Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δίκτυο για την ανακύκλωση της “γόπας”, στον Δήμο Χίου

Χωρίς κατηγορία στις 14/09/2020

Η #gopafree της Cigaret Cycle είναι χορηγία του ‘Μαρία Τσάκος’ – Υλοποιείται από την ΑΜΚΕ

|> Στο δίκτυο του προγράμματος #gopafree που υλοποιεί η ΑΜΚΕ Cigaret Cycle, εντάχθηκε ο Δήμος Χίου – ένα δίκτυο στο οποίο τα αποτσίγαρα συλλέγονται σε ειδικούς κάδους, όπου οι καπνιστές τα πετούν και στη συνέχεια αυτά μεταφέρονται για επεξεργασία και ανακύκλωση.

Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς ένα σημαντικό μέρος των βλαβερών συνεπειών της μόλυνσης του περιβάλλοντος οφείλεται στην αλόγιστη ρίψη αποτσίγαρων.

Η δράση υποστηρίχθηκε χορηγικά από το Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης” και στην υλοποίηση του εγχειρήματος συμβάλλουν ο Δήμος Χίου, η ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ και το Λιμενικό Ταμείο Χίου.

Οι ειδικοί κάδοι συλλογής αποτσίγαρων τοποθετήθηκαν σε επιλεγμένες περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας του νησιού, ενώ η εκστρατεία ενημέρωσης που ξεκίνησαν ο Δήμος Χίου και η Cigaret Cycle και για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων με σύνθημα «#gopafree καθαρίζουμε το Περιβάλλον και ανακυκλώνουμε τα αποτσίγαρα», αγκαλιάστηκε από κατοίκους και επισκέπτες.

Παράλληλα, στις παραλίες του νησιού ο Δήμος Χίου προσέφερε ατομικά ανακυκλώσιμα σταχτοδοχεία από καλάμι με το σήμα του προγράμματος #gopafree που θα θυμίζουν στους κατόχους τους πως ο τελικός προορισμός των αποτσίγαρων είναι οι κάδοι ανακύκλωσης της Cigaret Cycle.

Στις δράσεις συμμετείχαν ενεργά η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και τα 1ο Σύστημα Προσκόπων και 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων της Χίου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η Χίος για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνει όχι μόνο την ναυτική παράδοση που χαρακτηρίζει όλα αυτά χρόνια τη ζωή των κατοίκων και την αγάπη τους για τη θάλασσα και το περιβάλλον αλλά και την πρόθεση τους να το προστατεύσουν και όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, αφού η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για το Δήμο, καθότι χωρίς το περιβάλλον δεν μπορεί να υπάρξει ζωή.

Από τη πλευρά του ο συνιδρυτής και εμπνευστής της Cigaret Cycle, Γιώργος Σακελλαρίου ανέφερε ότι η Cigaret Cycle σε συνεργασία με τους δήμους και τους φορείς που αγκαλιάζουν την όλη προσπάθεια, δημιουργεί ένα δίκτυο αρχικά στη νησιωτική χώρα και στη συνέχεια στο εσωτερικό της για να υιοθετήσουν όλοι την ιδέα – πρόταση ανακύκλωσης των αποτσίγαρων που υλοποιούμε με στόχο την προστασία του Περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη. Στόχος είναι πάντα η συμμετοχή και η υλοποίηση προγραμμάτων που θα αναδεικνύουν την ανάγκη φροντίδας του χώρου που έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές και να εφαρμόσουμε ορθές πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: