Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Κομισιόν για ριζικές αλλαγές

ΕU στις 23/11/2022

Η ενισχυμένη πολιτική διεύρυνσης είναι το ισχυρότερο γεωπολιτικό εργαλείο της ΕΕ – Οι λήψεις αποφάσεων να γίνονται με ειδική πλειοψηφία αντί ομοφωνίας

|> Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκαταλείψει την πεπατημένη και να αναζωογονήσει τη διαδικασία διεύρυνσης τόσο μεταξύ των κρατών μελών όσο και στις υποψήφιες χώρες.

Υπό το πρίσμα της αυξανόμενης ρωσικής απειλής στην ευρωπαϊκή ειρήνη και σταθερότητα, η ενισχυμένη πολιτική διεύρυνσης παραμένει το ισχυρότερο γεωπολιτικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ, υποστηρίζει το Κοινοβούλιο σε σύσταση που ενέκρινε η ολομέλειά του την Τετάρτη.

Για να καταστεί πιο αξιόπιστος και αποτελεσματικότερος παγκόσμιος παράγοντας, η ΕΕ θα πρέπει να μεταρρυθμίσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την ένταξη νέων μελών, καταργώντας την ανάγκη επίτευξης ομοφωνίας μεταξύ των κρατών μελών και αντικαθιστώντας την με ψηφοφορία βάσει ειδικής πλειοψηφίας. Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης τα κράτη μέλη να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις της ΕΕ έναντι των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και να διασφαλίσουν ότι δεν θα προσφερθούν εναλλακτικές στις υποψήφιες χώρες αντί της πλήρους ένταξής τους στην ΕΕ.

Κυρώσεις για τυχόν οπισθοδρόμηση, επιβράβευση για βιώσιμη πρόοδο

Οι ευρωβουλευτές ζητούν η δημοκρατική μεταρρύθμιση και το κράτος δικαίου να τεθούν στο επίκεντρο της διαδικασίας διεύρυνσης. Παράλληλα θα πρέπει, στο ίδιο πλαίσιο, να βελτιωθούν η παρακολούθηση, η υποβολή εκθέσεων, η αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας, και η χρήση προαπαιτούμενων.

Η σύσταση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τη νέα στρατηγική της ΕΕ για τη διεύρυνση καλεί την ΕΕ να καταστήσει πιο εμφανή τη χρηματοδότηση της ΕΕ και τα απτά αποτελέσματά της στις χώρες της διεύρυνσης. Θέλουν επίσης η ΕΕ να εργαστεί για την πρόληψη της παρέμβασης τρίτων στις πολιτικές, εκλογικές και άλλες δημοκρατικές διαδικασίες των χωρών αυτών.

Παράλληλα με τη διασφάλιση ότι οποιαδήποτε στασιμότητα ή οπισθοδρόμηση στη διαδικασία μεταρρύθμισης που σχετίζεται με την ΕΕ θα τιμωρείται σε πραγματικό χρόνο, η ΕΕ θα πρέπει να επιβραβεύει τις υποψήφιες χώρες όταν σημειώνουν βιώσιμη πρόοδο, μεταξύ άλλων με τη σταδιακή τους ένταξη στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Ζητούν σαφείς προθεσμίες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις υπό ένταξη χώρες και επιμένουν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Έμφαση στην εναρμόνιση της εξωτερικής πολιτικής

Υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνει η ΕΕ στην εναρμόνιση των υπό ένταξη χωρών με την κοινή εξωτερική της πολιτική και πολιτική ασφάλειας της, το Κοινοβούλιο τονίζει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία θα πρέπει να προχωρήσουν μόνο εάν η χώρα στηρίξει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και σημειώσει σημαντική πρόοδο στις σχετικές με την ΕΕ μεταρρυθμίσεις.

Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την εξαιρετικά ταχεία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τις αιτήσεις ένταξης της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας στην ΕΕ και καλούν τις τρεις αυτές χώρες να προχωρήσουν πραγματοποιώντας ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Το Κοινοβούλιο χαιρετίζει επίσης την υπό όρους σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσει συνέχεια στη σύσταση το συντομότερο δυνατόν.

Ο εισηγητής Tonino Picula (Σοσιαλιστές, Κροατία) δήλωσε: «Αυτό το Κοινοβούλιο ήταν ανέκαθεν ο σημαντικότερος υποστηρικτής της διεύρυνσης. Εγκρίνοντας τις στέρεες συστάσεις αυτές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί η μελλοντική πολιτική διεύρυνσης, μπορούμε για άλλη μια φορά να θέσουμε τα πρότυπα που θα επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτυχθεί και να ευημερήσει. Επιθυμούμε να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ θα παραμείνει μια εξελισσόμενη κοινότητα ευρωπαϊκών κρατών, ανοικτή σε πολιτικά όμορες δημοκρατίες, που θα μοιράζονται κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: