Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Άγριες μέλισσες” – “Κόκκινο ποτάμι”, για ξεχειμώνιασμα!

Χωρίς κατηγορία στις 20/10/2019

Η τηλεοπτική σεζόν έχει γεύση… ευμάρειας, με τη σφραγίδα του ΑΝΤ-1 και του ΟΡΕΝ

Λιάνα Μηλοπούλου |> Δήλωνε πλούσια από την Άνοιξη ακόμα. Μπήκε φουριόζα, πολύ νωρίτερα από άλλες χρονιές. Αποκαλύφθηκε με ταχείς ρυθμούς γιατί στις μέρες που ζούμε δεν υπάρχει πολυτέλεια του «αργά και λίγο λίγο» όποιος δεν κερδίσει εξ αρχής έδαφος δεν έχει ελπίδες για πρωτιά. Είναι τελείως διαφορετική η τηλεοπτική σεζόν που ξεκίνησε. Βέβαια και τι δεν αλλάζει μέρα τι μέρα γύρω μας; Τα πάντα. Πώς θα έμενε πίσω η τηλεόραση. Άλλαξε όμως με τον δικό της τρόπο…

Εδώ και χρόνια, όλα τα χρόνια της κρίσης στην τηλεόραση, κυριάρχησε ένας μεγάλος κι απαράβατος νόμος, λίγες δουλειές και κυρίως ΕΛΑΦΡΙΕΣ, ΕΥΠΕΠΤΕΣ ούτε λόγος για τα όσα όχι απλώς απασχολούσαν, αλλά έκαιγαν την κοινωνία. Με αποκλεισμούς και περιορισμούς , στη σιγουράντζα κινήθηκαν αλλά πάντα με «ακόλουθους»= τηλεθεατές.

Όσα κι αν παίχτηκαν αυτά τα χρόνια, σειρές, παιχνίδια, τάλεντ σώου, πρωινάδικα, μεσημεριανά, όλα είχαν το κοινό τους. Κι ας μη βιαστεί κάποιος να κατηγορήσει τους θεατές με το εκατομμυριοειπωμένο, σανοφάγοι και άξιοι της μοίρας σας κι άλλα τέτοια υποτιμητικά. Όχι γιατί πρέπει να χαϊδεύουμε τα αυτιά των θεατών αλλά γιατί πρέπει να παραδεχόμαστε την πραγματικότητα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ! Κι αυτή είναι πολύ δύσκολη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Μέσα σ’ ένα κυκεώνα υποχρεώσεων, σ’ ένα διαρκές κυνήγι για κάλυψη χρεών και στοιχειώδους ικανοποιητικής επιβίωσης (για να μη γράψουμε αγώνα επιβίωσης και θεωρηθεί λαϊκισμός…) αν ο Έλληνας βρήκε έστω και λίγη ξεκούραση το βράδυ σε ένα τάλεντ σώου (της συμφοράς, δεν το αρνείται κανείς) ε, δεν θα τον βάλουμε και τιμωρία…

Η μια πλευρά λοιπόν του άγραφου τηλεοπτικού κανόνα, τα εύπεπτα καλύφθηκε πλήρως από την πλευρά των καναλιών ΟΧΙ όμως για να…ξεκουράζει αλλά για να αλλάζει το θέμα. Μια κοινωνία που αγκομαχά και στην τηλεόραση μια σειρά που οι αναφορές στα οικονομικά είναι όλες από την αστεία πλευρά δοσμένες. Μιλούσαν για τον λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά ο διάλογος ήταν για το ποιος θα πάει να στηθεί στην ουρά να πληρώσει κι όχι αν ΕΧΕΙ αυτή η οικογένεια χρήματα… Ακούσατε ποτέ, έστω και στις κωμωδίες, να μιλάει κάποιος για ρύθμιση στη ΔΕΗ; Όχι βέβαια! Κι ούτε θα το ακούσει κανείς. Τα δύσκολα… ανέγγιχτα.

Η άλλη πλευρά του κανόνα ήταν το, λίγα. «Λίγες δουλειές, δεν βγαίνουμε». Και φυσικά με όσο το δυνατόν λιγότερο κόσμο αλλά… « σσσς ήσυχα, δεν θα ξεφωνηθούμε κιόλας!»…

Και τώρα; Τώρα τι άλλαξε και η τηλεόραση πήρε μπρος; Πέρασε η κρίση; Μπήκαμε στην εποχή της ευμάρειας που μπορεί να μην την βλέπουμε, αλλά αν κοιτάει κάποιος πολύ προσεκτικά αχνοφαίνεται; Δεν είναι εύκολο να απαντήσει κάποιος. Αντιθέτως είναι πολύ ευκολότερο να μιλήσει για το τηλεοπτικό σήμερα.

Γέμισαν σειρές τα κανάλια. Η σεζόν 2019-2020 σηματοδοτεί μια νέα εποχή; Κάπως έτσι.

Ήρθε μια σειρά εποχής εκεί που μέχρι πέρυσι ακουγόταν σαν ανέκδοτο. Κι όχι μόνον αυτό αλλά ενθουσίασε κιόλας. Ναι για τις « Άγριες μέλισσες» μιλάμε που όταν την Άνοιξη πρωτοακούστηκε πως θα ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα του ΑΝΤ1 προκάλεσε γέλιο σε πολλούς. Κακοπροαίρετους; Ή ανθρώπους που δεν πίστευαν πως το συγκεκριμένο κανάλι μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια σειρά και μάλιστα να επενδύσει σ’ αυτήν πολλά, έχοντάς την για βασικό χαρτί της σεζόν του; Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουν διαψεύστηκαν. Το κοινό παρακολουθεί με δυναμισμό τη σειρά. Κι είναι σχεδόν καθημερινή, δηλαδή από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη! Τρεις αδελφές που μετά από τον θάνατο του πατέρα τους προσπαθούν να επιβιώσουν στην σκληρή, πατριαρχική κοινωνία του θεσσαλικού κάμπου της δεκαετίας του ’50 έχουν συνεπάρει τους θεατές.

Στη σειρά μπορείς να αναγνωρίζεις τη δουλειά που κρύβει, πέρα από εκείνη που δείχνει σε πολλά σημεία. Της αξίζει αρνητική κριτική; Με τίποτα!

Δύο είναι οι κατηγορίες που αντιστέκονται: Εκείνοι που βρίσκουν τη σειρά αρκετά «βαριά» για την (συνεχιζόμενη) βαριά δική τους καθημερινότητα. Επιθυμούν κάτι πιο ανάλαφρο. Κι είναι και κάποιοι άλλοι, τόσο προχώ! Μα τόσο προχώ που λες (και ξαναλές και ξαναλέες): Έλειψα πολύ… Έπρεπε να έχω γυρίσει νωρίτερα από τον πλανήτη που είχα εγκατασταθεί τα τελευταία 30 χρόνια!

Αυτοί οι προχώ λοιπόν υποστηρίζουν πως “Ο Ελληνάκος πεθύμησε το χωριό του”. Εκείνοι προέρχονται όλοι από βασιλικές οικογένειες της Αγγλίας, του Βελγίου, της Ισπανίας, της Ολλανδίας.

Κυρία,σύμβουλος επικοινωνίας (πιο βαρύγδουπα τη δηλώνει την ειδικότητα της αλλά σιγά μην της κάνω και διαφήμιση), έγραφε προχθές και προέτρεπε τους Έλληνες «να γα@@@@#@αι πολύ και με πολλούς, να αγοράζουν καλά, ακριβά κρασιά και ν’ αφήσουν τα τσίπουρα που τους έχουν κάψει, να πάνε κανα ταξίδι να δουν πώς είναι το Λονδίνο και το Παρίσι μπας και δούμε χαΐρι και να μην παραμείνουν/ουμε «γεννημένοι χωριάτες» και « γίδια» όπως τους /μας αποκάλεσε… Όσοι βλέπετε τις « Άγριες μέλισσες» πάρτε τα μέτρα σας!

Η συγκεκριμένη κυρία που μιαν αναγούλα διαβάζοντας την, την παθαίνεις, ΟΧΙ – πάντα- από τα όσα γράφει αλλά ΠΑΝΤΑ από το ύφος που χρησιμοποιεί για να απευθύνεται στους ανθρώπους, δεν αστειεύεται. Κανονίστε! Καλό, ακριβό κρασί και ταξίδια για το επόμενο διάστημα! Τι; Δεν έχετε λεφτά; Και ποιος ενδιαφέρεται;

Υπάρχει και δεύτερη σειρά εποχής- αν μπορούμε να εντάξουμε σ αυτή την κατηγορία το «Κόκκινο ποτάμι» τη δραματική σειρά που εξιστορεί τα δεινά του κατατρεγμένου ποντιακού Ελληνισμού. Εδώ δεν συναντάς ειρωνική αντιμετώπιση, ίσως γιατί δεν ρισκάρει κάποιος όσο πονηρός, ξύπνιος κι αν αισθάνεται να τα βάλει με εκατομμύρια κόσμου…

Δεν είναι από τις σειρές που μπορεί να κατακτήσει την καρδιά κάποιου που «βλέπει» πραγματικά και γνωρίζει αν αποδίδει όσα υποστηρίζει . Μπορεί να την παρακολουθούν με πάθος χιλιάδες άνθρωποι και όχι μόνο ποντιακής καταγωγής, αλλά είναι σίγουρα κατώτερη από αυτό που θα άξιζε να γίνει ως αφιέρωμα μνήμης και ιστορικής αναφοράς. Ο καναλάρχης δείχνει ξεκάθαρα πως όσα αφορούν τον ποντιακό Ελληνισμό ΠΡΕΠΕΙ και ΘΕΛΕΙ να προβάλλονται συνεχώς. Όσοι έσπευσαν να αναθέσουν μια τέτοια δουλειά για να του γίνουν ίσως και άμεσα αρεστοί, ας το έκαναν τουλάχιστον με όσους μπορούσαν να σηκώσουν ένα τέτοιο βάρος. Την ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού, τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων και τον ξεριζωμό όσων απέμειναν.

Μπορείς να εξηγήσεις γιατί το Open έδιωξε και ξαναπροσέλαβε την Αννίτα Πάνια (κάνοντας το κανάλι να θυμίζει το τραγικό Έψιλον και παλιότερα το Alter); Όχι!

Φαντάσου να πρέπει να καταλάβεις γιατί τόσο πρόχειρη δουλειά όπως το «Κόκκινο ποτάμι» αξίζει να τη βλέπει τόσος κόσμος μόνο και μόνο επειδή μιλά για όσα οι τρίτης γενιάς Πόντιοι (και όχι μόνο επαναλαμβάνω) συγκινούνται να ακούνε. Αλλά τα ακούνε; Μετρημένες στα δάχτυλα οι λέξεις που λένε στα Ποντιακά οι ηθοποιοί. Τη δυσκολία μιας διαφορετικής διαλέκτου την αναγνωρίζω αλλά δεν είναι και κινεζικά! Ας μάθει 5 λέξεις ο Καζάκος Κι ας μάθει να τις προσφέρει! Όχι να τις περνάει γρήγορα βιαστικά, σαν να βιάζεται να ξεμπερδέψει μ’ αυτές. .. ΟΜΩΣ, τη δυσκολία που έχει ο τηλεθεατής ν ακούσει μια φράση στα ποντιακά ΔΕΝ την έχει αν ενδιαφέρεται ν’ ακούσει τουρκικά!

Δεν μας έφταναν οι τόσες τουρκικές παραγωγές που προβάλλονται χρόνια ολόκληρα στα ελληνικά κανάλια και πάντα με τον απαράβατο όρο να ΜΗ μεταγλωττίζονται για να ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ η τουρκική γλώσσα (ο όρος αυτός δεν ισχύει βέβαια μόνο για τη χώρα μας αλλά για όλο τον κόσμο) πετύχαμε εμείς να κάνουμε μια ελληνική ΤΟΥΡΚΟΦΩΝΗ παραγωγή! Κατεβατά ολόκληρα λένε οι ηθοποιοί στα τουρκικά αλλά στον θαυμάσιο Τάκη Βαμβακίδη που είναι Πόντιος και μπορεί να μιλήσει άνετα τη γλώσσα δεν βρήκαν άνθρωπο να γράψει στα ποντιακά δυο φράσεις; Αλλά γιατί να βρουν; Όλη η παραγωγή προχειροδουλειά είναι. Να πάρουν ήθελαν όχι να δώσουν

Ειλικρινά απορώ με τον ενθουσιασμό των Ποντίων. Αφήνουν τη συγκίνηση να τους κατακλύζει μέσα από λογάκια; Γιατί σοβαρό σενάριο δεν υπάρχει. Μακάρι στην πορεία ν’ αλλάξει. Και να φανούν όλα όσα οι άλλοι βλέπουν και ‘γω δεν μπόρεσα να δω και οδηγήθηκα σε λάθος κριτική.

Αυτά περί νέου τηλεοπτικού προγράμματος για τώρα και θα επανέλθω πρώτα ο Θεός σύντομα. Έχουμε πολλά να πούμε!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: