο μέρος των εδεσμάτων.
Ευχαριστούμε το κοινό για την αθρόα συμμετοχή του.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: