Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η “Thalassa-Thalassa” της εικαστικού Mαρίας Ματάλα στη Δημοτική Πινακοθήκη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 19/12/2016

Για τα 100 χρόνια των Lions

“Thalassa – Thalassa” τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Ματάλα που θα φιλοξενήσει Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, από σήμερα έως και ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο τής -υπό την αιγίδα του δήμου Πειραιά- σημερινής εκδήλωσης για την παρουσίαση του ανθρωπιστικού έργου των Lions, εν όψει του διεθνούς εορτασμού των 100 χρόνων της οργάνωσης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια των Lions, είναι:

lions-2219/12: Εκδήλωση – παρουσίαση  του  ανθρωπιστικού έργου των Lions, ώρα : 19:00

19/12: Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής «Thalassa-Thalassa»  της εικαστικού  Mαρίας Ματάλα, μέλους ΕΕΤΕ ώρα : 20:00

19/12: Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής «Η ζωή έχει και πολλές αποχρώσεις του Γκρι»  της εικαστικού Μαρίβας Ζαχάρωφ, μέλους ΕΕΤΕ, ώρα : 20:00

20/12: Παρουσίαση βιβλίου «Take the Money and Run», της Φωτεινής Μαστρογιάννη, καθηγήτριας ΜΒΑ, οικονομολόγου, συγγραφέα, αρθρογράφου, ώρα: 18:30

22/12: Ομιλία με τίτλο: «Τα παιδιά μιλούν ζωγραφίζοντας» της dr. Τζένης Σουμάκη MD, PhD, παιδοψυχιάτρου – ψυχαναλύτριας, διδάκτορος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ώρα 18:30, με την ευγενική υποστήριξη του Συλλόγου Αποφοίτων Pierce – Deree του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (ACG).

 

Το έργο της Μαρίας Ματάλα

Εν τω μεταξύ στο πλαίσιο της έκθεσης της Μαρίας Ματάλα, θα γίνουν διαδραστικά εκπαιδευτικά εργαστήρια τα οποία θα είναι κατάλληλα για παιδιά από 4 έως 18 ετών. Θα δοθεί έμφαση στο χρώμα και πώς αυθόρμητα αποτυπώνεται η στιγμή στο έργο του καλλιτέχνη.
Ώρες λειτουργίας: Πρωί : Δευτέρα έως Σάββατο 10:00 – 13:00 και απόγευμα: Δευτέρα έως Παρασκευή 17:00 – 20:00.

matala-mariaΗ Μαρία Ματάλα γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού συγκριτικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα, μια ευαίσθητη καλλιτέχνης με πολυπρόσωπη δράση, όχι μόνο στο εικαστικό τοπίο αλλά και τον κοινωνικό και πολιτικό, ζωγραφίζει με χρώματα λιτά αλλά που βγαίνουν από του νου και της ψυχής τα μέσα μέρη, και μας ταξιδεύει με αγάπη, σε όμορφους ονειρεμένους τόπους, υπαρκτούς και φανταστικούς, όπου κυριαρχεί το απέραντο γαλάζιο. Έχει σπουδάσει ιστορία Τέχνης και έχει κάνει ελεύθερες σπουδές με την προτροπή του Χατζηκυριάκου Γκίκα. Πρόσφατα ο Γιώργος Λαζόγκας την βοήθησε να εξελίξει την δουλειά της.

Αναζητά τις συνεκτικές σχέσεις της αρμονίας των αντιθέτων και την αέναη κίνηση της ζωής μέσα απ’ την έννοια του κύκλου. Η αισθητική της την ώθησε να επιχειρήσει να αποδώσει την στιγμιαία απεικόνιση της ροής των υδάτινων πόρων. Η εικαστική της αποτύπωση εμπεριέχει την έννοια του χρόνου, την χρονική στιγμή της ροής, της κίνησης στο παρελθόν, το παρόν ή το μέλλον του πλανήτη μας, επιδεικνύοντας την ευαισθησία της για το Περιβάλλον.

Δεν εντάσσεται, δεν συνοδοιπορεί, και δεν προσκολλάται σε ρεύματα ή ζωγραφικές τάσεις. Πειραματίζεται για να αναπτύξει δικό της τρόπο έκφρασης, απογυμνώνοντας το θέμα της από κάθε περιττό και κρατώντας μόνον το ουσιώδες μέρος του. Η ζωγραφική της Ματάλα εντυπωσιάζει γιατί με το προσωπικό της ύφος βρίσκει τον τρόπο να αποδώσει στο έργο της όλη την φρεσκάδα της ματιάς που απαλλαγμένη από την υπερβολή, εστιάζει στην ουσία. Ξεχωρίζει με την απλότητα, την λιτότητα και την εκφραστική δύναμη που πηγάζει από την αφάνταστη λεπτότητα και αισθαντικότητα της προσωπικότητας της δημιουργού.

Τολμά και επιδιώκει την δική της εξέλιξη, μέσα από πηγαίες επιλογές. Συλλαμβάνει την μαγεία, που αναδύεται και αποκαλύπτεται μόνο σε κείνους που βλέπουν με τα μάτια της ψυχής, κάτω από την επιφάνεια.

Η κριτικός Τέχνης Ντόρα Ηλιοπούλου – Ρογκάν, είχε γράψει: «…Επιδεικνύει σε όλες τις περιπτώσεις μια μεγάλη ευαισθησία στο χρώμα. Ακόμη, τα έργα της χαρακτηρίζονται κάθε φορά από την ενδιαφέρουσα οπτική γωνία με την οποία βλέπει το θέμα της. Ανεπηρέαστη από τις μόδες και τους συρμούς στην τέχνη, συνεχίζει την πηγαία πορεία της στη ζωγραφική, πιστή στο προσωπικό της όραμα».

Η κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, θεατρολόγος Μαρίκα Θωμαδάκη έγραψε: «Ζωγραφική που ζω – γραφίζει έναν πολυσήμαντο κόσμο ειδωμένο από τα μέσα, σε διαστάσεις υπερβάσεων, σε χρώματα βαθειά του νου και των αισθήσεων, αυτή είναι η έκφραση του καλλιτεχνικού πλούτου της Μαρίας Ματάλα, μιας αυθεντικής καλλιτέχνιδας».

Η τελευταία κριτική για το έργο της Μαρίας Ματάλα που παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη Πειραιά, έγινε από κριτική επιτροπή στο Λουξεμβούργο με μέλη την κριτικό Τέχνης Isabelle de Maison Rouge, τον διευθυντή Τεχνών και Οικονομικών της Deloitte Consulting Adriano Picinati di Torcello, τον συντηρητή των Μουσείων Pissarro et Tavet-Delacour Christophe Duvivier και τον διευθυντή Εκθέσεων και Εκδόσεων των Δημοσίων Μουσείων Παρισίων Olivier Donat, ο οποίος είπε: «Eνα μοναδικό και πολύ προσωπικό ύφος στα έργα τέχνης. Το έργο της ενσαρκώνει ένα είδος φαντασίας που θέτει θεμέλια προσωπικής αναζήτησης. Πολύ ένστικτο, αυτό κάνει τη δουλειά της ενδιαφέρουσα, συναρπαστική! Η δουλειά της είναι μοναδική και δημιουργεί υποδόρια συγκίνηση που οδηγεί τον θεατή στην αναζήτηση της έννοιας του έργου της».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: