Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η μεγαλύτερη δημιουργία του Σαρλώ στην οθόνη τού κάτω Κήπου Τερψιθέας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 30/07/2015

Με μία από τις μεγαλύτερες δημιουργίες της 7ης Τέχνης, με την υπογραφή του Τσάρλυ Τσάμπλιν, αρχίζει τις προβολές της αύριο Παρασκευή 31/7 το βράδυ στις 9, η «Αλληλεγγύη Πειραιά» στον κάτω κήπο της Τερψιθέας. Η εκδήλση ανήκει σε μία ομάδα εθελοντών Πειραιωτών, που χωρίς καμμία υποστήριξη προσφέρουν μία ποιοτική παρένθεση πολιτισμού, στο κέτνρο του αφιλόξενου πια Πειραιά μας. “Τα φώτα της πόλης” λοιπόν…

Γι΄αυτό το κινηματογραφικό αριστούργημα, που θεωρείται αφ΄ ενός η πιο ολοκληρωμένη σκηνοθετικά ταινία του διάσημου Σαρλώ όπου συνδυάζεται αρμονικά η σάτιρα με το μελόδραμα και αφ΄ ετέρου ότι διαθέτει ένα από τα ωραιότερα φινάλε στην ιστορία της 7ης Τέχνης. Με δυό λόγια, η καλύτερη ταινία της ιδιοφυΐας Τσάρλυ Τσάπλιν και μέσα στις τρεις καλύτερες στην ιστορία της παγκόσμιας 7ης Τέχνης.

Εδώ, ο κορυφαίος κωμικός εστιάζει περισσότερο στο δράμα παρά στην κωμωδία. Οι σκηνές διάσωσης του πλούσιου από την θάλασσα, οι σκηνές στο πάρτυ και κυρίως η κορυφαία, πανέξυπνη και πάνω απ’ όλα συγκινητική τελευταία σκηνή είναι μαθήματα τέχνης και διδάσκονται σε σχολές κινηματογράφου.

Η ταινία είναι ασπρόμαυρη και έχει διάρκεια 86΄ λεπτών. Τα γυρίσματα άρχισαν το 1928, στην περίοδο του βωβού, με τον Τσάπλιν να αρνείται για μεγάλο διάστημα να ακολουθήσει τα διδάγματα του ηχητικού, υποστηρίζοντας πως αυτός κατέστρεφε τη γλώσσα που είχε αναπτύξει η μέχρι τότε βουβή τέχνη!

Στη συνέχεια και με την επιβολή του ήχου, ο Τσάπλιν πρόσθεσε μόνο ήχους, μουσική κι ένα απολαυστικό, ακαταλαβίστικο τραγούδι.

Η ταινία κυκλοφόρησε το 1931 σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Ένας ανεμοστρόβιλος χιούμορ, σλάπστικ, πάθους, μελοδράματος και ποιητικών συναισθημάτων, ένα κωμικό ρομάντσο με τη μορφή παντομίμας, και η αγαπημένη ταινία όλων των εποχών για τον Ορσον Γουέλς!

Πρωταγωνιστούν: Τσάρλυ Τσάπλιν, Βιρτζίνια Τσέριλ, Φλόρενς Λι, Χάρι Μάιερς, Αλαν Γκαρσία, Χανκ Μαν.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: