Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ανθρωπιστική βοήθεια 1,5 δισ. ευρώ για το 2022 από την ΕΕ

ΕU στις 18/01/2022

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοστατεί παγκοσμίως για βοήθεια στα θύματα διαφόρων κρίσεων – Η κατανομή της χρηματικής δαπάνης

|> Σε όλο τον κόσμο, οι ανθρωπιστικές κρίσεις αυξάνονται συνεχώς. Ενώ οι ανθρωπιστικές ανάγκες οφείλονται κυρίως στις συγκρούσεις και τη βία, την κατάσταση επιδεινώνουν οι φυσικές καταστροφές, όπως η ξηρασία ή οι πλημμύρες, που επιτείνονται από την κλιματική αλλαγή και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Για να βοηθήσει τους ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο από τις κρίσεις αυτές σε όλο τον κόσμο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε έναν αρχικό ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 1,5 δισ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια το 2022.

Ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Οι ανθρωπιστικές ανάγκες έχουν αγγίξει πρωτοφανή επίπεδα και συνεχίζουν να αυξάνονται. Η κατάσταση αυτή οφείλεται κυρίως στις συγκρούσεις, αλλά όλο και περισσότερο οφείλεται και σε παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και ο κορωνοϊός. Χάρη στην ανθρωπιστική μας βοήθεια, η ΕΕ θα μπορέσει να διαδραματίσει τον ρόλο που της αναλογεί και να συνεχίσει να σώζει ζωές και να καλύπτει τις βασικές ανάγκες των πληγέντων πληθυσμών. Με τον προϋπολογισμό αυτό θα αντιμετωπιστούν νέες και ιδιαίτερα ορατές κρίσεις, και παράλληλα δεν θα ξεχαστούν υπάρχουσες ανθρωπιστικές κρίσεις, παρατεταμένες ή επαναλαμβανόμενες, όπως αυτές που πλήττουν την Κολομβία, το Νότιο Σουδάν ή τον πληθυσμό των Ροχίνγκια». 

Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ το 2022 θα κατανεμηθεί ως εξής:

  • 469 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην υποσαχάρια Αφρική· 3
  • 51 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ θα διατεθούν για τις ανάγκες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής·
  • 152 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν έργα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ευρωπαϊκή Γειτονία·
  • 188 εκατ. ευρώ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
  • Τα υπόλοιπα 370 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπιστούν απρόβλεπτες κρίσεις ή η αιφνίδια επιδείνωση υφιστάμενων κρίσεων, καθώς και για τη χρηματοδότηση άλλων δράσεων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: