Η… συνήθεια με το “με ή χωρίς ΦΠΑ” έχει την επί σειρά δεκαετιών ιστορία της…
Τα POS και τα… πώς!
|> Η «καθιέρωση» της κάρτας με τα περιβόητα POS για τις συναλλαγές, έχουν προκαλέσει «τετραπληγία» στην αγορά, καθώς η συνδιαλλαγή επιχειρηματιών-πελατών εξελίσσεται σε “αλισβερίσι”. Ρωτάς: «Πόσο έχει;». Σου απαντά: «Πενήντα ευρώ». Δίνεις την κάρτα και σου λέει… συνωμοτικά: «Με κάρτα; Συν 24% λόγω ΦΠΑ»… Τι να κάνεις; Να δώσεις ένα πενηντάρικο χωρίς απόδειξη, ή να δώσεις 62 ευρώ με απόδειξη;
Ας μην γίνει αναφορά σε επιμέρους θέματα, δηλαδή αν και κατά πόσο συμφέρει τον καταναλωτή να ψωνίσει με ή χωρίς απόδειξη ή και κατά πόσο η κάρτα δρα κατά των συμφερόντων του επιχειρηματία.
Ας αναφερθούμε σε κάτι απλό και για το οποίο δεν έχει δοθεί (και γιατί;) ιδιαίτερη σημασία από το υπουργείο Οικονομικών, αν και αποτελεί το βασικότερο στοιχείο για μία συνδιαλλαγή.
Πρόκειται για την τιμή του προϊόντος, η οποία –κατά τον νόμο-γνωστοποιείται με την εμφάνιση ή την εκφώνησή της και στην οποία συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ. Δηλαδή, όποια τιμή ακουστεί, αυτή και είναι η τιμή πώλησης του προϊόντος με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας!
Εάν το υπουργείο προχωρούσε σε σχολαστική ενημέρωση των καταναλωτών και είχε “περάσει” στην αγορά αυτό το “μήνυμα” το σίγουρο είναι ότι τα κρούσματα θα ήταν πολύ λιγότερα.
Αυτό έπρεπε να συμβεί δεκαετίες πριν, διότι οι… άσεμνες προτάσεις για τιμές με ή χωρίς ΦΠΑ, δεν είναι τωρινό “φρούτο”, αλλά… προϊστορικό! Όμως ποτέ δε είναι αργά…
Τέλος, είναι να απορείς, πως και οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών δεν δείχνουν καμμία αντίδραση γι΄αυτό που συμβαίνει στην αγορά. Άραγε, δεν γνωρίζουν ή μήπως δεν έχει τύχει στους ιδίους ή σε μέλη της οικογένειάς τους ή και σε φίλους τους το «με ή χωρίς ΦΠΑ»;