Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η μεγάλη δημιουργία του Ζυλ Ντασσέν, απόψε στον Κάτω Κήπο της Τερψιθέας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 15/07/2016

Το “Ριφιφί”!

Έχοντας μπει από το 1950 στην “μαύρη λίστα” του Χόλλυγουντ και έτσι μη μπορώντας να βρει δουλειά ο Ζυλ Ντασσέν (φωτό), καταφεύγει κατέφυγε στη Γαλλία και γύρισε το “Ριφιφί” (“Du rififi*chez les hommes” – 1955) κερδίζοντας το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Αυτή η μεγάλη κινηματογραφική δημιουργία,  προβάλλεται απόψε στις 9 σε έναν πειραϊκό χώρο που σπάνια βρίσκει κάποιος στις τσιμεντουπόλεις. Και μιλάμε για τον Κάτω Κήπο της Τερψιθέας, όπου κάθε Παρασκευή ο σύλλογος «Φίλοι Κήπων Τερψιθέας» και η «Αλληλεγγύη» Πειραιά, οργανώνουν προβολές με ελεύθερη είσοδο, αλλά με την προϋπόθεση (ΔΕΝ αφορά όλους τους θεατές) την προσκόμιση μερικών τροφίμων μακράς διαρκείας προς διάθεση σε άτομα που στερούνται ακόμη και της τροφής. Άτομα της διπλανής πόρτας, άλλοτε “νοικοκυραίοι” που λόγω μνημονίων βρέθηκαν ξαφνικά μετέωροι. Και η εθελοντική οργάνωση”Αλληλεγγύη” ζητεί συμπαράσταση για ένα προσωρινό “ριφιφί” στη στέρηση κάποιων συνανθρώπων μας.

Η γαλλική “νουάρ” ταινία του Ζυλ Ντασσέν έχει βασιστεί στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Auguste le Breton’s και η διάρκειά της ταινίας είναι 122 λεπτά – δύο ώρες γεμάτες!

Τέσσερις κακοποιοί και φίλοι, τους οποίους υποδύονται ο Ζαν Σερβέ, ο Καρλ Μένερ, ο Ρομπέρ Μανουέλ και ο ίδιος ο ΖΝτασσέν αποφασίζουν να διαρρήξουν ένα κοσμηματοπωλείο στο κέντρο του Παρισιού. Κλασική είναι η σκηνή της διάρρηξης, περίπου τριάντα  λεπτών, στη διάρκεια της οποίας οι τέσσερις άνδρες δεν μιλούν καθόλου και η οποία έχει γυριστεί χωρίς καθόλου μουσική!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: