Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Έως 3/5 η έκθεση Ταλαγάνη στο φουαγιέ του Δημοτικού

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 26/04/2019

Η παρουσίαση δειγμάτων της ρωσικής αγιογραφίας είναι αφιερωμένη στους Αγγέλα Νταϊφά-Φραντζεσκάκη, Γιώργο Λιβανό, Γιώργο Ποταμιάνο…

|> Πραγματοποιήθηκαν χθες, παρουσία του μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, τα εγκαίνια της έκθεσης της συλλογής ρωσικών μεταβυζαντινών εικόνων του αρχιτέκτονα και ζωγράφου Δημήτρη Ταλαγάνη, με τον τίτλο “Ελλήνων Ανάστασις – Εξ ερειπίων άρξασθαι”. Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, φιλοξενείται στο ειδικά διαμορφωμένο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου και παρουσιάζονται επιλεγμένες εικόνες μνημειακών διαστάσεων και συγχρονισμένες θεματικά με τις ημέρες των Παθών.

Η εν λόγω συλλογή ρωσικών μεταβυζαντινών εικόνων του Δημήτρη Ταλαγάνη, αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της καλλιτεχνικής παραγωγής εικόνων και του θεολογικού υπόβαθρου στη Ρωσία, στο διάστημα τριών αιώνων  (17ος-19ος αιώνας).

Εκτός των μεταβυζαντινών ρωσικών εικόνων, παρουσιάζονται και αγιογραφίες μεγάλων διαστάσεων, φιλοτεχνημένες από τον Δημήτρη Ταλαγάνη, οι οποίες “αγκαλιάζουν” την κυρία έκθεση.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

O σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ σε δήλωσή του, σημείωσε: «Αισθάνομαι χαρά και τιμή που στην πόλη μας και βέβαια σε αυτόν τον ναό της Τέχνης, το Δημοτικό Θέατρο, με την πρωτοβουλία του αγαπητού μας δημάρχου και του εκλεκτού διευθυντού του Δημοτικού Θεάτρου, του αγαπητού μας Νίκου, ένας περίπαθος εραστής της Τέχνης ο κ. Ταλαγάνης, μας προσφέρει την προσωπική του συλλογή βυζαντινών εικόνων ρωσικής τεχνοτροπίας για να κατανοήσουμε ότι ο άνθρωπος δεν είναι μια τυχαία συνάρμοση κυττάρων, αλλά είναι θεοΐδρυτο πρόσωπο, που δονείται από την ωραιότητα, που είναι η μόνη δυναμική για να σώσει τον κόσμο. Ο Ντοστογιέφσκι  το είχε πει, ότι η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο. Μέσα από τις ιερές αυτές εικόνες, στις οποίες απεικονίζεται το πνεύμα και όχι η ύλη, αναγόμεθα μεταφυσικά στο πρωτότυπο και αυτό είναι, αν θέλετε, το μεγάλο, το τεράστιο δώρο της ιεράς εικονογραφίας. Γι’ αυτό θερμά συγχαίρω και ευχαριστώ τον κ. Ταλαγάνη,  καθώς και τον δήμαρχό μας γι’ αυτή τη μεγάλη ευκαιρία που δίνει στον λαό του Πειραιά. Ευχόμεθα σε όλους Καλή Ανάσταση και ειρήνη».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πολιτισμού Ειρήνη Νταϊφά, είπε: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που έχουμε μια πραγματικά μοναδική έκθεση στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Είναι μια έκθεση με εξαιρετικές μεταβυζαντινές εικόνες από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη και είμαι επίσης πολύ συγκινημένη, καθώς ο Δημήτρης Ταλαγάνης με γνωρίζει από παιδί και επιπλέον, επειδή αφιερώνει αυτήν την έκθεση σε τέσσερις ανθρώπους, εκ των οποίων ο ένας άνθρωπος είναι η Αγγέλα Νταϊφά – Φραντζεσκάκη, η αδερφή τού πατέρα μου, η πολυαγαπημένη μου θεία, η οποία ήταν πραγματικά πάρα πολύ φίλη του. Επίσης, την αφιερώνει στην Ελένη Ποταμιάνου, στον Γιώργο Ποταμιάνο και στον Γιώργο Λιβανό. Αυτοί οι τέσσερις άνθρωποι είχαν πάντα έναν σημαντικό ρόλο στον χώρο της ναυτιλίας και στον χώρο της προσφοράς. Οπότε για μένα αυτή η έκθεση είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή. Ελπίζω και εύχομαι να καταλάβει ο κόσμος τη σημασία της και να την επισκεφθεί.  Εύχομαι  σε όλους Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης  Ταλαγάνης δήλωσε:: «Η ιδέα και η πρωτοβουλία για να γίνει αυτή η έκθεση εδώ, ήταν του δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη. Εγώ ανταποκρίθηκα με μεγάλη χαρά.  Είναι μία συμβολική χειρονομία για τις ημέρες του Πάσχα. Είναι  μια έκθεση που ήθελα πολύ να την κάνω. Είναι  αφιερωμένη σε φίλους με τους οποίους είχα συνεργαστεί εδώ στον Πειραιά το ‘80 για την ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου, όπως ήταν η Αγγέλα Νταϊφά – Φραντζεσκάκη, ο Γιώργος Λιβανός, ο Γιώργος Ποταμιάνος και πολλοί άλλοι φίλοι, στη μνήμη των οποίων ήθελα να γίνει αυτή η έκθεση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δήμαρχο και το Δημοτικό Θέατρο για τη φιλοξενία και να ευχηθώ σε όλους Καλή Ανάσταση».

> Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 3 Μαΐου και οι ώρες επίσκεψης είναι καθημερινά 12.00  – 20.00

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: