Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

ΕΕ: Μόνον ασφαλή προϊόντα θα πωλούνται στους καταναλωτές

ΕU,ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 30/11/2022

Η Κομισιόν χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία σχετικά με τους νέους κανόνες για την ασφάλεια των προϊόντων

|> Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την προσωρινή πολιτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου επί των βασικών στοιχείων του κανονισμού για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων, κατόπιν της υποβολής σχετικής πρότασης της Επιτροπής τον Ιούνιο του 2021.

Η συμφωνία θα προβλέπει νέους κανόνες, βάσει των οποίων μόνο ασφαλή προϊόντα θα μπορούν πωλούνται στους καταναλωτές της ΕΕ, ανεξάρτητα από το αν πωλούνται σε καταστήματα ή σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες αγορών, και ανεξάρτητα από το αν παράγονται στην ΕΕ ή αλλού.

Ο κανονισμός θα αντιμετωπίζει επίσης τους κινδύνους που σχετίζονται με τα προϊόντα νέας τεχνολογίας, όπως τους κινδύνους κυβερνοασφάλειας, και θα προβλέπει κανόνες για την ασφάλεια των προϊόντων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες αγορών. Οι νέοι κανόνες ευθυγραμμίζονται και συνάδουν με την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).

Η αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας Βιέρα Γιούροβα, δήλωσε σχετικά: «Οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν ότι χρησιμοποιούν ασφαλή προϊόντα. Πάρα πολλά επικίνδυνα προϊόντα κυκλοφορούν στην αγορά της Ένωσης και η ζημία που προκαλούν εκτιμάται στα 11,5 δισ. ευρώ ετησίως. Χαιρετίζω την προσωρινή συμφωνία επί της πρότασης της Επιτροπής για τη θέσπιση κανονισμού για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων. Πλησιάζουμε στην γραμμή του τερματισμού σε αυτόν τον σημαντικό φάκελο που θα μας βοηθήσει να προστατεύσουμε καλύτερα τους Ευρωπαίους καταναλωτές».

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς προσέθεσε: «Με τη συμφωνία κάναμε άλλο ένα βήμα προς μια ενιαία αγορά που είναι ισχυρότερη και ασφαλέστερη για τους καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επωφελής για όλους μας. Ο κανονισμός για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων θα εξασφαλίζει ισότιμους όρους ανταγωνισμού για όλες τις εταιρείες που πωλούν προϊόντα σε καταναλωτές της ΕΕ, θα προβλέπει σαφείς κανόνες για όλες τις επιχειρήσεις και θα καθιστά δυνατή την καλύτερη επιβολή του νόμου από τις αρχές. Για παράδειγμα, οι εταιρείες τρίτων χωρών που εξάγουν προϊόντα στην ΕΕ θα πρέπει να ορίσουν υπεύθυνο πρόσωπο επικοινωνίας στην ΕΕ. Έτσι, οι εν λόγω εταιρείες θα καταστούν υπόλογες για την ασφάλεια των προϊόντων που πωλούν στην εσωτερική αγορά».

> Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να εγκρίνουν επίσημα την πολιτική συμφωνία.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: