Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Κυβερνητικό δώρο προς καναλάρχες: Από 20% σε 5% ο φόρος για τηλεοπτικές διαφημίσεις

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 10/11/2017

Νύχτα πέρασε η (ν)τροπολογία

protothema.gr |> Τροπολογία με την οποία κάνει «δωράκι» 20 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος, αποκλειστικά για καναλάρχες έφερε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή η κυβέρνηση την ώρα που επιβάλει εισφορά 2% επί του τζίρου στο σύνολο των επιχειρήσεων ΜΜΕ (τηλεόραση, εφημερίδες, ραδιόφωνα, ενημερωτικά sites κλπ).

Το κείμενο της τροπολογίας υπογράφουν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Σε αυτό προβλέπεται γενναία μείωση του συντελεστή φορολόγησης των τηλεοπτικών διαφημίσεων που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες καναλιών σε 5% από 20% που είναι σήμερα.

Η μείωση θα ισχύσει από 1η Απριλίου 2018 και θα αφορά τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών που θα λάβουν άδεια από τον επικείμενο διαγωνισμό. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το «δώρο» των 20 εκατ. ευρώ ανα έτος προωθήθηκε για την εξισορρόπηση της εισφοράς 2% επι του τζίρου που επιβλήθηκε στο σύνολο των επιχειρήσεων ΜΜΕ, δηλαδή σε κανάλια, εφημερίδες, ραδιόφωνα, ίντερνετ και λοιπές μιντιακές επιχειρήσεις προκειμένου να στηριχθεί οικονομικά ο ΕΔΟΕΑΠ.

Ωστόσο, την ώρα που η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως η εισφορά 2% επι του τζίρου επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις επιχειρήσεις ΜΜΕ σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, προωθεί ρυθμίσεις ελάφρυνσης μόνο για όσους καταφέρουν να λάβουν άδεια τηλεοπτικής εκπομπής από τον σχετικό διαγωνισμό, αδιαφορώντας για την οικονομική επιβίωση των υπόλοιπων επιχειρηματιών ΜΜΕ που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους σε εφημερίδες, ραδιόφωνα, sites κλπ.

Από την άλλη πλευρά πηγές του υπουργείου υποστηρίζουν πως προέκριναν για «ελάφρυνση» μόνο τους καναλάρχες γιατί υποχρεώνονται να απασχολούν 400 εργαζόμενους, ενώ προσθέτουν πως αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει συνολικά ο κλάδος των μίντια γι αυτό και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει διαβούλευση για την προώθηση αντίστοιχων ρυθμίσεων που θα αφορούν τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ΜΜΕ.

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων που εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με την συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από τις προτεινόμενες διατάξεις «επέρχεται μείωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού η οποία εκτιμάται στο ποσό των 20 εκατ. ευρώ περίπου».

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: