Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Με ποια ειρωνεία “υποδέχονται” οι “καραμανλικοί”, την περίπτωση εισόδου Βενιζέλου στη ΝΔ

Χωρίς κατηγορία στις 15/04/2018

Η κεντροαριστερά σε σύγχυση

Τ/Π |> Συμφώνως προς πληροφορίες από έγκυρες πηγές όσον αφορά στις διεργασίες που γίνονται στο Κίνημα Αλλαγής και τις συνιστώσες του, κατά πάσα πιθανότητα αποκλείεται να συμβαδίσει με την Φώφη Γεννηματά ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Κι αυτό διότι η τακτική τους διαφέρει ως προς το βασικό σκεπιτικό της.

Πράγματι ο κ.Βενιζέλος, τον οποίον μάλιστα έχει στοχοποιήσει η κυβέρνηση στην υπόθεση Novartis, επιμένει στην ανάγκη να συνεργαστεί η κεντροαριστερά –από όποιον φορέα, τελικώς κι αν αυτή εκπροσωπείται- με την Νέα Δημοκρατία που θα είναι πρωτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Κατά την άποψη του κ. Βενιζέλου, ο οποίος αμφιβάλλει αν, τελικώς, θα μπορέσει να επιτύχει αυτοδυναμία το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρώτιστος στόχος είναι να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία και να σχηματιστεί οπωσδήποτε κυβέρνηση, την επόμενη ημέρα των εκλογών. Κυρίως δε για να αποφευχθούν εκλογικές περιπέτειες καθώς στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστεί να επαναληφθούν οι κάλπες και μάλιστα με το σύστημα της απλής αναλογικής που οδηγεί στην επικίνδυνη για την χώρα «ιταλοποίηση» της ελληνικής πολιτικής ζωής.

Την άποψη αυτή του κ. Βενιζέλου επικροτούν και οι «Σημιτικοί» και, βεβαίως και ο πρώην πρωθυπουργός. Στην συλλογιστική αυτή, πέραν της πολιτικής λογικής να έχει η χρεωμένη χώρα σταθερότητα, ενδεχομένως εμφιλοχωρεί και η πρόθεση να «πληρωθεί» με το ίδιο νόμισμα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, μετά τον διασυρμό που επεφύλαξαν στους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Στον αντίποδα της λογικής αυτής βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά η οποία πιστεύει ότι πρέπει να τηρηθούν ίσες αποστάσεις, σε πρώτη φάση, απ’ όλους, δηλαδή και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την Νέα Δημοκρατία. Και, το Κίνημα Αλλαγής, ως βασικός εκπρόσωπος της κεντροαριστεράς, όπως το αποδέχεται και η κοινωνία στις δημοσκοπήσεις, να έχει την δική του πορεία. Με στόχο, αφού δεν θα καταστεί δυνατόν να σχηματιστεί κυβέρνηση, να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές με την απλή αναλογική κι έτσι το Κίνημα αυξάνοντας τις έδρες του να αποτελέσει, αν όχι την αξιωματική αντιπολίτευση, λόγω περαιτέρω καθίζησης του ΣΥΡΙΖΑ -όπως πιστεύει η κ. Γεννηματά- τουλάχιστον βασικός ρυθμιστικός παράγοντας στις πολιτικές διεργασίες που θα ακολουθήσουν.

Το ενδιαφέρον σε μία τέτοια περίπτωση -δηλαδή της εμμονής της κ. Γεννηματά σε αυτόνομη πορεία- είναι τι θα πράξει ο κ. Βενιζέλος. Από πολλές πλευρές ακούγεται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε να τον εντάξει ως συνεργαζόμενο, στην Νέα Δημοκρατία, δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχει και το προηγούμενο της συγκυβέρνησης του πρώην αρχηγού του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Σαμαρά. Για την περίπτωση αυτή, με κάποια ειρωνεία παρατηρούν οι «καραμανλικοί» του κόμματος ότι ο κ. Βενιζέλος δεν θα αργούσε να πάρει… το κόμμα από τα χέρια του κ. Μητσοτάκη!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: