Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Φόβοι για παρενέργειες από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

ΕU,ΥΓΕΙΑ στις 24/08/2020

Η φαρμακευτική εταιρεία παρασκευής “AstraZeneca”, αποποιείται κάθε ευθύνης – Αποκάλυψη της βελγικής εφημερίδας “The Brussels Times”

|> Πριν καλά-καλά η Ευρώπη “καπαρώσει” 400 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης και πριν καλά-καλά ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση ότι στην Ελλάδα θα σταλούν 700.000 δόσεις του εμβολίου, ξαφνικά εμφανίζεται η φαρμακευτική εταιρεία παρασκευής του “AstraZeneca” να αποποιείται τις ευθύνες της για τυχόν παρενέργειές του! > Παρακάτω σχόλιο του δρ. ιατρού Αλέξανδρου Αρδαβάνη.

Μπορεί η είδηση, να μην δείχνει να ενδιαφέρει κάποια ελληνικά Μέσα και να χαρακτηρίζεται ως “εμβόλιο ελπίδας”, αλλά δυστυχώς είναι αληθινή και αναρτήθηκε στο tanea.gr, στο capital.gr, ίσως και κάπου αλλού.

Συγκεκριμένα,  η φαρμακευτική AstraZeneca ζήτησε να αποποιηθεί τις ευθύνες και να μην θεωρηθεί ένοχη για τυχόν παρενέργειες που θα μπορούσαν να προκύψουν από το εμβόλιο. Και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Gabriela Galindo, στην βελγική εφημερίδα “The Brussels Times“το αίτημα ελήφθη με έκπληξη στο Βέλγιο, από ειδικούς σε θέματα υγείας και ιατρικής νομοθεσίας στη χώρα, οι οποίοι το χαρακτηρίζουν ως “ασυνήθιστο” ή ακόμη και “σοκαριστικό”.

«Στις ΗΠΑ, είναι σύνηθες οι εταιρείες να καλύπτουν τον εαυτό τους με αυτό τον τρόπο, αλλά στην Ευρώπη είναι ασυνήθιστο», δήλωσε στην HLN ο Stefaan Callens, καθηγητής πανεπιστημίου Ιατρικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο KU Leuven.

Ο Thierry Vansweevelt, καθηγητής Ιατρικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, χαρακτήρισε το εν λόγω αίτημα «πολύ ασυνήθιστο» και μάλιστα «ελαφρώς σοκαριστικό», λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους υφιστάμενους κανονισμούς της ΕΕ, σχετικά με την ευθύνη των εταιρειών για ό,τι διαθέτουν στην αγορά.

«Υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία για την ευθύνη των προϊόντων», δήλωσε ο Vansweevelt. «Κάθε παραγωγός, που διαθέτει ένα ελαττωματικό προϊόν στην αγορά είναι υπεύθυνος για αυτό, χωρίς εξαιρέσεις. Δεν μπορείτε να ξεφύγετε από αυτό».

Ωστόσο, ο Ruud Dobber, στέλεχος της AstraZeneca, δήλωσε στο Reuters ότι οι περισσότερες χώρες, με τις οποίες είχε υπογράψει συμφωνίες προμηθειών, είχαν ήδη αποδεχτεί το αίτημά τους, αλλά αρνήθηκε να κατονομάσει τις εν λόγω χώρες.

Ο κ. Dobber ανέφερε ακόμη ότι η AstraZeneca απλά «δεν μπορεί να αναλάβει το ρίσκο» να έρθει αντιμέτωπη με τις όποιες ευθύνες, εάν «σε τέσσερα χρόνια το εμβόλιο εμφανίζει παρενέργειες».

«Στις συμβάσεις που έχουμε συνάψει, ζητάμε αποζημίωση. Για τις περισσότερες χώρες είναι αποδεκτό να αναλάβουν αυτό το ρίσκο στους ώμους τους, επειδή είναι προς το εθνικό τους συμφέρον», πρόσθεσε.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Υγείας του Βελγίου, Maggie De Block, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία και ότι οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία συνεχίζονται.

«Ενημερωνόμαστε καθημερινά», είπε στην HLN. «Δεν επιθυμούμε αυτή τη ρήτρα, ούτε άλλα κράτη-μέλη δεν το θέλουν και ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε ακόμη.

Οι ρήτρες ευθύνης προϊόντος αποτελούν κεντρικό σημείο των διαπραγματεύσεων, που διεξάγονται από την ΕΕ και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ, που έλαβε το Reuters αυτήν την εβδομάδα, καταλήγει το δημοσίευμα.

Σ Χ Ο Λ Ι Ο
Του δρ. ιατρού ογκολόγου Αλέξανδρου Αρδαβάνη

Σημεία προς διευκρίνιση

-Η Ιατρική Πράξη από την εποχή των Μάγων μέχρι σήμερα παραμένει εμπειρική -με τον εμπειρισμό να υποχωρεί συνέχεια.

-Εμπειρισμός σημαίνει διαρκής πειραματισμός βάσει προηγουμένων παρατηρήσεων και άλλων πειραματισμών.

-Ο πειραματισμός προϋποθέτει ερευνητή και ερευνώμενο, πειραματιζόμενο και αποδέκτη του πειραματισμού., υποκείμενο και αντικείμενο.

-Κάθε χορήγηση και του πιο δοκιμασμένου φαρμάκου είναι ένα πείραμα αφού δεν είναι δεδομένο ούτε το αποτέλεσμα ούτε οι παρενέργειες.

-Η φράση «πειραματόζωα μας κάνουν» εμπεριέχει βαθμό εγωισμού, αφού κάθε φάρμακο απαιτεί πειραματισμό -εκτός αν θεωρούμε ότι τα φάρμακα πρέπει να δοκιμάζονται σε άλλους και όχι σε εμάς.

-Η ανάπτυξη ενός φαρμάκου ακολουθεί κανόνες αυστηρούς ώστε να διασφαλιστεί η ελαχιστοποίηση ανεπιθυμήτων ενεργειών, βραχυ-, μεσο- και μακροπρόθεσμες.

-Η βεβιασμένη λόγω μιας σοβαρής απειλής της δημόσιας Υγείας έρευνα και η παραγωγή ενός φαρμάκου, εμπεριέχει αυξημένους κινδύνους ασφάλειας, ιδιαίτερα για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Τα εμβόλια είναι και αυτά φάρμακα.

Εν όψει αυτών οι φοβίες για τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες του αναμενόμενου εμβολίου κατά του κορονοϊού που καλλιεργούνται, μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Τα ιατρο-νομικά θέματα είναι άλλης τάξης προβλήματα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: