Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η ναυτική τραγωδία της Αίγινας και τι ισχύει για την ασφάλιση αστικής ευθύνης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 17/08/2016

Τι προβλέπεται

Προσήχθη το πρωί στα Δικαστήρια του Πειραιά, ο 77χρονος χειριστής του ταχύπλοου που προκάλεσε την χθεσινή θαλάσσια τραγωδία στην Αίγινα. Σημειώνεται, ότι η προσαγωγή του έγινε κάτω από έντονες διαμαρτυρίες και φραστικές επιθέσεις από συγγενείς θυμάτων.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο υπερήλικας χειριστής του ταχύπλοου, οπωσδήποτε θα είναι σοβαρές, καθώς υπάρχουν τέσσερις θάνατοι, τραυματισμοί και υλικές ζημίες. Δηλαδή εκτός από τις ποινικές ευθύνες του φερόμενου μέχρι στιγμής κατηγορούμενου, υπάρχουν και οι αστικές ευθύνες.

Όπως ανάρτησε σήμερα το asfalisinet.gr, το ταχύπλοο θα πρέπει να καλύπτεται από την ασφάλιση αστικής ευθύνης, που υποχρεωτικά πρέπει έχουν τα σκάφη αναψυχής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νόμο 4256/2014 με αντικείμενο «Τουριστικά Πλοία και άλλες Διατάξεις», προβλέπονται μεταξύ άλλων οι εξής υποχρεωτικές καλύψεις για αστική ευθύνη επιβαινόντων και τρίτων:

i) Αστική ευθύνη για σωματικές βλάβες ή θάνατο επιβαινόντων και τρίτων από πρόσκρουση, σύγκρουση, ναυάγιο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία. Το ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται σε πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ ανά επιβάτη και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ ανά συμβάν.

ii) Αστική ευθύνη για υλικές ζημίες επιβαινόντων και τρίτων από πρόσκρουση, σύγκρουση, ναυάγιο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία. Το ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται σε εκατό πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: