Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η φιλανθρωπική ιδέα μιας πλούσιας Γαλλίδας κληρονόμου…

ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΚΟΣΜΟΣ στις 23/05/2022

Η Anne de la Baume, γόνος πλούσιας οικογενείας  συλλεκτών έργων Τέχνης, δημιούργησε το Villa Village, για να ζουν μαζί φοιτητές, ηλικιωμένοι και άστεγοι!

|> Η Anne de la Baume είναι η πλούσια κληρονόμος μιας οικογένειας συλλεκτών έργων Τέχνης. Ζει μόνη της σε ένα μεγάλο διαμέρισμα το οποίο έχει ανακαινίσει πλήρως, κυρίως με πίνακες που ανήκουν στους προγόνους της. Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1944. Δηλώνει πολύ περήφανη για τις οικογενειακές της ρίζες, έχει επίγνωση του πόσο τυχερή είναι και αναγνωρίζει ότι είναι προνομιούχος! Αν και είναι πλούσια, η Anne de la Baume δεν είναι… τσιγκούνα, αλλά μοιράζεται τα προνόμιά της με τους γύρω της προσφέροντάς τους δώρα, γεύματα – μέχρι και διακοπές! Αυτά αναφέρονται στον ιστότοπο του radiofrance.fr, γι’ αυτή την ιδιαίτερη περίπτωση τής πλούσιας κληρονόμου. Συγκεκριμένα η ανάρτηση αναφέρει:

Η Anne de la Baume, πέρασε μια ρομαντική ζωή, δίπλα σε Παριζιάνους καλλιτέχνες και διανοούμενους. Ήταν μόλις 15 ετών όταν φύτρωσε στο μυαλό της η ιδέα της κοινωνικής στέγασης μεταξύ των γενεών. Όταν επισκέφθηκε ηλικιωμένες γυναίκες σε έναν αριστοκρατικό οίκο ευγηρίας, συγκλονίστηκε από την ερμητική φύση των γηροκομείων!

Από εκεί, αναπτύσσει το όνειρο της: Η δημιουργία σπιτιών που μοιράζονται ηλικιωμένοι, φοιτητές και γενικά άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Σκέφτηκε έναν τρόπο να φέρει κοντά νέους και ηλικιωμένους στη ζωή της πόλης, ώστε οι νέοι να μπορούν να πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο και οι ηλικιωμένοι να έχουν πρόσβαση στην αγορά.

Έτσι η Anne de la Baume, άρχισε τη δημιουργία ενός έργου στη Λιλ. Πρόκειται για μια ιδιωτική έπαυλη που πρόκειται να ανακαινιστεί για να εγκαταστήσει το Villa-Village. Δημιουργούνται 11 όμορφα και άνετα καταλύματα για αδύναμα οικονομικά άτομα για αξιοπρεπή διαμονή. Και ένας αρχιτέκτονας, ανέλαβε να διευρύνει το αρχοντικό δημιουργώντας ένα μοντέρνο μέρος και συνδυάζοντας το παλιό με το σύγχρονο.

Τα δεδομένα της κυρίας de la Baume για τις αρχές της συμβίωσης ηλικιωμένων και νέων, είναι:

Η ανεξαρτησία είναι κεντρική, ο καθένας έχει το δικό του μπάνιο, WC, έπιπλα, κουζίνα. Τα καταλύματα θα είναι πλήρως εξοπλισμένα και έτοιμα για διαμονή.

Επίσης έχει σκεφτεί κοινόχρηστους χώρους για να προωθήσει τη φιλικότητα, όπως: μια κουζίνα για μεγάλα τραπέζια, ένα όμορφο και ευρύχωρο δωμάτιο πλυντηρίων και μια αίθουσα πάρτι. Τόσοι χώροι για να ευνοηθούν οι αυθόρμητες συναντήσεις και οι ανταλλαγές!

Για να επιλέξει τους υποψηφίους ενοίκους, η κυρία de la Baume, πέρασε από μια οργάνωση και όλοι επιλέχθηκαν με προσοχή. Πρόκειται περί ατόμων που αντιμετώπισαν προσωπικές δυσκολίες ή που νοίκιασαν ανθυγιεινά καταλύματα ή και που ζούσαν στο δρόμο. Και λέει: «Η εμπειρία είναι επιτυχία, οι ένοικοι ανθίζουν και συνηθίζουν τη νέα τους ζωή!».

Anne de la Baume: “Επικοινώνησα με έναν αρχιτέκτονα που μου έφτιαξε ένα υπέροχο έργο, ένα πολύ σύγχρονο κτίριο από γκοφρέ σίδερο με καθρέφτη, που σημαίνει ότι το κτίριο του 17ου αιώνα αντικατοπτρίζεται στον καθρέφτη και παίρνει την ιδέα των ηλικιωμένων και των μαθητών, παλιών και νέος”.

Κατοικία μεταξύ γενεών: η φιλανθρωπική ιδέα του Villa Village

Στον ιστότοπο του Villa Village θα διαβάσουμε:

Η Anne de la Baume σημαδεύτηκε στα νιάτα της από την επίσκεψη σε έναν οίκο ευγηρίας. Γιατί οι ηλικιωμένοι να κρατούν τον εαυτό τους; Γιατί να μην τους κάνουμε να ζήσουν με νέους; Πολλά χρόνια αργότερα, σε ηλικία 76 ετών, έκανε αυτό το έργο πραγματικότητα δημιουργώντας το Villa Village.

Ωστόσο, η ιδέα του Villa Village προχωρά ακόμη περισσότερο από μια κατοικία μεταξύ γενεών: πράγματι, τα διαμερίσματα αυτής της εξαιρετικής εγκατάστασης προορίζονται για τους πιο φτωχούς ! Συνταξιούχοι, φοιτητές σε επισφαλείς καταστάσεις, πρώην άστεγοι… είναι ευπρόσδεκτοι στο Villa Village!

Η έννοια του Villa Village – Η ανακαίνιση του αρχοντικού

Μια πλούσια παριζιάνα κληρονόμος, η Anne de la Baume, συγκέντρωσε 3 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει μια έπαυλη στο κέντρο της Λιλ. Χρηματοδότησε αυτό το έργο πουλώντας έργα Τέχνης και πίνακες που ανήκαν στην οικογένειά της και μέσω ενός ταμείου δωρεάς.

Οι εργασίες διήρκησαν τέσσερα χρόνια και είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός εκπληκτικού κτηρίου: η μοντέρνα αρχιτεκτονική λαμαρίνας έρχεται σε αντίθεση με το υπέροχο κτίριο του ιδιωτικού αρχοντικού.

Η τοποθεσία έχει επίσης σημασία: το κέντρο της πόλης ήταν ένα σημαντικό χαρακτηριστικό για την Anne de la Baume. Σύμφωνα με αυτήν, είναι πράγματι πιο ενθαρρυντικό για τους ηλικιωμένους να ζουν στην καρδιά ενός αστικού κέντρου. Επιτρέπει επίσης στους μαθητές να βρίσκονται κοντά στο μέρος που σπουδάζουν.

Με 11 πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα καταλύματα, οι μελλοντικοί κάτοικοι μπορούν να φτάσουν με τα χέρια στις τσέπες.  Πιατικά, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα… Όλα είναι εκεί!

Κάθε διαμέρισμα διαθέτει μπάνιο και κουζίνα. Η κατοικία περιλαμβάνει επίσης κοινόχρηστους χώρους , όπως μια μεγάλη τραπεζαρία και ένα δωμάτιο αφιερωμένο στα πλυντήρια ρούχων.

Πριν τα χρήματα, εμπιστοσύνη

Η “διαγενεακή” κατοικία, το Villa Village απευθύνεται σε συνταξιούχους καθώς και σε φοιτητές με επισφαλείς συνθήκες ή ακόμα και σε πρώην άστεγους . Όλοι όσοι συνήθως δυσκολεύονται να βρουν κατάλυμα είναι ευπρόσδεκτοι σε αυτό το εξαιρετικό μέρος.

  • Δεν χρειάζεται εγγυητής !
  • Χωρίς έλεγχο κατάθεσης!
  • Δεν υπάρχει ενοίκιο μηνών για προκαταβολή!

Συνθήκες που επιτρέπουν στους πιο φτωχούς να βρουν στέγη, και τι στέγη! Χωρίς να φοβάται για το πορτοφόλι της, η Anne de la Baume επέλεξε να εμπιστευτεί τους ενοικιαστές της. Επίσης, έχει επιπλώσει τα καταλύματα με γούστο και φροντίδα, ώστε οι κάτοικοι να αισθάνονται όσο το δυνατόν καλύτερα. Με τον Bernard Lavogez, διευθυντή της κατοικίας, στοιχηματίζουν στην αδιάφορη καλοσύνη. Θέλουν να παρέχουν βέλτιστες συνθήκες διαβίωσης σε όσους το χρειάζονται αλλά δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά.

Τα διαμερίσματα είναι επίσης κατά μέσο όρο 20% φθηνότερα από αυτά που προσφέρει η αγορά.

Αλληλεγγύη μεταξύ των κατοίκων

Αυτή η κατοικία μεταξύ γενεών υποδέχεται έτσι συνταξιούχους, φοιτητές, νέους εργαζόμενους και πρώην άστεγους. Οι νεότεροι θέλουν να βοηθήσουν τους μεγαλύτερους όταν έχουν την ευκαιρία: κουβαλούν τα ψώνια, ξεκλειδώνουν μια πόρτα… Αυτή είναι η έννοια του Village: ένα χωριό μέσα σε μια βίλα!

Εάν όλοι απολαμβάνουν την ιδιωτικότητά τους, τα κοινά δωμάτια σάς επιτρέπουν να δημιουργείτε συνδέσμους με άτομα που διαφορετικά δεν θα συναντούσατε.

Πώς φτάνουν οι κάτοικοι στο Villa Village; Αυτό μπορεί να είναι από στόμα σε στόμα ή μέσω συσχετισμών. Χωρίς κοινωνικά δίκτυα, χωρίς φανταχτερή διαφήμιση… Μπορείτε απλά να ρίξετε έναν φάκελο στο γραμματοκιβώτιο της κατοικίας για να μιλήσετε για την κατάστασή σας.

Η έννοια των κατοικιών μεταξύ των γενεών

Σε ένα πλαίσιο ελλείψεων κατοικιών και γήρανσης του πληθυσμού , η στέγαση μεταξύ γενεών έχει πολλά πλεονεκτήματα. Οι ηλικιωμένοι είναι πραγματικά χαρούμενοι που μπορούν να συναντήσουν νεότερους και να μιλήσουν μαζί τους, όταν τόσοι πολλοί ηλικιωμένοι υποφέρουν από απομόνωση. Για τους νεότερους, ειδικά αυτούς που ξεκινούν τις σπουδές τους, η συμβίωση με έναν ηλικιωμένο μπορεί να είναι καθησυχαστική τόσο για αυτούς όσο και για τους γονείς τους. Συνεπώς, η στέγαση μεταξύ γενεών καθίσταται δυνατή:

  • Δημιουργήστε κοινωνικούς δεσμούς: συναντήστε νέους ανθρώπους και χτίστε σχέσεις μαζί τους μέρα με τη μέρα. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικές στιγμές της ζωής τους ή να ανήκουν σε εντελώς διαφορετικές κοινωνικές κατηγορίες.
  • Αφήστε τους ηλικιωμένους να βγουν από την απομόνωση. 
  • Δημιουργήστε σχέσεις καλής γειτονίας και ενθαρρύνετε την αμοιβαία βοήθεια.

Οι κατοικίες μεταξύ γενεών μπορούν επίσης να φιλοξενήσουν οικογένειες με μικρά παιδιά ή εργαζόμενους, απευθύνονται κυρίως σε φοιτητές και συνταξιούχους. Αυτές οι δύο κατηγορίες πληθυσμού μπορεί να αντιμετωπίζουν επισφαλείς καταστάσεις και να δυσκολεύονται να βρουν στέγη.

Αυτού του είδους η πρωτοβουλία καθιστά έτσι, δυνατή την απάντηση σε σύγχρονα ζητήματα με χαρά και καλό χιούμορ!

>>> Μερικά ειπωθέντα από την κυρία Anne de la Baume…

  • Ήμουν υπερήφανη γιατί ο παππούς μου είχε τους πίνακες του ημερολογίου και όχι το αντίστροφο.
  • Όταν δεν έχουμε άλλο χώρο στους τοίχους, βάζουμε τους πίνακες στο ταβάνι. 
  • Ξέρω πολύ καλά ότι στη Γαλλία είναι ντροπή να είσαι πλούσιος… Αλλά είναι θεϊκό να μπορείς να είσαι γενναιόδωρος με τα χρήματα. Τα χρήματα είναι γιορτινά!
  • Πούλησα πίνακες που ανήκαν στη μητέρα μου και στον παππού μου για να έχω αρκετά χρήματα για να κάνω ένα ταμείο προικοδότησης. Μάζεψα 3 εκατομμύρια. 
  • Λέω στον εαυτό μου ότι οι κάτοικοι πρέπει να είναι καλά, να είναι ευτυχισμένοιΑκόμα και οι άνθρωποι που είναι κακοί, που είχαν κακές ιστορίες πριν, επειδή είναι καλά όταν πάνε σπίτι, θα είναι καλύτεροι. 
  • Αλλά δεν τελείωσα, είμαι μόνο στα μισά του δρόμου. Τώρα πρέπει να πείσω και άλλους να κάνουν το ίδιο! 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: