Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η Μαργαρίτα Τελιανίδου εκθέτει στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 08/05/2022

Η εικαστικός που είναι και ιατρός ακτινοδιαγνώστης τιτλοφορεί τις δημιουργίες της “Με τα μάτια της  ψυχής μου” (16 έως 21 Μαΐου)

|> Την Δευτέρα 16 Μαΐου στις 5 μμ εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής της Μαργαρίτας Τελιανίδου με τίτλο «Με τα μάτια της ψυχής μου» στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο (πλ. Κολωνακίου 2 – 4ος όροφος) η οποία θα διαρκέσει έως το Σάββατο 21 Μαΐου.

Ο ιστορικός Τέχνης και επιμελητής της έκθεσης Λεόντιος Πετμεζάς επισημαίνει:

«Με απόλυτη συνέπεια στις επιλογές των μεταμοντέρνων εκφράσεων της δημιουργού Μαργαρίτας Τελιανίδου κυριαρχούν μαγευτικές εικόνες από την φύση και την πραγματικότητα. Προχωρημένα τοπία του ορίζοντα συνυπάρχουν στην εικαστική δόμησή της παράλληλα με τον χρόνο και τον χώρο της περιδιάβασης σε πρωτότυπους συνδυασμούς απόδοσης και απεικόνισης.

Τα επιτεύγματά της επικοινωνούν εύληπτα με μια αδιόρατη ένωση που αφορά την οπτική νεωτεριστική διάσταση. Πλάθουν περιγραφές και αναγνώσεις της μνήμης με σχετικές εμβαθύνσεις σε συγκινησιακά φορτισμένα σύμβολα που είναι τοποθετημένα με πλαστικότητα και αναγνωρίσιμη, αντικειμενική ανασύνθεση από ισχυρές αντανακλάσεις της φορμαρισμένης υφής.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Με τρόπο πηγαίο και έντονα άμεσο παράλληλα, η καλλιτέχνιδα ανατάσσει μια σειρά εικονογραφημένων συνταγών που γίνονται σύμμαχοι σε μια αλληλουχία προσθετικών συλλαβών, διαβαθμίσεων και αποκαλυπτικών διαδικασιών που τοποθετηθούν στις συνθέσεις της με κινητικότητα και παλμικότητα. Έχοντας σύμμαχο το ζωντανό χρώμα εξυπηρετεί αφηγηματικές διαδικασίες με την καθαρή χρήση των ειρμών καθώς διαμορφώνει ωκεανούς από φόρμες και επίπεδα σχημάτων. Στα εκθέματα της, η ηρεμία της γνώσης και η ευαισθησία διαδέχεται την υπόνοια της φθοράς, η υλική υπόσταση το ψυχικό μεγαλείο, τα πάθη την αδιαλλαξία της ανάγκης.

Κάθε σύμβαση επιμένει στην βαρύτητα και στην ισορροπία στον χώρο του καμβά. Η αναζήτηση της ακρίβειας με τους συγκεκριμένους όρους σηματοδοτήσει πρωταρχικά τις μεταθέσεις των ορίων. Οι οξύτατες πινελιές με σταθερότητα και σιγουριά μετατρέπουν το υπαινικτικό ορόσημο σε γήινο και οικείο πρόσημο. Εξωτερικεύουν το ευχάριστο και το προφανές στοιχείο που ενυπάρχει ατέλειωτα στα έργα και συνδέεται με μια ζώνη ασφαλείας. Η ταυτότητά της μέσα από κραδασμούς τροφοδοτείται εικονολογικά με εννοιολογικά και συμβολικά οράματα που εμπεριέχουν την φυσική ευγένεια και συνδιαλέγονται με το κοινό. Ο προβληματισμός τους θέτει αβίαστα θεάσεις σε δέκτες ελευθερίας που ετερόκλητα αναδύονται από τα καίρια ερεθίσματα».

Ποιά είναι

Η εικαστικός Μαργαρίτα Τελιανίδου είναι ιατρός – ακτινοδιαγνώστης και εργάζεται σε δύο ομίλους διαγνωστικών κέντρων. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο και στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή. Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: